Οξύνεται η κόντρα Ουγγαρίας – Γερμανίας

Οξύνεται η κόντρα Ουγγαρίας – Γερμανίας

Η Ουγγαρία, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, εξακολουθεί να υπονομεύει την ενότητα της Ε.Ε., αυτή τη φορά συγκρουόμενη με τη Γερμανία με αντικείμενο την Ουκρανία

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ουγγαρία, το «μαύρο πρόβατο» της Ευρώπης, εξακολουθεί να υπονομεύει την ενότητα της Ε.Ε., αυτή τη φορά συγκρουόμενη με τη Γερμανία με αντικείμενο την Ουκρανία. Αφορμή της σύγκρουσης αποτέλεσε ο ρόλος που διαδραματίζει μια αμφιλεγόμενη ουγγρική τράπεζα στον πόλεμο της Ουκρανίας, όπως αναφέρει το Politico. «Η Ουκρανία δεν μπορεί να κερδίσει τον πόλεμο κατά της Ρωσίας», διακήρυξε ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Βίκτορ Ορμπαν, υπεραμυνόμενος της έναρξης διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα.

Η τράπεζα OTP έχει γίνει επίκεντρο πολλών συζητήσεων τις τελευταίες ημέρες, καθώς η Ουγγαρία αρνείται να εγκρίνει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία, έως ότου το Κίεβο την αφαιρέσει από τον κατάλογο των «χορηγών πολέμου», στον οποίο καταγράφει υπηρεσίες και επιχειρήσεις που θεωρεί πως ενισχύουν τη Μόσχα και άρα υπόκειται σε κυρώσεις. Διπλωμάτες λένε ότι η διαμάχη γύρω από το ζήτημα της OTP καθυστερεί επιπλέον και το νέο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Βουδαπέστη αρνείται να εγκρίνει βοήθεια στο Κίεβο και ζητεί την αφαίρεση της τράπεζας ΟΤΡ από τη λίστα δυτικών κυρώσεων.

Οταν ο ΥΠΕΞ της Ουγγαρίας, Πέτερ Σιγιάρτος, επανέλαβε τη στάση της Βουδαπέστης ενάντια στην αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία κατά τη διάρκεια της κλειστής συνεδρίασης, η Γερμανίδα ομόλογός του Αναλένα Μπέρμποκ τού απάντησε σε αυστηρούς τόνους, σύμφωνα με διπλωμάτες, οι οποίοι μίλησαν ανώνυμα στο Politico. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως η Μπέρμποκ ανέφερε ότι η ΟΤΡ αναγνωρίζει τις παράνομα προσαρτημένες περιοχές του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ και πως εγκρίνει πιστωτικές κάρτες και δάνεια σε Ρώσους στρατιώτες. Ο Ούγγρος υπουργός αρνήθηκε τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως η ίδια η διοίκηση της τράπεζας έχει απορρίψει στο παρελθόν αυτές τις κατηγορίες και έχει εκφράσει δημόσια τη στήριξή της προς την Ουκρανία.

Ορισμένοι διπλωμάτες και υπουργοί εξέφρασαν επίσης τη δυσαρέσκειά τους, προτρέποντας την Ουγγαρία να βελτιώσει τις σχέσεις της με το Κίεβο και να συνδράμει το συντομότερο δυνατόν την προσπάθεια της Ε.Ε. να εγκρίνει περισσότερη στρατιωτική βοήθεια και κυρώσεις.

Εμπόδια

Ο Ορμπαν δήλωσε χθες πως προτού η χώρα του δεχθεί την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι μεταξύ τους σχέσεις «πρέπει να βελτιωθούν». Μιλώντας από το Οικονομικό Φόρουμ του Κατάρ, ο Ορμπαν δήλωσε πως «οι σχέσεις μας με τη Σουηδία είναι πάρα πολύ άσχημες. Πρέπει πρώτα να βελτιωθούν. Δεν θα θέλαμε να μεταφέρουμε την ένταση εντός του ΝΑΤΟ». Ο Ορμπαν βρέθηκε στο Κατάρ προκειμένου να συνεχίσει τις συνομιλίες που ξεκίνησαν πέρυσι ανάμεσα στις δύο χώρες σχετικά με την αγορά μεγάλων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Η Βουδαπέστη αντιδρά στις επικρίσεις της Στοκχόλμης για τον τρόπο που εφαρμόζονται η δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Ουγγαρία. Μαζί με την Τουρκία, που αντιδρά στη σουηδική υποψηφιότητα κατηγορώντας τη Στοκχόλμη ότι δεν καταπολεμά αυτό που η Αγκυρα αποκαλεί κουρδική τρομοκρατία, η Ουγγαρία έχει παρεμποδίσει έως τώρα την ένταξη της Σουηδίας, ενώ επέτρεψε αυτή της Φινλανδίας. Δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία για το πότε το ουγγρικό κοινοβούλιο θα ψηφίσει επί της σουηδικής αίτησης για ένταξη, η οποία πρέπει να επικυρωθεί και από τα 30 υφιστάμενα μέλη. Το ΝΑΤΟ πραγματοποιεί σύνοδο κορυφής τον Ιούλιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή