Titan: Ωρα μηδέν για το εξαφανισμένο υποβρύχιο

Titan: Ωρα μηδέν για το εξαφανισμένο υποβρύχιο

Στην τέταρτη ημέρα βρίσκεται η γιγαντιαία επιχείρηση έρευνας για τον εντοπισμό του εξαφανισμένου από το πρωί της Κυριακής υποβρυχίου Titan, που μετέφερε πέντε άτομα στο ναυάγιο του Τιτανικού.

3' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κορυφώνεται η αγωνία για το αγνοούμενο υποβρύχιο Titan, που μετέφερε πέντε άτομα στο ναυάγιο του Τιτανικού, καθώς, σύμφωνα με τους υπολογισμούς, το οξυγόνο στο εσωτερικό του θα εξαντλούνταν περίπου στις 14:00 (ώρα Ελλάδος).

Στην περιοχών των ερευνών έχουν σπεύσει δεκάδες σκάφη και αεροσκάφη, ενώ, σύμφωνα με την ανακοίνωση των γαλλικών αρχών, λίγο πριν τις 14:00 έφτασε και το γαλλικό ερευνητικό σκάφος που συμμετέχει στις έρευνες και μεταφέρει ρομπότ κατάδυσης βαθέων υδάτων. 

Οπως γνωστοποίησε νωρίτερα ο επικεφαλής της αμερικανικής Ακτοφυλακής, Τζέιμι Φρέντερικ, μετά την αρχική ανίχνευση υποθαλάσσιων θορύβων την Τρίτη από τα σόναρ που ανέπτυξε στην περιοχή εξαφάνισης του σκάφους καναδικό ερευνητικό αεροσκάφος, την Τετάρτη εντοπίστηκαν περαιτέρω «ήχοι» και από άλλα καναδικά αεροπλάνα που πετούσαν πάνω από την περιοχή. 

Οι ήχοι αυτοί οδήγησαν στη μετατόπιση του πεδίου των ερευνών από τις αρχές, αλλά και στην αναπτέρωση των ελπίδων πως οι πέντε επιβαίνοντες είναι ζωντανοί και ενδεχομένως προσπαθούν να επικοινωνήσουν με τις αρχές. Ωστόσο, καθίσταται σαφές πως, όσο ο χρόνος περνά, οι ελπίδες μειώνονται σημαντικά.  

Αναζητείται η πηγή των ήχων 

Παρότι η έρευνα εστιάζει στην περιοχή όπου καταγράφηκαν οι υποθαλάσσιοι ήχοι, η προέλευσή τους παραμένει μυστήριο – με κάποιους να διατηρούν αμφιβολίες ότι προέρχονται από το χαμένο υποβρύχιο σκάφος.

Οπως σημειώνει ο Καρλ Χάρτσφιλντ του Ωκεανογραφικού Ινστιτούτου Woods Hole, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να διακρίνουμε ποια είναι η προέλευση των ήχων που καταγράφηκαν από το καναδικό αεροσκάφος». 

«Υπήρξαν διάφορες αναφορές για ήχους και καθένας από αυτούς αναλύεται, παρακολουθείται, τοποθετείται σε ένα πιο συγκεκριμένο πλαίσιο επανάληψης και μοτίβου», εξηγεί ο ίδιος. 

Titan: Ωρα μηδέν για το εξαφανισμένο υποβρύχιο-1
Εντατικές οι έρευνες από αέρος και θαλάσσης για τον εντοπισμό του χαμένου υποβρυχίου – Φωτ.: Reuters

Οπως περιγράφει, «παρότι οι ήχοι αυτοί χαρακτηρίζονται ως χτυπήματα, οι ειδικοί ακουστικής ανάλυσης πρέπει να συνθέσουν ολόκληρη την εικόνα, αποκλείοντας άλλες πιθανές ανθρωπογενείς πηγές». 

«Αν οι ήχοι αυτοί επαναλαμβάνονταν ανά τριάντα λεπτά, είναι απίθανο η προέλευσή τους να μην είναι ανθρωπογενής», λέει, από την πλευρά του, ο Φρανκ Οουεν, από το Submarine Institute της Αυστραλίας, ο οποίος θεωρεί πως οι ήχοι προέρχονται μέσα από το αγνοούμενο σκάφος. 

Ο ίδιος, μάλιστα, υποστηρίζει πως οι χτύποι αυτοί «παραπέμπουν στις συμβουλές» που είχε διατυπώσει στο παρελθόν ο 77χρονος Πολ Ανρί Ναρζολέ, πρώην δύτης του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και διάσημος εξερευνητής. 

«Γνώριζε το πρωτόκολλο για το πώς να ειδοποιήσει τις δυνάμεις έρευνας… Κάθε μισή και μία ώρα, χτυπάς συνεχώς για τρία λεπτά», ανέφερε ο ίδιος. 

Τραγωδία στον βυθό

Η τραγωδία εξελίσσεται στα παγωμένα νερά ανοιχτά των ανατολικών ακτών του Καναδά, όπου το 1912 είχε βυθιστεί ο Τιτανικός. Το ναυάγιό του βρίσκεται σε βάθος περίπου 3.800 μέτρων, ανατολικά του Κέιπ Κοντ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.

Στο βαθυσκάφος Titan επιβαίνουν πέντε άνθρωποι: ο 58χρονος Βρετανός δισεκατομμυριούχος Χάμις Χάρντινγκ, ο πακιστανικής καταγωγής 48χρονος επιχειρηματίας Σαχζάντα Νταγούντ με τον 19χρονο γιο του, ο 77χρονος Γάλλος ωκεανογράφος και ειδικός σε θέματα Τιτανικού Πολ-Ενρί Ναρζολέ και ο Στόκτον Ρας, ιδρυτής και επικεφαλής της OceanGate.

Ο Σον Λιτ, επικεφαλής της εταιρείας στην οποία ανήκει το πλοίο υποστήριξης Polar Prince, δήλωσε χθες στους δημοσιογράφους ότι «ακολουθήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα», όμως αρνήθηκε να δώσει διευκρινίσεις για το πώς διακόπηκε η επικοινωνία.

Ακόμη κι αν εντοπιστεί το Titan, η ανάσυρσή του στην επιφάνεια θα είναι ένα δύσκολο έργο. Αν έχει ήδη καταφέρει να επιστρέψει στην επιφάνεια, ο εντοπισμός του στην τεράστια θάλασσα θα είναι δύσκολος, ενώ είναι κλειδωμένο από έξω, κάτι που σημαίνει ότι οι επιβαίνοντες δεν μπορούν να βγουν από το βαθυσκάφος χωρίς εξωτερική βοήθεια.

Αν το Titan βρίσκεται στον βυθό, θα είναι ακόμη πιο δύσκολο να ανασυρθεί στην επιφάνεια λόγω της μεγάλης πίεσης και του πλήρους σκοταδιού που επικρατεί σε εκείνα τα βάθη.

Ερωτήματα για την ασφάλεια του βαθυσκάφους δημιουργήθηκαν το 2018, κατά τη διάρκεια συμποσίου ειδικών της βιομηχανίας, ενώ αργότερα το ίδιο έτος ο πρώην επικεφαλής θαλάσσιων επιχειρήσεων της OceanGate, Ντέιβιντ Λόχριτζ, προσέφυγε δικαστικά εναντίον της εταιρείας, αφού εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του Titan και απολύθηκε.

Σύμφωνα με αυτόν, το φινιστρίνι στο μπροστινό μέρος του βαθυσκάφους κατασκευάστηκε ώστε να αντέχει την πίεση σε βάθος 1.300 μέτρων και όχι 4.000.

Πηγή: Guardian/New York Times/BBC/ΑΠΕ-ΜΠΕ/

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή