Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα δεξαμενόπλοια που κατέσχεσε το Ιράν

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα δεξαμενόπλοια που κατέσχεσε το Ιράν

Οι φωτογραφίες από το Planet Labs PBC έδειξαν το «Advantage Sweet» και το «Niovi» να βρίσκονται κοντά σε ναυτική βάση σε πόλη-λιμάνι στα νότια του Ιράν

3' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο πετρελαιοφόρα που κατασχέθηκαν πρόσφατα από το Ιράν είναι αγκυροβολημένα στις ακτές μιας από τις βασικές πόλεις του στο στρατηγικό στενό του Ορμούζ, σύμφωνα με δορυφορικές φωτογραφίες που αναλύθηκαν από το Associated Press σήμερα, Κυριακή.

Οι φωτογραφίες από το Planet Labs PBC έδειξαν το «Advantage Sweet» και το «Niovi» να βρίσκονται ακριβώς νότια του Bandar Abbas κοντά σε ναυτική βάση στην πόλη-λιμάνι στην επαρχία Hormozgan του Ιράν το Σάββατο. Η κατάσχεσή τους πραγματοποιήθηκε εν μέσω έντονης διαμάχης μεταξύ του Ιράν και της Δύσης για το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, αν και φαίνεται ότι τα δύο πλοία μπορεί να έχουν κατασχεθεί για διαφορετικούς λόγους.

Το Ιράν κατέλαβε το «Advantage Sweet» με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, στελεχωμένο από 23 Ινδούς και έναν Ρώσο, στις 27 Απριλίου, καθώς ταξίδευε στον Κόλπο του Ομάν. Η Τεχεράνη ισχυρίστηκε ότι το σκάφος είχε χτυπήσει άλλο πλοίο, αν και τα δεδομένα παρακολούθησης για το «Advantage Sweet» δεν έδειξαν παρεκκλίσεις στο ταξίδι του.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα δεξαμενόπλοια που κατέσχεσε το Ιράν-1
Το «Niovi». (©Planet Labs PBC/AP)

Το «Advantage Sweet» μετέφερε αργό πετρέλαιο από το Κουβέιτ για την αμερικανική ενεργειακή εταιρεία Chevron Corp. του Σαν Ραμόν της Καλιφόρνια τη στιγμή της κατάσχεσής του, η οποία έρχεται αφού ένα άλλο δεξαμενόπλοιο, που πιστεύεται ότι μετέφερε ιρανικό αργό, εξαφανίστηκε από το αγκυροβόλιο ανοιχτά της Σιγκαπούρης έναν χρόνο αφότου αναγνωρίστηκε ότι προσπαθούσε να αποφύγει τις κυρώσεις των ΗΠΑ.

Οι Financial Times, καθώς και η ναυτιλιακή εταιρεία πληροφοριών Ambrey, ανέφεραν ότι το πλοίο με το όνομα «Suez Rajan» κατασχέθηκε με εντολή των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι και όσοι συνδέονται με το «Suez Rajan» δεν έχουν απαντήσει σε ερωτήσεις σχετικά με την εξαφάνιση του δεξαμενόπλοιου, ενώ βρισκόταν σε πορεία προς τα δυτικά.

Δορυφορικές εικόνες έδειξαν ένα δεύτερο πλοίο, το «Niovi», ένα δεξαμενόπλοιο υπό σημαία Παναμά, το οποίο κατασχέθηκε από τους παραστρατιωτικούς Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν την Τετάρτη καθώς απέπλεε από το Ντουμπάι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, με προορισμό την ανατολική ακτή των ΗΑΕ. Αν και δεν μετέφερε φορτίο, δεδομένα από την S&P Global Market Intelligence που είδε το AP έδειξαν ότι το «Niovi» τον Ιούλιο του 2020 παρέλαβε πετρέλαιο από ένα πλοίο γνωστό τότε ως «Oman Pride».

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021 επέβαλε κυρώσεις στο «Oman Pride» και σε άλλα που συνδέονται με το σκάφος, επειδή «εμπλέκονταν σε ένα διεθνές δίκτυο λαθρεμπορίου πετρελαίου» που υποστήριζε τη δύναμη Quds, την εκστρατευτική μονάδα των Φρουρών της Επανάστασης που δρα σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Επιπλέον, υποτιθέμενα e-mails που δημοσιεύθηκαν στο διαδίκτυο από τη Wikiran, έναν ιστότοπο με φερόμενα έγγραφα που διέρρευσαν από την Ισλαμική Δημοκρατία, υποδηλώνουν ότι το φορτίο που μεταφέρθηκε από το «Niovi» πωλήθηκε σε εταιρείες στην Κίνα χωρίς άδεια.

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τα δεξαμενόπλοια που κατέσχεσε το Ιράν-2
Το «Advantage Sweet». (©Planet Labs PBC/AP)

Η United Against a Nuclear Iran, η οποία παρακολουθεί τις αποστολές αργού πετρελαίου από την Τεχεράνη, «υποψιάζεται έντονα ότι η κατάσχεση του “Niovi” σχετίζεται με μια διαφωνία για κάποια αποστολή ιρανικού πετρελαίου», δήλωσε η Κλεν Τζανγκμαν, επικεφαλής του προσωπικού του οργανισμού. Το Ιράν είπε ότι κατέλαβε το «Niovi» έπειτα από δικαστική απόφαση στην Τεχεράνη.

Οι υπεύθυνοι του «Niovi» δεν απάντησαν σε επανειλημμένες τηλεφωνικές κλήσεις για σχολιασμό. Η Ελληνική Ακτοφυλακή δήλωσε ότι το «Niovi» ήταν στελεχωμένο από ναυτικούς από την Ελλάδα, τις Φιλιππίνες και τη Σρι Λάνκα.

Επίθεση χάκερ σε ιρανικές ιστοσελίδες

Εν τω μεταξύ, την Κυριακή, διαδικτυακός λογαριασμός, που περιγράφεται ως ομάδα χάκερ, ανέλαβε την ευθύνη για φερόμενη κατάργηση ιστοσελίδων που σχετίζονται με το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν. Οι ισχυρισμοί του λογαριασμού GhyamSarnegouni, του οποίου το όνομα στα φαρσί σημαίνει «Ζήτω η Ανατροπή», δεν επιβεβαιώθηκαν αμέσως από τα ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Ωστόσο, η ιστοσελίδα του υπουργείου Εξωτερικών παρέμεινε εκτός λειτουργίας για κάποιες ώρες λόγω «προγραμματισμένης συντήρησης και αναβαθμίσεων».

Οι αποθηκευμένες εκδόσεις των ιστοσελίδων των ιρανικών διπλωματικών υπηρεσιών σε Ντουμπάι, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Γερμανία και Νότια Κορέα φάνηκε να έχουν παραβιαστεί με ένα μήνυμα στα φαρσί που έγραφε: «Θάνατος στον Χαμενεΐ, ζήτω ο Ρατζαβί». Ο Χαμενεΐ είναι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ενώ ο Ρατζαβί πιθανότατα είναι ο Μασούντ Ρατζαβί, αγνοούμενος για καιρό ηγέτης της ιρανικής εξόριστης ομάδας Μουτζαχεντίν-ε-Καλκ, ή ης σύζυγός του, Μαριάμ, που είναι τώρα το δημόσιο πρόσωπο της ομάδας.

«Υπάρχει μια μεγάλη επανάσταση στο Ιράν, η εξέγερση θα συνεχιστεί μέχρι την κατεδάφιση του παλατιού της καταπίεσης», έγραφε το μήνυμα.

Πηγή: Associated Press

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή