Δυσφορία Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη, μέσω Hurriyet: Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA

Δυσφορία Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη, μέσω Hurriyet: Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA

Την ενόχληση της Αγκυρας για την ολοένα και στενότερη ελληνοαμερικανική συνεργασία, με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αντανακλά σειρά δημοσιευμάτων στον τουρκικό Τύπο.

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δυσφορία της Αγκυρας για την ολοένα και στενότερη ελληνοαμερικανική συνεργασία, με επίκεντρο το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, αντανακλά σειρά δημοσιευμάτων σήμερα, Πέμπτη, στον τουρκικό Τύπο, με αποκορύφωμα το πρωτοσέλιδο θέμα της εφημερίδας Hurriyet, με τίτλο: «Αλεξανδρούπολη: Η πόλη του Τζόνι».

Οπου «Τζόνι», δηλαδή ο Αμερικανός στη διεθνή αργκό, ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, που φέρεται να επισκέφθηκε μυστικά την πρωτεύουσα του νομού Εβρου μετά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα.

Δυσφορία Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη, μέσω Hurriyet: Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA-1

Αντίστοιχα δημοσιεύματα έχουν και άλλες τουρκικές εφημερίδες, όπως η Milliyet και η Aksam, όπου επίσης εκδηλώνεται ο προβληματισμός της τουρκικής ηγεσίας για τη σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων και για τη βάση των ΗΠΑ μερικά χιλιόμετρα από την ελληνοτουρκική μεθόριο.

Στην ανταπόκριση της Hurriyet από την Αθήνα, που καθίσταται το κύριο θέμα της ημέρας για τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα, επισημαίνεται η επίσκεψη Μπερνς στην Αλεξανδρούπολη, που αποκαλείται «Δεδεαγάτς», χρησιμοποιώντας τη μέχρι πριν από έναν αιώνα επίσημη οθωμανική ονομασία της Αλεξανδρούπολης.

«Κι αν δεν έγινε σαφές από την επίσκεψη Μπερνς, μία ημέρα αργότερα ήταν ξεκάθαρο με την επίσκεψη και του Αμερικανού πρέσβη, Τζορτζ Τσούνη, στην πόλη, όπου βρίσκεται αμερικανική βάση κοντά στα τουρκικά σύνορα», γράφει η τουρκική εφημερίδα.

Τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι «η Αλεξανδρούπολη -που απέχει 40 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα- έγινε προσφάτως ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια logistics των ΗΠΑ στην Ευρώπη. Η πόλη επανέρχεται στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, ύστερα από κάποιες ενδιαφέρουσες και αλλεπάλληλες επισκέψεις».

Ταυτόχρονα γίνεται αναλυτική αναφορά στην επίσκεψη Μπερνς στην Αθήνα (30 Μαΐου) και κατόπιν στην Αλεξανδρούπολη (1 Ιουνίου), που ακολουθήθηκε την περασμένη Παρασκευή από τις επισκέψεις τόσο του κ. Τσούνη όσο και των ομολόγων τους της Ουκρανίας, της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας και της Μολδαβίας, που επιθεώρησαν και αυτοί το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Ολα αυτά πλαισιωμένα από τη φωτογραφία του Γ. Μπερνς, το λογότυπο της CIA και βεβαίως την Αστερόεσσα.

Δυσφορία Τουρκίας για Αλεξανδρούπολη, μέσω Hurriyet: Η «πόλη του Αμερικανού» και η μυστική επίσκεψη του αρχηγού της CIA-2
Ο επικεφαλής της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς (φωτ. αρχείου: Associated Press).

Ακολούθως, η ανταπόκριση από την Αθήνα επικαλείται δημοσίευμα του εβρίτικου ιστοτόπου, Evros News, σύμφωνα με τον οποίο ο Γ. Μπερνς επισκέφθηκε την Αλεξανδρούπολη μετά την Αθήνα, πηγαίνοντας τόσο στο λιμάνι της πόλης όσο και στον φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα.

Προστίθεται, μάλιστα, ότι «ούτε οι τοπικές αρχές της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) ούτε η Ελληνική Αστυνομία ενημερώθηκαν γι’ αυτή την επίσκεψη».

Επίσης παρατίθενται οι δηλώσεις Τσούνη από την Αλεξανδρούπολη στις 2 Ιουνίου, και συγκεκριμένα πως η πόλη της Θράκης έχει μετατραπεί σε ενεργειακό κέντρο, που θα παρέχει ασφάλεια και σταθερότητα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της περιοχής, προσθέτοντας ότι «όλοι αναγνωρίζουν τη σημασία της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακού και εμπορικού κέντρου, καθώς και ως κέντρου logistics για το ΝΑΤΟ».

Πηγή: Hurriyet

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή