Πόλεμος στην Ουκρανία: Ερευνα στο Κίεβο για νεκρούς αμάχους έξω από κλειστό καταφύγιο

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ερευνα στο Κίεβο για νεκρούς αμάχους έξω από κλειστό καταφύγιο

Στη Μολδαβία για τη σύνοδο Ευρωπαίων ηγετών ο Ζελένσκι – Τελεσίγραφο Πριγκόζιν για αποχώρηση της Wagner από τον πόλεμο

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

KIEBO. Ενόψει της αναμενόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, ο πρόεδρος της χώρας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μετέβη χθες στη Μολδαβία για να πιέσει τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνδράμουν στην ένταξη του Κιέβου στο ΝΑΤΟ. Παράλληλα επανέλαβε το αίτημά του για αποστολή δυτικών μαχητικών προκειμένου να προστατευθεί ο ουκρανικός εναέριος χώρος, ειδικά μετά τη χθεσινή φονική ρωσική επίθεση στην πρωτεύουσα. Ερευνα πραγματοποιούν οι εισαγγελείς στο Κίεβο μετά τις καταγγελίες ότι τρεις άνθρωποι, ανάμεσά τους κι ένα κορίτσι 9 ετών, σκοτώθηκαν στη διάρκεια ρωσικής επιδρομής στην ουκρανική πρωτεύουσα επειδή δεν κατάφεραν να εισέλθουν σε κλειδωμένο καταφύγιο, με αποτέλεσμα να καταπλακωθούν από συντρίμμια. Αλλοι 19 άνθρωποι τραυματίστηκαν μετά τις νυχτερινές επιθέσεις. Ο δήμαρχος της ουκρανικής πρωτεύουσας, Βιτάλι Κλίτσκο, είπε ότι ένα θραύσμα πυραύλου έπεσε στην είσοδο ιατρικών εγκαταστάσεων τέσσερα λεπτά μετά την έναρξη συναγερμού κι ενώ οι άνθρωποι κατευθύνονταν προς το καταφύγιο. «Η έρευνα αναμένεται να αποσαφηνίσει εάν το καταφύγιο ήταν ανοιχτό», είπε και συμπλήρωσε πως τρία σχολεία, ένας παιδικός σταθμός, έξι σπίτια κι ένα αστυνομικό τμήμα καταστράφηκαν. «Η γυναίκα μου είναι νεκρή επειδή δεν άνοιξαν την πόρτα για το καταφύγιο», δήλωσε ο σύζυγος 33χρονης γυναίκας που σκοτώθηκε στις χθεσινές επιδρομές.

Την ίδια στιγμή, στόχος «αδιάκοπων πυρών» έγινε επί ώρες η πόλη Σεμπέκινο στη Ρωσία, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οκτώ άνθρωποι και να υποστούν ζημιές πολλά κτίρια. Αυτό δήλωσε χθες ο κυβερνήτης της περιφέρειας Μπέλγκοροντ, Βιατσεσλάβ Γκλαντκόφ. «Το Σεμπέκινο είναι αντιμέτωπο με αδιάκοπα πυρά», κατήγγειλε ο Γκλαντκόφ στο Telegram, κατηγορώντας τις ουκρανικές δυνάμεις ότι βομβαρδίζουν «το κέντρο και την περιφέρεια» της πόλης. «Φυσικά η ζωή αμάχων κατοίκων απειλείται. Κυρίως στο Σεμπέκινο και τα γύρω χωριά», διευκρίνισε ο Γκλαντκόφ, εξηγώντας ότι θα οργανωθεί η απομάκρυνση κατοίκων, «όταν ηρεμήσει η κατάσταση». Σύμφωνα με τον ίδιο, «ο εχθρός δεν έχει διεισδύσει στο έδαφος της περιφέρειας Μπέλγκοροντ», αλλά «συνεχίζονται τα μαζικά πυρά». Το Κρεμλίνο κατήγγειλε την απουσία επικρίσεων από τη διεθνή κοινότητα μετά τα ουκρανικά πλήγματα στη ρωσική περιοχή Μπέλγκοροντ, στη μεθόριο με την Ουκρανία, όπου η Ρωσία δήλωσε ότι απώθησε μεγάλη επίθεση. «Η διεθνής κοινότητα έχει κάθε δυνατότητα να δει τις εικόνες, να διαβάσει άρθρα όπου περιγράφονται τα πλήγματα σε κτίρια κατοικιών, υποδομές κ.λπ.», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Και ακόμη ούτε μία λέξη που θα επέκρινε ή θα καταδίκαζε το καθεστώς του Κιέβου γι’ αυτό», είπε.

Η ομάδα Wagner θα συνεχίσει να πολεμάει στην Ουκρανία, όσο δεν είναι επικεφαλής «οι κλόουν της Μόσχας». Το νέο τελεσίγραφο απέστειλε χθες ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας, Γεβγκένι Πριγκόζιν. Γιορτάζοντας τα 62α γενέθλιά του σε κέντρο εκπαίδευσης, ο αρχηγός της Wagner προειδοποίησε πως «αν ολόκληρη η διοικητική αλυσίδα είναι 100% αποτυχημένη και καθοδηγείται από κλόουν που μετατρέπουν ανθρώπους σε κρέας, εμείς δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό». Διεμήνυσε, δε, ότι οι άνδρες του θα αποσυρθούν πλήρως από το Μπαχμούτ τη Δευτέρα.

Στο μεταξύ, η χθεσινή σύνοδος των «27» της Ε.Ε. και άλλων 20 ευρωπαϊκών χωρών στη Μολδαβία πραγματοποιήθηκε σε ένα κάστρο μόλις 20 χλμ. από τα ουκρανικά σύνορα και πολύ κοντά στην Υπερδνειστερία, την αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας που υποστηρίζεται από τη Μόσχα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες χρησιμοποίησαν τη συγκυρία ως συμβολική ένδειξη αλληλεγγύης προς την Ουκρανία και τη Μολδαβία. O Ζελένσκι κάλεσε μάλιστα τη διεθνή κοινότητα να παράσχει «εγγυήσεις ασφαλείας» στην Ουκρανία και τη γειτονική Μολδαβία, ώστε να εξασφαλίσει στις δύο χώρες διαρκή προστασία από τη Ρωσία. Ηταν ο πρώτος που αφίχθη στη σύνοδο των «47» στη Μολδαβία και μεταξύ των άλλων θεμάτων επανέλαβε την ανάγκη για μια «συμμαχία μαχητικών αεροσκαφών» και πυραύλων Patriot.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή