Σύνοδος G7: Στο τραπέζι ειρηνευτικά σχέδια για την Ουκρανία, διαφορετικά από εκείνα της Κίνας

Σύνοδος G7: Στο τραπέζι ειρηνευτικά σχέδια για την Ουκρανία, διαφορετικά από εκείνα της Κίνας

Οι ηγεσίες της G7, που θα πάρουν μέρος στην τριήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο στη Χιροσίμα, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και την ιδέα διεξαγωγής μιας ειρηνευτικής Συνόδου για την Ουκρανία αυτό το καλοκαίρι.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγέτες της G7 θα συζητήσουν μια πρόταση για τη διεξαγωγή ειρηνευτικής Συνόδου για την Ουκρανία κατά τη διάρκεια της τριήμερης συνάντησης που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας.

Η πρόταση για τη διεξαγωγή μιας τέτοιας Συνόδου, στην οποία δεν θα συμμετάσχει η Μόσχα, προωθείται από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Στα μάτια των ηγετών της G7 ωστόσο, η εν λόγω πρόταση θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως διπλωματικό αντίβαρο έναντι των ειρηνευτικών σχεδίων που προωθεί το Πεκίνο στην Ουκρανία.  

Ο Ζελένσκι έχει, από την πλευρά του, παρουσιάσει ένα σχέδιο 10 σημείων για τον τερματισμό των εχθροπραξιών, που ζητά από τη Μόσχα να αποσύρει όλα τα στρατεύματά της από τα εδάφη της Ουκρανίας.

Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, έχει παρουσιάσει ένα δικό του σχέδιο 12 σημείων το οποίο δεν αναφέρει ως προϋπόθεση για την ειρήνευση την πλήρη αποχώρηση όλων των ρωσικών δυνάμεων από την Ουκρανία.

O ειδικός εκπρόσωπος της κινεζικής κυβέρνησης για τις ευρασιατικές υποθέσεις (και πρώην πρέσβης του Πεκίνου στη Μόσχα), Λι Χούι, επισκέφθηκε αυτήν την εβδομάδα το Κίεβο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα ωστόσο του ξεκαθάρισε ότι το Κίεβο δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία πρόταση για τον τερματισμό του πολέμου με τη Ρωσία που θα συνεπάγεται την απώλεια ουκρανικών εδαφών. 

Δυτικοί ηγέτες έχουν υπογραμμίσει ότι οι ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να πραγματοποιηθούν μόνο όταν το Κίεβο το θελήσει και ότι οι ουκρανικές επιτυχίες στα πεδία των μαχών είναι ο καλύτερος τρόπος προκειμένου η Ουκρανία να καταφέρει να εξασφαλίσει μια «δίκαιη ειρήνη».

Παράλληλα ωστόσο, δυτικοί υποστηρικτές του Κιέβου ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία μπορεί να αρχίσει να μειώνεται ενόψει των αμερικανικών προεδρικών εκλογών του 2024.

Αξιωματούχος της ΕΕ είπε, σύμφωνα με τους FT, ότι οι ηγέτες της G7, που πρόκειται να πάρουν μέρος στην τριήμερη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά αύριο, Παρασκευή, στη Χιροσίμα, θα συζητήσουν μεταξύ άλλων και την ιδέα της διεξαγωγής μιας ειρηνευτικής Συνόδου αυτό το καλοκαίρι που θα έχει ως στόχο την προώθηση του ειρηνευτικού σχεδίου του Ζελένσκι.

Πηγή: FT

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή