ΚΟΣΜΟΣ

Εκλογές στην Τουρκία: Τα χειρότερα φοβούνται οι Κούρδοι

Ψηφίζουν τον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου και στον δεύτερο γύρο των εκλογών

Εκλογές στην Τουρκία: Τα χειρότερα φοβούνται οι Κούρδοι

Παρά την απογοήτευσή τους για την εθνικιστική στροφή του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, τα φιλοκουρδικά κόμματα της Τουρκίας υποστηρίζουν τον υποψήφιο της αντιπολίτευσης και στον δεύτερο γύρο της ερχόμενης Κυριακής, καθώς φοβούνται τα χειρότερα για τους ομοεθνείς τους σε περίπτωση επανεκλογής του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Το καθεστώς – έκτρωμα που δημιούργησε ο Ερντογάν και οι συνέταιροί του είναι η αιτία όλων των εθνοτικών προβλημάτων που βιώνουμε», τόνισε η Περβίν Μπουλντάν, συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP σε συνέντευξη Τύπου, στην Αγκυρα. Οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να τελειώνουν με την «ενός ανδρός αρχή» αυτή την Κυριακή, προσέθεσε.

Ωστόσο, η προσέλευση των Κούρδων ψηφοφόρων στις κάλπες για τον δεύτερο γύρο αποτελεί ένα μεγάλο ερώτημα, ιδιαίτερα ύστερα από τη συμμαχία του Κιλιτσντάρογλου με το εθνικιστικό και επιθετικά αντιμεταναστευτικό Κόμμα της Νίκης (ZP), εξέλιξη που εξόργισε την κουρδική κοινότητα. Το ΖΡ, που έλαβε 2,2% στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, είχε επικροτήσει την αντικατάσταση Κούρδων δημάρχων από κρατικούς επιτρόπους, στο όνομα της πάταξης της τρομοκρατίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Οπως δήλωσε ο Ρέχα Ρουχαβίογλου, διευθυντής του Κέντρου Κουρδικών Σπουδών που εδρεύει στο Ντιγιάρμπακιρ, πολλοί Κούρδοι που ψήφισαν τον Κιλιτσντάρογλου στον πρώτο γύρο προσανατολίζονται τώρα προς την αποχή, απογοητευμένοι από την εθνικιστική στροφή του. Στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές, το HDP κέρδισε το 61% των ψήφων στο Ντιγιάρμπακιρ, έναντι 23% του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ).

Σαφές προβάδισμα για τον Ταγίπ Ερντογάν, ενώ η οικονομική πολιτική της επόμενης μέρας διχάζει το κόμμα του.

Ωστόσο, για την πολιτική ηγεσία των Κούρδων η απογοήτευση από τον κεμαλικό υποψήφιο έρχεται σε δεύτερη μοίρα έναντι του φόβου για μια τρίτη προεδρική θητεία του ισχυρού άνδρα της Τουρκίας. «Η νίκη του Ερντογάν θα παγιοποιήσει το προσωποπαγές καθεστώς που έχει δημιουργήσει και θα ανοίξει τον δρόμο για φρικτές πρακτικές, κάτι που θα σημάνει την επιστροφή στις πιο σκοτεινές εποχές», τόνισε ο αναπληρωτής πρόεδρος του HDP, Ταγίπ Τεμέλ.

Στις βουλευτικές εκλογές της 14ης Μαΐου, περίπου ένας στους τέσσερις ψηφοφόρους στράφηκε προς κάποιο εθνικιστικό κόμμα, γεγονός που ανέδειξε αυτό το ρεύμα ως ρυθμιστή του δεύτερου γύρου της προεδρικής αναμέτρησης. Η επιλογή του Κιλιτσντάρογλου να αναζητήσει στήριξη από το ΖΡ ήρθε ύστερα από την ανακοίνωση του τρίτου προεδρικού υποψηφίου, του εθνικιστή Σινάν Ογκάν (5,2% στον πρώτο γύρο), να υποστηρίξει τον Ταγίπ Ερντογάν την Κυριακή.

Η τελευταία δημοσκόπηση, που έγινε από την εταιρεία Konda, φέρει τον Τούρκο πρόεδρο να προηγείται του αντιπάλου με ποσοστό 52,7% έναντι 47,3% στον δεύτερο γύρο. Ο Ερντογάν εμφανίστηκε χθες βέβαιος για μια άνετη νίκη και επιτέθηκε για μια ακόμη φορά, μέσω Twitter, στα μέσα ενημέρωσης της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες τους για «δικτατορία» στην Τουρκία αποδείχθηκαν «ανοησίες» από τη μαζικότατη συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία. Εξάλλου, ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι ένα εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες θα επαναπατριστούν την επόμενη τριετία, χάρη σε ένα μεγάλο στεγαστικό πρόγραμμα στις βόρειες περιοχές του Ιντλίμπ και του Αφρίν, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το Κατάρ.

Ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters, που επικαλείται εννέα πηγές από το ΑΚΡ, υποστηρίζει ότι έχει ξεσπάσει έντονη συζήτηση στους κόλπους της κυβερνώσας παράταξης για την οικονομική πολιτική της επόμενης ημέρας. Σύμφωνα με το σχετικό τηλεγράφημα, μερίδα στελεχών θεωρεί αναγκαία τη στροφή σε μια πιο ορθόδοξη πολιτική σταδιακής αύξησης των επιτοκίων για την καταπολέμηση του πληθωρισμού και τη στήριξη του νομίσματος. Προεκλογικά ο ίδιος ο Ερντογάν πιθανολόγησε αλλαγή του οικονομικού του επιτελείου και ανάκληση από την εφεδρεία του πρώην υπουργού Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ, ανθρώπου που εμπνέει εμπιστοσύνη στους διεθνείς επενδυτές.