Ουκρανία: Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος από την έκρηξη στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα

Ουκρανία: Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος από την έκρηξη στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα

«Η Ευρώπη θα βρει ρωσικές νάρκες στις παραλίες της», προειδοποίησε ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταστροφή του υδροηλεκτρικού φράγματος της Καχόβκα κοστολογείται ήδη στα 1,2 δισ. ευρώ, δήλωσε την Τρίτη ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ουκρανίας.

Η κατάρρευση του φράγματος στις 6 Ιουνίου προκάλεσε πλημμύρες στην επαρχία της Χερσώνας, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα τον θάνατο 50 ανθρώπων, την καταστροφή σπιτιών και καλλιεργήσιμων εκτάσεων. 

«Υπάρχουν πράγματα που δεν μπορούμε ποτέ να αποκαταστήσουμε. Αυτά είναι τα οικοσυστήματα που παρασύρθηκαν στη Μαύρη Θάλασσα. Σε αυτά περιλαμβάνονται 20.000 ζώα που πιθανώς πέθαναν, συμπεριλαμβανομένων ενδημικών ειδών που υπήρχαν μόνο στη νότια Ουκρανία», δήλωσε ο Ουκρανός υπουργός Περιβάλλοντος Ρουσλάν Στρίλετς.

Ουκρανία: Στα 1,2 δισ. ευρώ το κόστος από την έκρηξη στο φράγμα στη Νόβα Καχόβκα-1
AP

Ο Στρέιλετς δεν διευκρίνισε τι περιλαμβάνεται στην εκτιμώμενη ζημιά του 1,2 δισ. ευρώ, αλλά δήλωσε ότι η κατάρρευση του φράγματος άφησε περίπου 1 εκατομμύριο ανθρώπους χωρίς πόσιμο νερό. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο όγκος του ταμιευτήρα Καχόβκα έπεσε κατά τα τρία τέταρτα, ενώ τα συντρίμμια του θα παρασυρθούν σε άλλες χώρες.

Η Ουκρανία κατηγορεί τη Ρωσία ότι ανατίναξε το φράγμα, το οποίο βρίσκεται υπό ρωσικό έλεγχο από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της. Το Κρεμλίνο κατηγόρησε με τη σειρά του το Κίεβο για σαμποτάζ στην υδροηλεκτρική εγκατάσταση.

Μια ομάδα διεθνών εμπειρογνωμόνων που συνδράμει τους εισαγγελείς της Ουκρανίας στην έρευνά τους δήλωσε ότι είναι «πολύ πιθανό» η κατάρρευση του φράγματος να προκλήθηκε από εκρηκτικά που είχαν τοποθετήσει Ρώσοι.

Ο επικεφαλής της περιβαλλοντικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, δήλωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. συντονίζουν τις προμήθειες έκτακτης ανάγκης σε βάρκες, καταφύγια, φράγματα νερού, ιατρικό υλικό και καθαριστές νερού.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή