Τουρκικές εκλογές: «Μας έλειψε η δημοκρατία», είπε ψηφίζοντας ο Κιλιτσντάρογλου

Τουρκικές εκλογές: «Μας έλειψε η δημοκρατία», είπε ψηφίζοντας ο Κιλιτσντάρογλου

Αισιόδοξος για νίκη ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαμογελαστός και αισιόδοξος ο εκλεκτός της τουρκικής αντιπολίτευσης για την προεδρία της χώρας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ψήφισε νωρίς το μεσημέρι δηλώνοντας ανακουφισμένος για την επιστροφή της δημοκρατίας στην Τουρκία, προφανώς αναφερόμενος σε ενδεχόμενη επικράτησή του έναντι του επί 21 έτη ηγέτη της χώρας Ρετζέπ ταγίπ Ερντογάν.

«Η δημοκρατία έλειψε σε όλους μας. Μας έλειψε να είμαστε μαζί, να αγκαλιαζόμαστε. Θα δείτε, η άνοιξη θα επιστρέψει σε αυτή τη χώρα, αν το θέλει ο Θεός, και θα διαρκέσει για πάντα», πρόσθεσε ο κ. Κιλιτσντάρογλου εν μέσω θερμότατων χειροκροτημάτων.

Ο υποψήφιος της κεμαλικής αντιπολίτευσης, που στηρίζεται όμως και από το φιλοκουρδικό κόμμα, εκτιμάται από τις δημοσκοπήσεις ότι έχει ελαφρό προβάδισμα έναντι του κ. Ερντογάν, αλλά όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά.

Στις κάλπες προσέρχονται 64 εκατομμύρια ψηφοφόροι, μία μέρα μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για του Τούρκους εκτός της χώρας. Εντός Τουρκίας οι εκλογείς έχουν μόνο εννέα ώρες στη διάθεσή τους, αφού οι κάλπες άνοιξαν στις 8 το πρωί και κλείνουν στις 5 το απόγευμα.

Οι εκτιμήσεις στην Τουρκία κάνουν λόγο για εξαιρετικά υψηλή προσέλευση των ψηφοφόρων, που αναμένεται τελικά να ξεπεράσει το 90%, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση TRT. Μόνο στη δεκαετία του 1980 είχε καταγραφεί υψηλότερο ποσοστό συμμετοχής (93,28% το 1987).

Καμία ανακοίνωση σχετικά με τα αποτελέσματα δεν επιτρέπεται πριν τις 9 το βράδυ, βάσει νόμου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή