Ο «Mr Bitcoin» πιέζει για την ανταλλαγή του με τον δημοσιογράφο Εβαν Γκερσκόβιτς

Ο «Mr Bitcoin» πιέζει για την ανταλλαγή του με τον δημοσιογράφο Εβαν Γκερσκόβιτς

Ο Αλεξάντερ Βίνικ είχε συλληφθεί στην Ελλάδα το 2017 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ το 2022

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρώσος Αλεξάντερ Βίνικ, γνωστός και ως «Mr Bitcoin» που κατηγορείται από τις ΗΠΑ για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων, πιέζει για να συμπεριληφθεί σε ανταλλαγή κρατουμένων μεταξύ των δύο χωρών. Ενα τέτοιο σενάριο, ενδεχομένως να οδηγούσε στην απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal Εβαν Γκερσκόβιτς.

Η πρόταση του Βίνικ, είναι αντίστοιχη με αυτήν που είχε κάνει ο Βίκτορ Μπουτ, ο καταδικασμένος Ρώσος έμπορος όπλων που απελευθερώθηκε τελικά με αντάλλαγμα την αθλήτρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ. Ο δικηγόρος του Βίνικ, συνιδρυτή ενός δημοφιλούς ανταλλακτηρίου bitcoin, εξέθεσε τις προθέσεις του πελάτη του, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Καλιφόρνια, μέσα στο Σαββατοκύριακο. 

Ο Βίνικ συνελήφθη πριν έξι χρόνια στην Ελλάδα ενώ παραθέριζε στην Χαλκιδική. Σύμφωνα με το αίτημα έκδοσης των ΗΠΑ, ο Βίνικ φέρεται να ήταν διαχειριστής της πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων BTC-e και οι ΗΠΑ τον κατηγορούν για ξέπλυμα 4 δισ. δολαρίων Ο ίδιος αρνείται ότι υπήρξε διαχειριστής ή ιδρυτής του συγκεκριμένου ανταλλακτηρίου. Την έκδοσή του διεκδικεί και η Ρωσία, για εγκλήματα που σχετίζονται με τον κυβερνοχώρο. Ο Βίνικ δεν αποδέχτηκε ποτέ αυτές τις κατηγορίες, αλλά συμφωνούσε στην έκδοσή του στη χώρα του όπου, όπως έλεγε, θα είχε μια δίκαιη δίκη. 

Προσπαθώντας να αποτρέψει την έκδοσή του στις ΗΠΑ, ο Βίνικ είχε καταθέσει δύο αιτήματα ασύλου στην Ελλάδα, το πρώτο τον Σεπτέμβριο του 2019 και το δεύτερο τον Ιούλιο του 2022 που δεν εξετάστηκαν ποτέ. 

Ο Εβαν Γκερσκόβιτς συνελήφθη στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία τόσο η Wall Street Journal όσο και η αμερικανική κυβέρνηση δεν αποδέχονται. Ένας άλλος Αμερικανός κρατούμενος που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ανταλλαγής, είναι ο Πολ Γουίλαν, στέλεχος ασφαλείας και πρώην Αμερικανός πεζοναύτης, ο οποίος κρατείται από τα τέλη του 2018. Καταδικάστηκε για κατασκοπεία το 2020 σε μια δίκη κεκλεισμένων των θυρών την οποία οι ΗΠΑ απέρριψαν ως προσχηματική. 

Παρατηρητές θεωρούν ότι οι ανταλλαγές «ενός αντί ενός» με τη Ρωσία είναι ο πιθανότερος τρόπος για να επιστρέψουν οι Αμερικανοί στην πατρίδα τους, μια εκτίμηση που ενισχύεται από την περίπτωση της σταρ του μπάσκετ Μπρίτνεϊ Γκράινερ που κρατήθηκε για σχεδόν 10 μήνες με κατηγορίες για ναρκωτικά. 

«Οι ΗΠΑ στο παρελθόν εμφανίζονταν πρόθυμες να ανταλλάξουν τον Βίνικ με την Γκράινερ. Επικοινώνησαν με την πλευρά του Ρώσου, για να εξακριβώσουν αν ο κ. Βίνικ επιθυμεί όντως να ανταλλαγεί (κάτι που όντως ισχύει). Πρότειναν την ανταλλαγή του με την κ. Γκράινερ, αλλά η διαδικασία δεν προχώρησε», ανέφερε ο συνήγορος υπεράσπισης. 

Τον Απρίλιο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στους δημοσιογράφους στα Ηνωμένα Έθνη: «Υπάρχουν περίπου 60 Ρώσοι στη φυλακή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι κατηγορίες είναι αμφίβολες».

Οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει ανοικτές σε συμφωνίες με άλλες χώρες στις οποίες κρατούνται Ρώσοι πολίτες για κατασκοπεία, ωστόσο μια πολυμερής συμφωνία θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή