O πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε, αλλά η τιμή της πίτσας συνεχίζει να ανεβαίνει

O πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε, αλλά η τιμή της πίτσας συνεχίζει να ανεβαίνει

Το γαστρονομικό έμβλημα της Ιταλίας, η πίτσα Μαργαρίτα, παραμένει ακριβή, παρότι η ενέργεια και οι τιμές σε αλεύρι, ντομάτα, λάδι, πέφτουν.

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το κόστος παρασκευής της κλασικής πίτσας Μαργαρίτα εξακολούθησε να αυξάνεται τον Απρίλιο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του περασμένου έτους, παρότι ο ρυθμός πληθωρισμού επιβραδύνθηκε για όλα τα συστατικά του. 

Σύμφωνα με το Bloomberg που επικαλείται τα στοιχεία του ιταλικού  ινστιτούτου στατιστικής και του υπουργείου Οικονομικών, τα συστατικά της πίτσας (αλεύρι, ντομάτα, μοτσαρέλα και ελαιόλαδο) και η απαιτούμενη ενέργεια (σε ηλεκτρικό φούρνο) για το ψήσιμο του εμβληματικού «πιάτου» της Νάπολης, αυξήθηκαν κατά 19% τον Απρίλιο, σε σχέση με το 2022.

Παρόλα αυτά, οι αυξήσεις των τιμών επιβραδύνθηκαν σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά και τον περασμένο Νοέμβριο – οπότε το κόστος παρασκευής της εκτοξεύτηκε κατά πάνω από 30%. 

Ο δείκτης… πίτσας συνεχίζει να ξεπερνά κατά πολύ τον συνολικό πληθωρισμό, ο οποίος ήταν 8,7% τον περασμένο μήνα. 

Το κόστος αγοράς έτοιμης πίτσας αυξήθηκε κατά 7,6% φέτος, καθιστώντας το σούπερ μάρκετ πιο συμφέρουσα λύση από τη σπιτική πίτσα. 

O πληθωρισμός στην Ιταλία μειώθηκε, αλλά η τιμή της πίτσας συνεχίζει να ανεβαίνει-1
Πηγή: Bloomberg

Πηγή: Bloomberg

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή