Βρετανία: Ενοχος παραπλάνησης του κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον

Βρετανία: Ενοχος παραπλάνησης του κοινοβουλίου ο Μπόρις Τζόνσον

Η απόφαση θεωρείται ότι αποτελεί ουσιαστικά το τέλος της πολιτικής καριέρας του

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρμόδια επιτροπή του βρετανικού κοινοβουλίου ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ο πρώην πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον κρίνεται ότι παραπλάνησε σκόπιμα τη βουλή και πρέπει να του επιβληθεί ποινή αναστολής της βουλευτικής του ιδιότητας για τρεις μήνες – μόνο που ο ιδιόρρυθμος Συντηρητικός πολιτικός έχει ήδη παραιτηθεί της βουλευτικής του έδρας.

Η απόφαση θεωρείται ότι αποτελεί ουσιαστικά το τέλος της πολιτικής καριέρας του πάλαι ποτέ δημάρχου του Λονδίνου μεταξύ άλλων.

Σε ένα πόρισμα-κόλαφο της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Βουλής των Κοινοτήτων για τον κ. Τζόνσον, τον πρωτεργάτη της αποχώρησης της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρεται πως ο πρώην ένοικος του αριθμού 10 της οδού Ντάουνινγκ παραπλάνησε το κοινοβούλιο αναφορικά με τις δεξιώσεις (πιο σωστά πάρτι) που έλαβαν χώρα με τη συμμετοχή του ιδίου και επιτελών του κατά τη διάρκεια σχετικής απαγόρευσης λόγω των περιορισμών για την πανδημία.

Σε μια έκθεση περισσότερων από 100 σελίδων, η Eπιτροπή Προνομίων -το κύριο πειθαρχικό όργανο για τους βουλευτές- είπε ότι ο κ. Τζόνσον είχε σκόπιμα παραπλανήσει το κοινοβούλιο σε πολλές περιπτώσεις όταν ρωτήθηκε για συγκεντρώσεις της Ντάουνινγκ Στριτ κατά τη διάρκεια των περιορισμών λόγω COVID-19.

Η επιτροπή κατηγόρησε επίσης τον κ. Τζόνσον ότι ήταν «συνένοχος σε μια εκστρατεία κατάχρησης εξουσίας και απόπειρας εκφοβισμού».

Υβρεις από Τζόνσον

Ο κ. Τζόνσον, θεωρούμενος ένας από τους πιο διχαστικούς πολιτικούς της Βρετανίας, απάντησε, επαναλαμβάνοντας πως είναι αθώος και καταδίκασε την έκθεση ως «σκουπίδι», «ψέμα» και «παρωδία» και κατηγορώντας τα μέλη της επιτροπής ότι διεξήγαγαν βεντέτα εναντίον του.

Στην έκθεση που περιγράφει έξι πάρτι που πραγματοποιήθηκαν στην Ντάουνινγκ Στριτ, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν και μέλη από τους κυβερνώντες Συντηρητικούς και την αντιπολίτευση (Εργατικό Κόμμα), είπε: «Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι παραπλανώντας σκόπιμα τη Βουλή ο κ. Τζόνσον διέπραξε σοβαρή περιφρόνηση».

«Συνιστούμε να μην δικαιούται πάσο πρώην βουλευτή», προστίθεται, αναφερόμενη σε δελτίο που επιτρέπει στους πρώην πρωθυπουργούς να αποκτήσουν πρόσβαση στο κοινοβούλιο.

Η Επιτροπή διαπίστωσε ότι ο κ. Τζόνσον προσπάθησε να υπονομεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία παραπλανώντας σκόπιμα τη Βουλή των Κοινοτήτων και την Επιτροπή, παραβιάζοντας την εμπιστοσύνη της, αμφισβητώντας την Επιτροπή και όντας συνένοχος σε μια εκστρατεία κατάχρησης εξουσίας και απόπειρας εκφοβισμού.

Ανέφερε ακόμη ότι αν ο κ. Τζόνσον ήταν ακόμη μέλος του κοινοβουλίου, θα είχε προτείνει αναστολή από τη Βουλή για 90 ημέρες.

Ο Τζόνσον παραιτήθηκε από το κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα αφού είδε ένα εκ των προτέρων αντίγραφο της έκθεσης, αποκαλώντας την έρευνα «κυνήγι μαγισσών», πράγμα που επανέλαβε και μετά τη δημοσίευσή της την Πέμπτη.

«Πίστευα, σωστά, ότι αυτές οι εκδηλώσεις ήταν εύλογα απαραίτητες για εργασιακούς σκοπούς. Διαχειριζόμασταν μια πανδημία», είπε σε μια δήλωση που διένειμε.

«Αλλά μην ακούτε εμένα μόνο. Ακούστε τη Μητροπολιτική Αστυνομία. Η αστυνομία ερεύνησε τον ρόλο μου σε όλα αυτά τα γεγονότα. Σε καμία περίπτωση δεν βρήκε ότι αυτό που είχα κάνει ήταν παράνομο».

Λίγη ώρα μετά τη δημοσίευση του πορίσματος της επιτροπής, ο κ. Τζόνσον βγήκε από το σπίτι του, όπως κάθε πρωί, για τζόγκινγκ στην περιοχή. Οι κάμερες ήταν στημένες απ΄ έξω και οι δημοσιογράφοι του φώναξαν ερωτήσεις, αλλά εκείνος συνέχισε το τρέξιμό του, με κοντομάνικο και βερμούδα όπως συνήθως, αν και με κάπως μεγαλύτερη ταχύτητα από άλλες φορές…

Πηγή: Reuters, Sky News, CNN

Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή