Ν. Χριστοδουλίδης: Μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό

Ν. Χριστοδουλίδης: Μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα λύσει το Κυπριακό

«H επανένωση της Κύπρου από μια συνολική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης υπό τον ΟΗΕ, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μου», τόνισε.

3' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Την πρότασή του για ενισχυμένη «εμπλοκή» και ρόλο της Ε.Ε. στις προσπάθειες άρσης του αδιεξόδου στο Κυπριακό, αλλά και στο πλαίσιο της επανέναρξης των συνομιλιών, επανέλαβε κατά την ομιλία του στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης. Παράλληλα, για ακόμη μια φορά επεσήμανε ότι αυτή αφορά τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου της Ε.Ε. για το Κυπριακό, ενώ δεσμεύτηκε πως θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι «η επανένωση της Κύπρου από μια συνολική, βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στο πλαίσιο της συμφωνημένης βάσης υπό τον ΟΗΕ, αποτελεί την ύψιστη προτεραιότητα της διακυβέρνησής μου», ενώ πρόσθεσε ότι «θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να επιτύχω επανέναρξη των συνομιλιών, πάντα μέσα στο πλαίσιο της συμφωνημένης από τον ΟΗΕ βάσης λύσης και από το σημείο που σταμάτησαν στο Κραν Μοντανά το 2017».

Ενισχυμένη εμπλοκή της Ε.Ε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι ήδη έχει πραγματοποιήσει επαφές, μετά την εκλογή του, με τον γενικό γραμματέα και με άλλους αξιωματούχους του ΟΗΕ, με τους προέδρους των θεσμών της Ε.Ε., με ομολόγους του αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε., καθώς και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

«Σε όλες τις επαφές μου, μεταφέρω την αναγκαιότητα για μια νέα προσέγγιση. Η πρότασή μου προνοεί, ουσιαστικά, ενισχυμένη εμπλοκή και ρόλο της Ε.Ε. στις προσπάθειες τόσο για άρση του υφιστάμενου αδιεξόδου όσο και στο πλαίσιο επανέναρξης των συνομιλιών», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Παράλληλα, διευκρίνισε ότι η πρότασή του δεν αφορά αλλαγή στο πλαίσιο της λύσης, ούτε υποκατάσταση του ΟΗΕ με την Ε.Ε. «Αντίθετα, επιθυμούμε η Ε.Ε. να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά προς τον ΟΗΕ. Να αξιοποιηθεί ως εργαλείο επανενωτικό, όπως άλλωστε είναι και η φύση της Ενωσης, συνενωτική, θεμελιωτική των συνθηκών ειρήνης και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων. Αυτό είναι, εξάλλου, που πρεσβεύουν τόσο οι Συνθήκες όσο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», ανέφερε.

Οπως σημείωσε «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος – μέλος της Ε.Ε. και το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκές λύσεις. Η Ε.Ε. έχει κάθε συμφέρον, αλλά και υποχρέωση, να συμβάλει ενεργά, μέσα από έναν πρωταγωνιστικό ρόλο, για την οριστική διευθέτησή του, χρησιμοποιώντας όλα τα πολιτικο-οικονομικά μέσα και εργαλεία που έχει στη διάθεσή της, στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων. Είμαι έτοιμος να συζητήσω ένα σταδιακό και επωφελές για όλους πακέτο, μέσα στο πλαίσιο των ευρωτουρκικών σχέσεων, που θα εξελίσσεται παράλληλα με τις διαπραγματεύσεις στη συμφωνημένη βάση».

Για τον λόγο αυτόν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ανέφερε ότι προτείνει τον «διορισμό μιας υψηλόβαθμης ευρωπαϊκής πολιτικής προσωπικότητας ως απεσταλμένου της Ε.Ε. για το Κυπριακό. Θεωρώ ότι μια τέτοια προσωπικότητα θα συνέβαλλε τα μέγιστα, ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, για σπάσιμο του αδιεξόδου και επανέναρξη των συνομιλιών».

«Εκλέχθηκα παρά τις αντιξοότητες»

Σε προσωπικό τόνο, ο κ Χριστοδουλίδης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι αποφάσισε να μετάσχει στην εκλογική διαδικασία ως ανεξάρτητος υποψήφιος και μάλιστα πως η εκλογή του επετεύχθη «παρά τις αντιξοότητες», καθώς για πρώτη φορά εξελέγη Πρόεδρος χωρίς στήριξη ενός από τα δύο μεγαλύτερα πολιτικά κόμματα. Οπως είπε: «Γνωρίζω πώς να κάνω γενναίες και θαρραλέες κινήσεις, παρά τις πολλές αντιξοότητες. Και πιστεύω ότι με την εμπλοκή όλων των πλευρών, και από την Ε.Ε., μπορώ να είμαι ο Πρόεδρος που θα επιλύσει το Κυπριακό», είπε χαρακτηριστικά.

«Μπορούμε να προσβλέπουμε σε μια ακόμη καλύτερη, ισχυρότερη Ε.Ε., προς όφελος των πολιτών μας και κυρίως της νέας γενιάς των Ευρωπαίων που μας κοιτούν καθημερινά και μας φωνάζουν για ελπίδα», επεσήμανε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού»

Στη συζήτηση που ακολούθησε, η πλειοψηφία των επικεφαλής των ευρωομάδων είδαν ως «ευκαιρία» για επίλυση του Κυπριακού την ολοκλήρωση των εκλογών στην Τουρκία, ενώ καταδίκασαν την πρόταση για λύση δύο κρατών που έχει εκφράσει η τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα τα τελευταία δύο χρόνια. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στο μεταναστευτικό, ιδιαίτερα μετά τη συμφωνία της περασμένης Πέμπτης.

Είχε προηγηθεί υπενθύμιση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ομιλία του ότι η χώρα του είναι το «κράτος – μέλος με το υψηλότερο ποσοστό αιτήσεων ασύλου για πρώτη φορά σε σχέση με τον πληθυσμό της», αλλά και η επισήμανση ότι «η Κύπρος είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στις πρακτικές εργαλειοποίησης που χρησιμοποιεί η Τουρκία, και αυτό είναι σαφές από στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι το 90% των μεταναστών που ζητούν άσυλο έχουν αναχωρήσει από την Τουρκία, φτάνουν στο παράνομο αεροδρόμιο στις κατεχόμενες περιοχές, ή στις βόρειες ακτές, στη συνέχεια διασχίζουν τη νεκρή ζώνη και ζητούν άσυλο στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης».

Αρκετοί ευρωβουλευτές ζήτησαν ανοιχτά το τέλος της «εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού» από τον Ερντογάν στην Πράσινη Γραμμή. 

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT