Ε.Ε.: Ο Ορμπαν χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Ε.Ε.: Ο Ορμπαν χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» τη συμφωνία για το μεταναστευτικό

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αλληλεγγύης -όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων- μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών της Ε.Ε. για τη μεταρρύθμιση της μεταναστευτικής πολιτικής, έπειτα από δύσκολες διαπραγματεύσεις.

«Οι Βρυξέλλες κάνουν κατάχρηση της εξουσίας τους. Θέλουν «να μετεγκαταστήσουν» τους μετανάστες στην Ουγγαρία διά της βίας. Είναι απαράδεκτο», αναφέρεται σε μήνυμά του που ανάρτησε στο Twitter ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνηση, Ζόλταν Κόβακς.

Η μεταρρύθμιση προβλέπει την εγκαθίδρυση ενός συστήματος αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μετεγκατάσταση των προσφύγων.

Τα κράτη – μέλη δεσμεύονται να υποδεχθούν έναν αριθμό αιτούντων άσυλο που φτάνουν σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης που δέχονται μεταναστευτική πίεση ή, ελλείψει αυτού, να παράσχουν οικονομική συμβολή. Η οικονομική αποζημίωση που προβλέπεται ανέρχεται σε 20.000 ευρώ ανά αιτούντα άσυλο που δεν έχει μετεγκατασταθεί.

Η Πολωνία και η Ουγγαρία ψήφισαν κατά των προτάσεων, ενώ η Βουλγαρία, η Μάλτα, η Λιθουανία και η Σλοβακία απείχαν, όπως έγινε γνωστό από πηγές της σουηδικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που ηγήθηκε των συνομιλιών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Μπέντσε Ρετβάρι, κατήγγειλε το σύστημα «υποχρεωτικής» αλληλεγγύης που προβλέπεται από τη συμφωνία, «που σημαίνει ότι τα κράτη – μέλη δεν θα έχουν λόγο για το ποιος κατοικεί στο έδαφός τους». «Είναι ένα δυσανάλογο βάρος» για την Ουγγαρία, είπε, επικρίνοντας την «έλλειψη ευρωπαϊκών πόρων» για τη χρηματοδότηση του κόστους προστασίας των συνόρων.

Ο Ούγγρος υπουργός επέκρινε επίσης τη διαδικασία με την οποία «παραβιάστηκαν οι ευρωπαϊκές αξίες», αφού τα κείμενα της συμφωνίας υποβλήθηκαν «λίγα λεπτά, στην καλύτερη περίπτωση μισή ώρα» πριν από την ψηφοφορία, στην οποία απαιτείτο η θετική ψήφος 15 εκ των 27 χωρών – μελών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του ευρωπαϊκού πληθυσμού.

«Οι φιλομεταναστευτικές κυβερνήσεις άσκησαν πιέσεις» επί των εταίρων τους, είπε.

Υπό την ηγεσία του Βίκτορ Ορμπαν η Ουγγαρία έχει υψώσει φράχτες και έχει περιορίσει τη διαδικασία κατάθεσης αίτησης ασύλου στις πρεσβείες της στο εξωτερικό, μια πολιτική που της έχει κοστίσει επανειλημμένες καταδίκες από την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη.

Τον περασμένο χρόνο, μόλις 18 άνθρωποι έλαβαν το καθεστώς του πρόσφυγα στην Ουγγαρία, αριθμός αστείος σε σχέση με την πραγματικότητα στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT