Ενίσχυση 500 εκατ. στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Ενίσχυση 500 εκατ. στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία

Η Κομισιόν ενέκρινε τον νόμο ASAP με στόχο την κάλυψη των αναγκών της Ουκρανίας με την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων ετησίως

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Σάρκα και οστά» λαμβάνει πλέον η «οικονομία του πολέμου» για την Ευρωπαϊκή Ενωση, κάτι που θα ήταν αδιανόητο μόλις ενάμιση χρόνο πριν. Ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιούργησε την ανάγκη αλλαγής του μοντέλου ενίσχυσης της αμυντικής βιομηχανίας για την Ευρωπαϊκή Ενωση και στο πλαίσιο αυτό εγκρίθηκε χθες από την Κομισιόν ο νόμος (Act in Support of Ammunition Production – ASAP) βάσει της σχετικής συμφωνίας της 20ής Μαρτίου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη διάθεση 500 εκατομμυρίων ευρώ, εκ των οποίων 260 θα προέλθουν από το λεγόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας για την παραγωγή ενός εκατομμυρίου οβίδων ετησίως για την Ουκρανία.

Ενίσχυση 500 εκατ. στην ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία-1

Το αγγλικό ακρωνύμιο του νόμου (ASAP) συμπτωματικά παραπέμπει στην επείγουσα ανάγκη παράδοσης πυρομαχικών και πυραύλων στην Ουκρανία, ωστόσο καλύπτει και την ανάγκη αναπλήρωσης των αποθεμάτων στα οπλοστάσια των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Είμαι βέβαιος ότι μέσα σε 12 μήνες θα είμαστε σε θέση να αυξήσουμε την παραγωγική μας ικανότητα σε 1 εκατομμύριο οβίδες ετησίως για την Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά χθες ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν παρουσιάζοντας στους ανταποκριτές, στις Βρυξέλλες, τον νόμο που ενέκρινε η Κομισιόν. Για τον Γάλλο επίτροπο δεν θα καλυφθούν μόνον οι επείγουσες ανάγκες της Ουκρανίας, «αλλά μια συλλογική ανάγκη ασφάλειας της Ευρώπης».

Η επιδίωξη του Μακρόν

Υπενθυμίζοντας με πλάγιο τρόπο τη βασική επιδίωξη του Γάλλου προέδρου Μακρόν για στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης, έκανε λόγο για ανθεκτικότητα «της αυτονομίας και της προστασίας μας». Για τον Τιερί Μπρετόν, εξάλλου, τα 500 εκατομμύρια ευρώ είναι «ξεκάθαρα αρκετά», καθώς μετά την περιοδεία του σε συνολικά εννέα χώρες έως τώρα –ανάμεσά τους και η Ελλάδα– και δεκαπέντε εργοστάσια πυρομαχικών, διαπίστωσε ότι «οι ευρωπαϊκές εταιρείες ιδιαίτερα εκείνες στην Ανατολική Ευρώπη έχουν ήδη τις υποδομές για την παραγωγή τεράστιας ποσότητας πυρομαχικών».

Οι αμυντικές εταιρείες που δεσμεύονται να παράσχουν νέα πυρομαχικά μέσω κοινών συμβολαίων, χάρη στον νέο νόμο, θα έχουν προνομιακή μεταχείριση, σύμφωνα με τον Τιερί Μπρετόν.

Ο προτεινόμενος κανονισμός αποτελεί, πάντως, το τρίτο στάδιο (track 3) του σχεδίου ενίσχυσης και επιτάχυνσης της βιομηχανικής παραγωγής πυρομαχικών στην Ευρώπη, υπενθύμισε, μέσω σχετικής ανακοίνωσης, η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Πυρομαχικά στο Κίεβο

Εχει ήδη συμφωνηθεί από τα κράτη-μέλη να παραδώσουν στο Κίεβο πρόσθετα πυρομαχικά από τα αποθέματά τους με τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Ταμείου για τη Διευκόλυνση της Ειρήνης (EPF) ύψους 1 δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ παράλληλα έχουν συμφωνήσει να προμηθευτούν από κοινού πυρομαχικά για την Ουκρανία, ύψους ενός δισεκατομμυρίου ευρώ (κοινές αγορές οβίδων 155 χιλιοστών).

Επιπλέον, διευκολύνεται η πρόσβαση σε χρηματοδότηση για εταιρείες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στον τομέα πυρομαχικών και πυραύλων, μέσω του Ramp-up Fund. Αυτό το ταμείο θα έχει ως στόχο να στηρίξει επιχειρήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού πυρομαχικών και πυραύλων ώστε να έχουν πρόσβαση σε δημόσια και σε ιδιωτική χρηματοδότηση για να επιταχύνουν τις επενδύσεις που απαιτούνται για αύξηση της παραγωγικής ικανότητας.

«Στεκόμαστε στην υπόσχεσή μας να υποστηρίξουμε την Ουκρανία και τον λαό της για όσο διάστημα χρειαστεί. Αλλά οι γενναίοι στρατιώτες της Ουκρανίας χρειάζονται επαρκή στρατιωτικό εξοπλισμό για να υπερασπιστούν τη χώρα τους», τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια σαφή υπενθύμιση προς τα κράτη μέλη να εγκρίνουν το σχέδιο έως το τέλος του Ιουνίου, όπως φιλοδοξεί η Κομισιόν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή