Διαρροές Discord: Ο Πριγκόζιν πρότεινε να αποκαλύψει στο Κίεβο ρωσικές θέσεις γύρω από το Μπαχμούτ

Διαρροές Discord: Ο Πριγκόζιν πρότεινε να αποκαλύψει στο Κίεβο ρωσικές θέσεις γύρω από το Μπαχμούτ

Ο Πριγκόζιν υποσχέθηκε πως, αν οι Ουκρανοί διοικητές απέσυραν τους στρατιώτες τους γύρω από την περιοχή του Μπαχμούτ, θα έδινε στο Κίεβο πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία για τη δράση του Γεβγκένι Πριγκόζιν φέρνουν στο φως της δημοσιότητας οι διαρροές απόρρητων εγγράφων των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στην πλατφόρμα Discord

Σύμφωνα με τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή της Washington Post, στα τέλη Ιανουαρίου, με τους άνδρες του να πεθαίνουν κατά χιλιάδες στη μάχη για την κατάληψη του Μπαχμούτ, ο ιδρυτής και επικεφαλής της μισθοφορικής οργάνωσης «Βάγκνερ» Γεβγκένι Πριγκόζιν έκανε μια τουλάχιστον αναπάντεχη προσφορά στους Ουκρανούς. 

Ο Πριγκόζιν υποσχέθηκε πως, αν οι Ουκρανοί διοικητές απέσυραν τους στρατιώτες τους γύρω από την περιοχή του Μπαχμούτ, θα έδινε στο Κίεβο πληροφορίες για τις θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων – στοιχεία που η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για να επιτεθεί, καταφέροντας καίριο πλήγμα σε ανθρώπινο δυναμικό και στρατιωτικό εξοπλισμό. 

Σύμφωνα με τα ίδια έγγραφα, ο Πριγκόζιν μετέφερε την πρόταση στις επαφές του στη διεύθυνση στρατιωτικών μυστικών υπηρεσιών της Ουκρανίας, με τις οποίες διατηρεί μυστική επικοινωνία κατά τη διάρκεια του πολέμου. 

Στα έγγραφα δεν διευκρινίζεται ποιες θέσεις των ρωσικών στρατευμάτων προσφέρθηκε να αποκαλύψει στην αντίπαλη πλευρά ο Πριγκόζιν. 

Δύο Ουκρανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν πως ο 61χρονος ολιγάρχης έχει μιλήσει αρκετές φορές με την ουκρανική διοίκηση μυστικών υπηρεσιών – γνωστή ως HUR. 

Ένας αξιωματούχος γνωστοποίησε πως ο Πριγκόζιν επανέλαβε την προσφορά για το Μπαχμούτ πάνω από μία φορά, ωστόσο το Κίεβο αρνήθηκε την πρόταση καθώς δεν τον εμπιστευόταν, θεωρώντας πως πιθανώς επρόκειτο για παγίδα. 

Αμερικανός αξιωματούχος μετέφερε πως ανάλογες αμφιβολίες για τις προθέσεις του Πριγκόζιν υπήρχαν και στην Ουάσινγκτον. 

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στην Washington Post, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν επιβεβαίωσε τις επαφές με τον Πριγκόζιν. «Πρόκειται για ζήτημα των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών» σημείωσε, αρνούμενος να σχολιάσει διαβαθμισμένες πληροφορίες.

Τις τελευταίες εβδομάδες ο Πριγκόζιν έχει έρθει σε ανοιχτή ρήξη με τους Ρώσους διοικητές, κατηγορώντας ευθέως τη Μόσχα πως απέτυχε να εξοπλίσει τις δυνάμεις του που εδώ και μήνες παρέχουν ουσιαστική βοήθεια στον πόλεμο. 

Πηγή: Washington Post

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή