Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Ολυμπιακοί Αγώνες: Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζητεί τον αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών

Η συνέλευση «προέτρεψε τη ΔΟΕ και τα αθλητικά όργανα που την συνιστούν, να διατηρήσουν τη θέση που εκφράσθηκε το 2022

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Συμβούλιο της Ευρώπης, ζήτησε τον πλήρη αποκλεισμό Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών από τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, που θα γίνουν το 2024 στο Παρίσι, «όσο συνεχίζεται ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Σε ψήφισμα που ενέκρινε κατά τη διάρκεια της θερινής ολομέλειάς της, η οποία διεξάγεται αυτήν την εβδομάδα στο Στρασβούργο, η συνέλευση «προέτρεψε τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) και τα αθλητικά όργανα που την συνιστούν, να διατηρήσουν τη θέση που εκφράσθηκε το 2022 και να απαγορεύσουν τη συμμετοχή αυτών των αθλητών στους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε όλα τα άλλα μεγάλα αθλητικά γεγονότα», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετικό δελτίο Τύπου.

Αυτό το ψήφισμα έρχεται, ενώ η ΔΟΕ «εξετάζει αυτήν την στιγμή τη δυνατότητα να εξουσιοδοτήσει αθλητές με ρωσικό ή λευκορωσικό διαβατήριο, να αγωνισθούν στο Παρίσι ως «ουδέτεροι αθλητές», συνεχίζει η κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Η ΔΟΕ συνέστησε τον περασμένο Μάρτιο την επανένταξη Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών σε διεθνείς αγώνες, υπό ουδέτερο έμβλημα και «με ατομική ιδιότητα», υπό την προϋπόθεση ότι δεν υποστήριξαν και δεν υποστηρίζουν ενεργά, τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Αλλά η PACE κρίνει στο ψήφισμά της ότι οποιαδήποτε συμμετοχή αυτών των αθλητών, είναι «αδιανόητη» και «θα χρησιμοποιηθεί σίγουρα ως εργαλείο προπαγάνδας, ενώ θα εμπόδιζε εκ των πραγμάτων άλλους αθλητές -ιδίως τους Ουκρανούς- να συμμετάσχουν».

Σύμφωνα με την PACE, τα επιχειρήματα υπέρ της συμμετοχής τους «δεν έχουν επαρκή βαρύτητα μπροστά στην επιτακτική ανάγκη να καταδικάσουν και να αποκηρύξουν τις φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν και να δείξουν την πλήρη και ακλόνητη υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας στην Ουκρανία, όπου η επίθεση συνεχίζεται».

Σύμφωνα με τους βουλευτές της συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, «Ρώσοι και Λευκορώσοι κορυφαίοι αθλητές, λάμβαναν κρατικούς μισθούς και συχνά συμμετείχαν σε στρατιωτικές αθλητικές ομάδες».

«Φαίνεται αδύνατο να επιδείξουν την ουδετερότητά τους και την απόστασή τους από αυτά τα καθεστώτα, αλλά και να κάνουν μια δήλωση κατά του πολέμου», πρόσθεσαν, και όσοι το έκαναν θα «έβαζαν τον εαυτό τους σε μια επικίνδυνη θέση».

Κατά τη διάρκεια ακρόασης τον περασμένο Απρίλιο ενώπιον της PACE, εκπρόσωποι της ΔΟΕ, συμπεριλαμβανομένης της Γκάμπι Αχρενς, πρώην ξιφομάχου και προέδρου της Επιτροπής Αθλητών της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών της Αφρικής (ANOCA), είχαν ζητήσει να μην «καταδικασθούν οι αθλητές για τις ενέργειες των ηγετών τους».

Η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού, Αμειλί Ουντέα Καστέρα, είχε στο μεταξύ εκτιμήσει ότι εναπόκειται στη ΔΟΕ να λάβει «κυρίαρχη απόφαση» σχετικά με την συμμετοχή Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών στους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

⇒ Ειδήσεις σήμερα

Ακολουθήστε το kathimerini.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο kathimerini.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT