Χιλή: Το περίστροφο του δικτάτορα Πινοσέτ βρέθηκε στην κατοχή 15χρονου

Χιλή: Το περίστροφο του δικτάτορα Πινοσέτ βρέθηκε στην κατοχή 15χρονου

Στη λαβή του πιστολιού, τύπου Μπερέτα και διαμετρήματος 380, ήταν χαραγμένη η επιγραφή «Αουγκούστο Πινοσέτ Ου.»

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιστόλι που ανήκε άλλοτε στον θανόντα πρώην δικτάτορα της Χιλής, Αουγκούστο Πινοσέτ, βρέθηκε και κατασχέθηκε από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης καταπολέμησης της διακίνησης ναρκωτικών στο νότιο τμήμα της χώρας της Λατινικής Αμερικής.

Το όπλο βρισκόταν στην κατοχή εφήβου 15 ετών, ο οποίος προσπαθώντας να ξεφύγει από την αστυνομία κατά τη διάρκεια επιχείρησης την Παρασκευή στην πόλη Βαλβίντια το πέταξε ταυτόχρονα με μικρή σακούλα που περιείχε ναρκωτικά στην αυλή σπιτιού.

Η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση του πιστολιού και συνέλαβε τον έφηβο, σε βάρος του οποίου σχηματίζεται δικογραφία για «παράνομη οπλοκατοχή» και απόπειρα φόνου, διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στην εισαγγελία. 

Κατά τη διάρκεια της προσαγωγής του εφήβου ενώπιον της δικαιοσύνης, η εισαγγελέας Τατιάνα Εσκιβέλ αποκάλυψε ότι στη λαβή του πιστολιού, τύπου Μπερέτα και διαμετρήματος 380, ήταν χαραγμένη η επιγραφή «Αουγκούστο Πινοσέτ Ου.». Το πλήρες όνομα του πρώην δικτάτορα ήταν Αουγούστο Πινοσέτ Ουγάρτε.

Η οικογένεια Πινοσέτ έχασε τα ίχνη του όπλου πριν από μια δεκαετία. Τον Απρίλιο του 2014, ο Μάρκο Αντόνιο Πινοσέτ Χιριάρτ, γιος του δικτάτορα, δήλωσε την εξαφάνιση του πιστολιού σε ένα αστυνομικό τμήμα στο Λο Μπαρνετσέα, στην επαρχία Σαντιάγο, μαζί με άλλα 17 όπλα, μεταξύ των οποίων ένα τουφέκι και πολλά πιστόλια και περίστροφα.

Στα τέλη του 2014, η χήρα του Πινοσέτ, πούλησε το αρχοντικό όπου διέμενε ο πρώην δικτάτορας από το 2000 μετά την επιστροφή του στη Χιλή μετά τη σύλληψή του στο Λονδίνο. Τον επόμενο χρόνο, οι νέοι ιδιοκτήτες -που αγόρασαν το σπίτι για 1,6 εκατομμύρια δολάρια- κατεδάφισαν το ακίνητο των 1.500 τετραγωνικών μέτρων για να χτίσουν μια πολυκατοικία.

Aυτή τη στιγμή πάρχουν περίπου 770.000 καταγεγραμμένα πυροβόλα όπλα στη Χιλή. Από αυτά που προστέθηκαν στο μητρώο τα τελευταία τρία χρόνια, τουλάχιστον το 60% έχουν δηλωθεί ως χαμένα ή κλεμμένα, δήλωσε η επικεφαλής εισαγγελέας της βόρειας κεντρικής μητροπολιτικής περιφέρειας, Τάνια Σιρονβάλλε, σε συνέντευξή της τον περασμένο Νοέμβριο.

Η αστυνομία και η οικογένεια του πρώην δικτάτορα αρνήθηκαν να κάνουν οποιοδήποτε σχόλιο για τον τρόπο που εξαφανίστηκε το πιστόλι πριν από εννιά χρόνια όταν επικοινώνησε μαζί τους το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Αουγκούστο Πινοσέτ, που πέθανε το 2006, σε ηλικία 91 ετών, ήταν ο ισχυρός άνδρας του στρατιωτικού καθεστώτος στη Χιλή από το 1973 ως το 1990. Επί των ημερών της στρατιωτικής χούντας πάνω από 40.000 άνθρωποι δολοφονήθηκαν, «εξαφανίστηκαν» ή βασανίστηκαν, κατά τις επίσημες στατιστικές. Ο πρώην δικτάτορας ουδέποτε δικάστηκε.

Οι εισαγγελικές αρχές της Χιλής διενεργούν έρευνα για το ενδεχόμενο το όπλο να χρησιμοποιήθηκε και σε άλλα εγκλήματα, αφότου γνώρισε ευρεία διάδοση σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης βίντεο που κατέγραφε ανταλλαγή πυρών, στην οποία πιστεύεται πως είχε γίνει χρήση του.

Με πληροφορίες από AFP, El Pais

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή