Χόλιγουντ: Ποιες παραγωγές ρίχνουν «μαύρο» λόγω της απεργίας των σεναριογράφων

Χόλιγουντ: Ποιες παραγωγές ρίχνουν «μαύρο» λόγω της απεργίας των σεναριογράφων

Αβέβαιη είναι και η προβολή των πρωινών εκπομπών παρότι βασίζονται περισσότερο σε συζητήσεις και συνεντεύξεις.

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η απεργία του Σωματείου Σεναριογράφων Αμερικής (Writers Guild of America) που ξεκίνησε την Τρίτη μετά το ναυάγιο διαπραγματεύσεων με τα κινηματογραφικά και τηλεοπτικά στούντιο, αρχίζει να γίνεται αισθητή στις Ηνωμένες Πολιτείες

Το επερχόμενο επεισόδιο Saturday Night Live, της δημοφιλούς κωμικής εκπομπής της αμερικανικής τηλεόρασης, που αυτό το Σαββατοκύριακο θα φιλοξενούσε, για πρώτη φορά μετά την αποχώρησή του από το σόου, τον Πιτ Ντέιβιντσον, ακυρώθηκε. 

«Θα μεταδίδονται επαναλήψεις του SNL από το Σάββατο 6 Μαΐου εκτός αν υπάρξει κάτι νεότερο» γνωστοποίησε το αμερικανικό δίκτυο NBC σε ανακοίνωσή του. 

Το SNL είναι ένα από τα σόου που θα στερηθούν οι Αμερικανοί τηλεθεατές. 

Εκπομπές όπως το «Tonight Show» του Τζίμι Φάλον στο NBC, το «Τζίμι Κίμελ Live» στο ABC και το «The Late Show» με τον Στίβεν Κόλμπερτ στο CBS δε μεταδίδονται, με τα κανάλια να προβάλλουν επαναλήψεις στη ώρα προβολής τους. 

Αβέβαιη είναι και η προβολή των πρωινών εκπομπών παρότι βασίζονται περισσότερο σε συζητήσεις και συνεντεύξεις. 

Αν η απεργία παραταθεί, η αναστολή των παραγωγών θα διαταράξει τις προθεσμίες κυκλοφορίας παραγωγών – όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Αν, ωστόσο, η απεργία λήξει σύντομα, το πιθανότερο είναι τηλεθεατές και κινηματογραφόφιλοι να μην παρατηρήσουν καν τις επιπτώσεις – κι αυτό γιατί πολλές σειρές και ταινίες έχουν ήδη ολοκληρώσει την παραγωγή τους και θα βγουν στην οθόνη χωρίς να επηρεαστούν. 

Η παγκόσμια άνθηση των υπηρεσιών streaming και το μοντέλο περιστασιακής εργασίας στις διαδικτυακές πλατφόρμες που προκρίνουν οι εταιρείες, έχουν προκαλέσει εργασιακή ανασφάλεια, ωθώντας χιλιάδες σεναριογράφους του κινηματογράφου και της τηλεόρασης σε απεργία μετά την αποτυχία συμφωνίας για υψηλότερες αμοιβές από τα στούντιο, όπως η Walt Disney και το Netflix.

Η πλήρης διακοπή της εργασίας θα προκαλέσει μεγάλες οικονομικές απώλειες για τους σεναριογράφους, αν και πολλοί λένε ότι αξίζει τον κόπο να αγωνιστούν για τις καθημερινές συρρικνώσεις του εισοδήματός τους. 

«Οι σεναριογράφοι υποτιμώνται εδώ και καιρό, όμως η μετάβαση στο μοντέλο streaming έχει κάνει την κατάσταση απελπιστική. Η βιομηχανία είναι διαλυμένη, οι συγγραφείς δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην» είχε δηλώσει τον Μάρτιο η Κρις Κέισερ, σεναριογράφος και μέλος της επιτροπής διαπραγμάτευσης του WGA.

Πρόκειται για την πρώτη απεργία του WGA από το 2007, όταν η τότε κινητοποίηση διήρκεσε 100 ημέρες και κόστισε στην οικονομία της Καλιφόρνια πάνω από 2 δισ. δολάρια. 

Πηγή: NBC/Time

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή