Η ριψοκίνδυνη παραμονή του Αϊνστάιν στο Βέλγιο το 1933 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ

Η ριψοκίνδυνη παραμονή του Αϊνστάιν στο Βέλγιο το 1933 μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Χίτλερ

Αυτή η περιπέτεια του φυσικού ενέπνευσε πέρυσι ένα κόμικ του Ρούντι Μιέλ, ο οποίος περιέγραψε τη σύντομη περίοδο ως «θρίλερ», σημειώνοντας ότι ο Αϊνστάιν βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση λόγω «απειλών για τη ζωή του».

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο Αδόλφος Χίτλερ ήρθε στην εξουσία στις αρχές του 1933, ο Αλμπερτ Αϊνσταϊν δίδασκε ήδη τη θεωρία της σχετικότητας. Επιστρέφοντας στην Ευρώπη, έπειτα από ένα ταξίδι στις ΗΠΑ, τον Μάρτιο του 1933, μαζί με τη δεύτερη σύζυγό του, Ελσα, ο Αϊνστάιν αποβιβάστηκε στο Βέλγιο, φοβούμενος πως η επιστροφή στη Γερμανία θα ήταν πολύ επικίνδυνη. 

«Η μητέρα μου γνώριζε καλά τον Αϊνστάιν. Κάθε πρωί περπατούσε στον παραλιακό πεζόδρομο ή στην παραλία», δήλωσε η Μπριγκίτε Χοκς, μια 78χρονη Βελγίδα που συνεργάζεται με μια ομάδα του Γαλλικού Πρακτορείου που ακολουθεί τα χνάρια του επιστήμονα.

Η οικογένεια Χοκς διατηρούσε το ξενοδοχείο Bellevue στην πόλη De Haan για δεκαετίες, ενώ οι Αϊνστάιν νοίκιαζαν την κοντινή Villa Savoyarde. Ο Αϊνστάιν έπινε έναν καφέ στη βεράντα του ξενοδοχείου μετά τον περίπατό του στον καθαρό αέρα. «Ηταν η ρουτίνα του», δήλωσε η Χοκς.

Η ίδια αναφέρει ότι ο Βέλγος βασιλιάς Αλβέρτος Α’, του οποίου η σύζυγος ήταν Βαυαρή δούκισσα, έπαιξε μεγάλο ρόλο στα μελλοντικά σχέδια του Αϊνστάιν. «Ο βασιλιάς συμβούλευσε τον Αϊνστάιν να μην επιστρέψει στη Γερμανία», πρόσθεσε. 

Αυτή η περιπέτεια του φυσικού ενέπνευσε πέρυσι ένα κόμικ του Ρούντι Μιέλ, ο οποίος περιέγραψε τη σύντομη περίοδο ως «θρίλερ», σημειώνοντας ότι ο Αϊνστάιν βρισκόταν υπό αστυνομική επιτήρηση λόγω «απειλών για τη ζωή του». Στο κόμικ περιγράφεται μια ξανθιά κατάσκοπος με καμπαρντίνα, την οποία στέλνουν οι ναζί για να απαγάγει τον Αϊνστάιν στο πλαίσιο της προσπάθειας του Τρίτου Ράιχ να παρασκευάσει την ατομική βόμβα.

Στην πραγματικότητα, δεν υπήρξε ποτέ απόπειρα απαγωγής του Αϊνστάιν όσο βρισκόταν στο Βέλγιο. Ομως ο φάκελός του στα βελγικά κρατικά αρχεία δείχνει την έκταση των απειλών που δέχθηκε ο σπουδαίος φυσικός. 

«Ο φάκελος είναι ένα πραγματικό τζάκποτ. Μέσα από τις εκθέσεις παρακολούθησης, ανακαλύπτουμε την προσωπικότητα του καθηγητή Αϊνστάιν», δηλώνει ο αρχειονόμος Φίλιπ Στρούμπε. «Μία από τις αναφορές τόνιζε το πόσο του άρεσε να περπατάει στον παραλιακό δρόμο στις 2 ή στις 3 τα ξημερώματα, χωρίς την αστυνομία. Αυτό καθιστούσε δύσκολη την προστασία του», προσθέτει. 

Οταν τον Αύγουστο του 1933 ένας Εβραίος ερευνητής δολοφονήθηκε στην Τσεχική Δημοκρατία με εντολές των ναζί, ο Αϊνστάιν κατάλαβε πως δεν ήταν πλέον ασφαλής στο Βέλγιο. Από τη βελγική πόλη-λιμάνι της Οστάνδης πήγε στο Λονδίνο, απ’ όπου μεταπήδησε στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πηγή: AFP

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή