Eισβολή-μυστήριο σε ρωσικό έδαφος

Eισβολή-μυστήριο σε ρωσικό έδαφος

Τον ουκρανικό στρατό κατηγορεί η Μόσχα, για Ρώσους αντικαθεστωτικούς αντάρτες μιλάει το Κίεβο

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εισβολή ουκρανικών δυνάμεων σε εδάφη της, στην περιοχή του Μπέλγκοροντ, κατήγγειλε χθες η Ρωσία, κάτι που, αν επαληθευτεί, θα αποτελεί χωρίς προηγούμενο εξέλιξη στους 15 μήνες από την έναρξη του πολέμου.

Σύμφωνα με τον κυβερνήτη του Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλάντκοφ, ομάδες σαμποτέρ του ουκρανικού στρατού μπήκαν στην πόλη Γκραϊβορόν, γύρω στα πέντε χιλιόμετρα από τα σύνορα, ενώ ρωσικές δυνάμεις «λαμβάνουν τα αναγκαία μέτρα για την εξουδετέρωση του εχθρού».

Το διαδικτυακό κανάλι Baza, που συνδέεται με τις ρωσικές, μυστικές υπηρεσίες, ανέβασε βίντεο που υποτίθεται ότι έδειχνε ουκρανικό τεθωρακισμένο να περνάει τα σύνορα. Με γραπτή του δήλωση ο Μιχαΐλο Ποντόλιακ, στενός συνεργάτης του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε ότι η χώρα του δεν έχει καμία ανάμειξη στο συμβάν, το οποίο απέδωσε σε «ρωσικό απελευθερωτικό κίνημα».

Από την πλευρά του ο Αντρέι Τσέρνιακ, εκπρόσωπος των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, κατονόμασε δύο ομάδες Ρώσων σαμποτέρ που υποτίθεται ότι εχθρεύονται τον Βλαντιμίρ Πούτιν και πολεμούν στο πλευρό των Ουκρανών, το «Σώμα Ρώσων Εθελοντών» και την οργάνωση «Ελευθερία στη Ρωσία». Το πρακτορείο Associated Press αναφέρει ότι η πρώτη από τις δύο οργανώσεις συγκροτήθηκε τον περασμένο Αύγουστο από Ρώσους ακροδεξιούς, οι οποίοι συνδέονται με Ουκρανούς ομοϊδεάτες τους.

Στο μέτωπο του Μπαχμούτ, στην ανατολική Ουκρανία, ανεξάρτητοι παρατηρητές, όπως το Αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου, επιβεβαιώνουν ότι η πόλη βρίσκεται πρακτικά στα χέρια των Ρώσων. Ωστόσο, η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας της Ουκρανίας Χάνα Μαλιάρ σημείωσε ότι τα ουκρανικά στρατεύματα προωθούνται στα βόρεια και τα νότια περίχωρα της πόλης, θέτοντας τους Ρώσους υπό τον κίνδυνο της περικύκλωσης.

Ο ιδρυτής της ρωσικής μισθοφορικής οργάνωσης Wagner Γεβγκένι Πριγκόζιν, ο οποίος το Σάββατο πανηγύριζε για την κατάληψη του Μπαχμούτ από τους άνδρες του, ανακοίνωσε χθες ότι η οργάνωσή του θα παραδώσει την πόλη στον τακτικό ρωσικό στρατό μεταξύ 25ης Μαΐου και 1ης Ιουνίου.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ανατόλι Αντόνοφ προειδοποίησε χθες ότι ενδεχόμενη μεταφορά αμερικανικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία θα θέσει επί τάπητος το ερώτημα για ανάμειξη του ΝΑΤΟ στη σύγκρουση. Επιπλέον, ο Ρώσος διπλωμάτης τόνισε ότι οποιοδήποτε πλήγμα εναντίον της Κριμαίας θα θεωρηθεί πλήγμα εναντίον της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ οφείλουν να έχουν πλήρη επίγνωση της ρωσικής απάντησης που θα ακολουθήσει».

Ελεύθερος ο blogger

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντρ Λουκασένκο, απένειμε χθες χάρη στον αντιπολιτευόμενο blogger Ρομάν Προτασέβιτς, η σύλληψη του οποίου είχε προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από την Ευρωπαϊκή Eνωση. Ο 27χρονος Προτασέβιτς και δύο φίλοι του είχαν ιδρύσει το αντιπολιτευόμενο διαδικτυακό μέσο ενημέρωσης Nexta, που έπαιξε σοβαρό ρόλο στις κινητοποιήσεις εναντίον της αμφισβητούμενης επανεκλογής Λουκασένκο, τον Αύγουστο του 2020. Η Nexta χαρακτηρίστηκε από το κράτος «τρομοκρατική οργάνωση» και ο Προτασέβιτς καταδικάστηκε στις αρχές αυτού του μήνα σε φυλάκιση οκτώ ετών, ενώ οι δύο συνεργάτες του πρόλαβαν να δραπετεύσουν στο εξωτερικό και δικάστηκαν ερήμην.

Η περιπετειώδης σύλληψη του νεαρού δημοσιογράφου διαδραματίστηκε πριν από δύο ακριβώς χρόνια, στις 23 Μαΐου 2021. Ενώ βρισκόταν εν πτήσει από την Αθήνα προς το Βίλνιους της Λιθουανίας, η πτήση του έλαβε σήμα περί βόμβας, που αποδείχθηκε ψευδές, όχι όμως προτού αναγκάσει το αεροσκάφος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση στο Μινσκ της Λευκορωσίας. Εκεί οι Αρχές της χώρας συνέλαβαν τον Προτασέβιτς, γεγονός που προκάλεσε διεθνή κατακραυγή και ώθησε την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιβάλει κυρώσεις κατά του καθεστώτος Λουκασένκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή