Ντουμπάι: Γιατί ένα άδειο αμμώδες οικόπεδο πωλήθηκε στην τιμή – ρεκόρ των 34 εκατ. δολαρίων

Ντουμπάι: Γιατί ένα άδειο αμμώδες οικόπεδο πωλήθηκε στην τιμή – ρεκόρ των 34 εκατ. δολαρίων

H ιλιγγιώδης τιμή του αντικατοπτρίζει, όχι μόνο την αντοχή του κτηματομεσιτικού τομέα του Ντουμπάι κόντρα στις πτωτικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και τις τάσεις επένδυσης από τους βαθύπλουτους του κόσμου. 

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από κάστρα και επαύλεις πάνω στο κύμα, μέχρι στόλους Ρολς Ρόις ή ιδιωτικά τζετ, πολλά μπορεί να αγοράσει κάποιος με 34 εκατομμύρια δολάρια. Στο Ντουμπάι, από την άλλη, το ιλιγγιώδες αυτό ποσό αρκεί για ένα κομμάτι γης. Κυριολεκτικά. 

Προσφάτως, άγνωστος αγοραστής κατέβαλε 34 εκατ. δολάρια στον Ουμάρ Καμάνι, Βρετανό επιχειρηματία και συνιδρυτή της εταιρείας μόδας PrettyLittleThing, για να αποκτήσει ένα οικόπεδο γης έκτασης 2.276 τ.μ., περίπου όσο μισό γήπεδο ποδοσφαίρου, στο περίβλεπτο τεχνητό νησί Τζουμέιρα Μπέι. 

Ο επιχειρηματίας είχε αγοράσει το αναξιοποίητο προσώρας ακίνητο πριν από δύο χρόνια λίγο κάτω από 10 εκατ. δολάρια, βγάζοντας κέρδος 242% σε σχέση με την αρχική τιμή αγοράς. 

To οικόπεδο αυτό είναι ένα από τα 128 που διατέθηκαν προς πώληση στο τεχνητό νησί, το οποίο συνδέεται με την ηπειρωτική περιοχή του εμιράτου με μια γέφυρα 300 μέτρων.

Ντουμπάι: Γιατί ένα άδειο αμμώδες οικόπεδο πωλήθηκε στην τιμή – ρεκόρ των 34 εκατ. δολαρίων-1
Το Jumeirah Bay είναι πολύ πιο μικρό -και φυσικά πριβέ- από το κοντινό Παλμ Τζουμέιρα – Πηγή: Google

H ιλιγγιώδης τιμή του αντικατοπτρίζει όχι μόνο την αντοχή του κτηματομεσιτικού τομέα του Ντουμπάι κόντρα στις πτωτικές τάσεις της παγκόσμιας αγοράς, αλλά και τις τάσεις επένδυσης από τους βαθύπλουτους του κόσμου. 

«Το Jumeirah Bay είναι το πιο πριβέ των πριβέ, εξηγεί ο αντριου Κάμινγκς του Frank Dubai, του κτηματομεσιτικού γραφείου που διαχειρίστηκε την αγοραπωλησία. «Απευθύνεται σε άτομα με εξαιρετικά μεγάλη περιουσία που αναρωτιούνται “ποιο είναι το καλύτερο που μπορώ να αγοράσω;”. Αποτελεί το καλύτερο στην κατηγορία του στο Ντουμπάι». 

Το νησί, συνολικής έκτασης μόλις 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου και σχήματος ιππόκαμπου, φιλοξενεί το πεντάστερο ξενοδοχείο, που κατασκευάστηκε σε συνεργασία με τον ιταλικό οίκο Bulgari, αλλά και πολυτελή εστιατόρια, ένα κέντρο σπα και μαρίνα για δεκάδες σκάφη. 

Ντουμπάι: Γιατί ένα άδειο αμμώδες οικόπεδο πωλήθηκε στην τιμή – ρεκόρ των 34 εκατ. δολαρίων-2
Το νησί, συνολικής έκτασης μόλις 1 τετραγωνικού χιλιομέτρου, έχει σχήμα ιππόκαμπου – Πηγή: Google

«Απευθύνεται πραγματικά στο 1% του 1% ώστε να χτίσουν εκεί τις κατοικίες τους ή τα εξοχικά τους. Το είδος των ακινήτων που χτίζονται εκεί, πλέον, δεν έχει καμία σχέση με ό,τι έχουμε δει στο Ντουμπάι. Το Jumeirah Bay θα είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα αντίστοιχο Μπέβερλι Χιλς», προσθέτει ο Κάμινγκς. 

Σύμφωνα με τον Κάμινγκς, σημαντικό ρόλο για την εκτόξευση των τιμών έπαιξε και η πανδημία. «Τα τελευταία δύο χρόνια, οι άνθρωποι ήθελαν να μετακομίσουν σε πιο ευρύχωρους χώρους και ήθελαν να ζουν στην παραλία. Αν δούμε το παράδειγμα της Νέας Υόρκης, οι πολίτες μετακόμισαν στην επαρχία, κάτι που συνέβη και με το Λονδίνο και με άλλες μεγάλες πόλεις. Στο Ντουμπάι, εκτός από αυτό, είχαμε και μια τεράστια εισροή ξένων επενδυτών που δελεάστηκαν από τη σωστή διαχείριση του Covid από τη χώρα, το υψηλό ποσοστό εμβολιασμών, την ασφάλεια – αλλά και τον τρόπο ζωής», σημειώνει ο ίδιος. 

Πηγή: CNN

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή