Η «πράσινη» μάχη της Ευρώπης

Η «πράσινη» μάχη της Ευρώπης

Το ΕΛΚ, υπό πολιτική πίεση, στηρίζει τους αγρότες ενόψει των ευρωεκλογών

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Σε νέο «πεδίο μάχης» εξελίσσεται η γεωργική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης έναντι των «πράσινων» φιλοδοξιών της. Υπό την πολιτική πίεση της ισχυροποίησης των Πρασίνων ιδιαίτερα στη Γερμανία, αλλά και την εμφάνιση πολιτικών κινημάτων αγροτών σε χώρες όπως η Ολλανδία, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα φαίνεται πως βρήκε τελικά στους Ευρωπαίους αγρότες ένα «προνομιακό πεδίο» για τη συνέχιση της πολιτικής πρωτοκαθεδρίας του στις ευρωπαϊκές εκλογές, το 2024.

Αναφορικά με τη συμφωνία γεωργικής πολιτικής προτείνει «φρένο» στη μείωση φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ, εξαιτίας του πολέμου.

Σε αυτό το πλαίσιο, κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα της πολιτικής συνέλευσης στο Μόναχο, και με τη συμμετοχή 200 εκπροσώπων κεντροδεξιών κομμάτων από όλη την Ευρώπη, το ΕΛΚ αναμένεται να προτείνει δύο τροποποιήσεις στην «Πράσινη Συμφωνία» της Κομισιόν με στόχο να «φρενάρει» τους στόχους για μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά το ήμισυ και επαναφορά του ενός πέμπτου των οικοτόπων σε ολόκληρο το μπλοκ έως το 2030. «Θα καταθέσουμε αλλαγές για δύο νομοθετικές προτάσεις που συζητούνται σήμερα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς: η μια αφορά τη δραστική μείωση των φυτοφαρμάκων, που όμως θα οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής τροφίμων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Η δεύτερη αφορά τον νόμο που προβλέπει “επιστροφή” ανεκμετάλλευτων αγροτεμαχίων προκειμένου να γίνουν οικότοποι. Πρόκειται για καλές ιδέες, ωστόσο θα πρέπει να εφαρμοστούν σταδιακά, διότι διαφορετικά υπάρχουν κίνδυνοι για την τροφική ασφάλεια της Ευρώπης, ιδιαίτερα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία», εξηγεί στην «Κ» ο Ρουμάνος ευρωβουλευτής Βίγκφριντ Μουρεσάν. Ομως ο βασικός λόγος που θα προωθήσει αυτές τις αλλαγές το ΕΛΚ είναι γιατί «σε αυτή τη μεταβατική περίοδο για την πράσινη οικονομία σε ευρωπαϊκό επίπεδο, την ώρα που Σοσιαλιστές, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (Renew Europe) ανησυχούν μόνο για τους κατοίκους των πόλεων, εμείς, το ΕΛΚ, μιλούμε εξ ονόματος των αγροτών», τονίζει ο Μουρεσάν.

Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων ότι η μεγαλύτερη πολιτική ομάδα της Ευρώπης επιχειρεί να «μπλοκάρει» ίσως την πιο φιλόδοξη συμφωνία της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ανήκει άλλωστε στην ίδια ευρωομάδα, ο βετεράνος Γερμανός ευρωβουλευτής Νταβίντ Μακ Αλιστερ διευκρινίζει σε συνομιλία μας ότι «εμείς απλώς θέλουμε να αναπροσαρμόσουμε κάποιες από τις προτεινόμενες πολιτικές του επιτρόπου Φρανς Τίμερμανς (σ.σ. ανήκει στην ευρωομάδα των Σοσιαλιστών). Συμφωνούμε για τη μείωση των φυτοφαρμάκων, αποτελεί κοινή λογική, αλλά ο κόσμος έχει αλλάξει από τότε που κατατέθηκαν οι προτάσεις, το 2019. Εχουμε πλέον πόλεμο στην Ευρώπη και πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι θα παράγουμε αγροτικά προϊόντα, που θα εξάγονται σε ανταγωνιστικές τιμές. Το βασικό μήνυμα από εδώ στο Μόναχο είναι ότι στηρίζουμε τους αγρότες».

Η βαυαρική πρωτεύουσα έδωσε παράλληλα την ευκαιρία να σταλεί μήνυμα ενότητας και βεβαιότητας για τη νίκη του ΕΛΚ ενόψει δύσκολων εκλογικών αναμετρήσεων σε κράτη-μέλη της Ε.Ε. αλλά και των ευρωεκλογών μέσω της κοινής εμφάνισης του «οικοδεσπότη» προέδρου του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ με τον επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Φρίντριχ Μερτς και τον πρωθυπουργό της Βαυαρίας και επικεφαλής των Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), Μάρκους Ζέντερ. Ο τελευταίος υπήρξε ξεκάθαρος σε ό,τι αφορά το ποιος θα ηγηθεί στο σύστημα «Spitzenkandidat» (από το γερμανικό «επικεφαλής υποψήφιος») στις επικείμενες ευρωεκλογές.

Οταν ακούστηκε το όνομα της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είπε ότι «μπορεί να είναι, αν το θέλει», ενώ ο Μάνφρεντ Βέμπερ δικαιολογημένα ζήτησε να μην υπάρξει «καμία συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες», υπενθυμίζοντας με τρόπο εμφατικό την προσωπική ιστορία του, όταν ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προσπέρασε την υποψηφιότητά του, για να ανοίξει τελικά ο δρόμος για την πρώτη γυναίκα στην προεδρία της Κομισιόν. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε επίσης ότι ο Μάρκους Ζέντερ ξεκάθαρα τάχθηκε κατά της συνεργασίας με τα ακροδεξιά κόμματα της Τζόρτζια Μελόνι και του Ματέο Σαλβίνι στην Ιταλία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή