CNN: Πέντε ώρες κατέθετε ο Μάικ Πενς κατά του Ντόναλντ Τραμπ

CNN: Πέντε ώρες κατέθετε ο Μάικ Πενς κατά του Ντόναλντ Τραμπ

Η μαρτυρία του αναμένεται να είναι εξόχως επιβαρυντική για τον τέως πρόεδρο

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο τέως αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, κατέθετε για τουλάχιστον πέντε ώρες στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο σχετικά με την εισβολή ακροδεξιών στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου του 2021 και τον ρόλο του τότε προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, φερόμενου ως ηθικού αυτουργού, μετέδωσε το CNN τα ξημερώματα της Παρασκευής.

Τα εθνικά δίκτυα ABC και NBC επιβεβαίωσαν ότι ο Μ. Πενς βρισκόταν για τουλάχιστον επτά ώρες στα γραφεία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου.

Η μαρτυρία του σηματοδοτεί μια σημαντική συγκυρία στην ποινική έρευνα, ενώ είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία που ένας αντιπρόεδρος αναγκάστηκε να καταθέσει για τον πρόεδρό του.

Ο Πενς φερόταν έτοιμος να αναφερθεί για πρώτη φορά ενόρκως στις άμεσες συνομιλίες του με τον Τραμπ μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2021. Ο Τραμπ τον πίεσε επανειλημμένως, αλλά χωρίς επιτυχία, να μπλοκάρει το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020, συμπεριλαμβανομένου του ιδιωτικού τηλεφωνήματος το πρωινό της 6ης Ιανουαρίου.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι ο Μ. Πενς θα μπορούσε να υποχρεωθεί να αφηγηθεί τις συνομιλίες των δύο ανδρών, όπου ο Τραμπ μπορεί να ενεργούσε παρανόμως.

Η κατάθεση Πενς συνιστά επίσης την αποτυχία της προσπάθειας εκ μέρους του τέως προέδρου να αποτρέψει τη μαρτυρία του -γνωρίζοντα πάρα πολλά για την υπόθεση- τέως αντιπροέδρου, αρχίζοντας από το βράδυ των εκλογών του Νοεμβρίου του 2020 και φτάνοντας στις 6 Ιανουαρίου 2021 και στην αιματηρή εισβολή οπαδών του Τραμπ στο Κογκρέσο.

Η μαρτυρία του κ. Πενς αναμένεται να είναι εξαιρετικά επιβαρυντική για τον Τραμπ, τη στιγμή που ο τέως αντιπρόεδρος σκοπεύει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, το οποίο επίσης θέλει ο αμφιλεγόμενος πρόεδρος της περιόδου 2017-2021.

Υπενθυμίζεται ότι, κατά την επίθεση στο Καπιτώλιο, στόχος των ακροδεξιών διαδηλωτών ήταν και ο ίδιος ο Μ. Πενς, η σωματική ακεραιότητα του οποίου τέθηκε σε κίνδυνο.

Πηγή: CNN, Reuters

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή