Ζελένσκι: Ζήτησε από τη Χάγη την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για την επίθεση στην Ουκρανία

Ζελένσκι: Ζήτησε από τη Χάγη την ίδρυση ειδικού δικαστηρίου για την επίθεση στην Ουκρανία

Ο Ουκρανός πρόεδρος απέρριψε την ιδέα ενός «υβριδικού» δικαστηρίου που υιοθετείται από άλλες χώρες: «Ο νόμος πρέπει να λειτουργήσει καθ' ολοκληρίαν», είπε

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ίδρυση διεθνούς ειδικού δικαστηρίου για το έγκλημα της επίθεσης ζήτησε από την Χάγη ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι τασσόμενος υπέρ μίας «ευρείας δικαιοσύνης» και απορρίπτοντας την «υβριδική ατιμωρησία».

«Θα πρέπει να υπάρξει ευθύνη» για το έγκλημα της επίθεσης, για την «αρχή του κακού», δήλωσε ο πρόεδρος της Ουκρανίας κατά την διάρκεια ομιλίας του ενώπιον διπλωματών και άλλων αξιωματούχων στην Χάγη.

«Αυτό δεν μπορεί να εφαρμοσθεί παρά από το δικαστήριο», πρόσθεσε μετά την επίσκεψή του στην έδρα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στην Χάγη.

Ομως, απέρριψε την ιδέα ενός «υβριδικού» δικαστηρίου που υιοθετείται από άλλες χώρες.

«Ο νόμος πρέπει να λειτουργήσει καθ’ ολοκληρίαν για να διασφαλισθεί η δικαιοσύνη», είπε απορρίπτοντας την ιδέα της «υβριδικής ατιμωρησίας».

Ο πρόεδρος Ζελένσκι, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Ολλανδία, εκφώνησε ομιλία παρουσία του Ολλανδού υπουργού Εξωτερικών, Βούπκε Χούκστρα, ο οποίος χαιρέτισε την παρουσία του Ουκρανού προέδρου κατά την Ημέρα της Μνήμης στην Ολλανδία, «για όλους όσοι έχασαν την ζωή τους κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» και την παραμονή της Ημέρας της Απελευθέρωσης.

«Βρισκόμαστε στο ίδιο πλοίο», δήλωσε ο ΟΟλλανδός υπουργός Εξωτερικών υποσχόμενος ότι η Ολλανδία θα υποστηρίξει την Ουκρανία «μέχρι να γιορτάσετε την δική σας Ημέρα της Απελευθέρωσης». 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν θέση τον Μάρτιο υπέρ της δημιουργίας ειδικού δικαστηρίου που θα κρίνει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, με διεθνείς πόρους και στελέχωση, αλλά «βασισμένο στο ουκρανικό δικαστικό σύστημα».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, που δημιουργήθηκε το 2002 για την εκδίκαση των ωμοτήτων που διαπράττονται στον κόσμο, δεν έχει δικαιοδοσία κατά της Ρωσίας για τα εγκλήματα της επίθεσης, αφού η Μόσχα δεν έχει υπογράψει το Καταστατικό της Ρώμης.

Το ΔΠΔ εξέδωσε τον Μάρτιο ένταλμα σύλληψης κατά του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για το έγκλημα πολέμου που συνιστά ο «παράνομος εκτοπισμός» παιδιών από την Ουκρανία στο πλαίσιο του πολέμου.

Πηγή: ΑΠΕ-AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή