Δανία: Η Ε.Ε.«να μην χαμηλώσει τον πήχυ» για την ένταξη της Ουκρανίας

Δανία: Η Ε.Ε.«να μην χαμηλώσει τον πήχυ» για την ένταξη της Ουκρανίας

Η Ε.Ε. κινδυνεύει «να εισαγάγει αστάθεια», αν χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη δημοκρατία και τη διαφθορά, τονίζει ο Δανός υπουργός Εξωτερικών

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας Λαρς Λόκε Ράσμουσεν δήλωσε σε σημερινή συνέντευξή του στους Financial Times πως η κυβέρνησή του υποστηρίζει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση της Ουκρανίας, της Μολδαβίας, της Γεωργίας και των δυτικών Βαλκανίων, αλλά πρόσθεσε πως οι «γεωπολιτικές περιστάσεις» δεν δικαιολογούν την παράκαμψη των μεταρρυθμίσεων στη διακυβέρνηση.

Η Ε.Ε. κινδυνεύει «να εισαγάγει αστάθεια», αν χαλαρώσει τα κριτήριά της για τη δημοκρατία και τη διαφθορά ώστε να επιταχύνει την ένταξη της Ουκρανίας και άλλων υποψήφιων χωρών, δήλωσε ο Ράσμουσεν στη βρετανική εφημερίδα.

«Εάν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία μεταρρυθμίσεων πριν την ένταξη, τότε υπάρχει ο κίνδυνος επιβράδυνσης μετά από αυτήν. Και δεν θα εξαγάγουμε σταθερότητα, κινδυνεύουμε να εισαγάγουμε αστάθεια. Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντική η υπογράμμιση της ανάγκης να πληρούνται τα κριτήρια [για την ένταξη στην Ε.Ε.]», δήλωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι η Δανία, μαζί με τη Γαλλία και την Ολλανδία, μπλόκαραν το αίτημα ένταξης της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας το 2019.

Ο Ράσμουσεν δήλωσε μάλιστα ότι εάν είναι να υπάρξει «ειδική μεταχείριση» της Ουκρανίας, τότε θα πρέπει να έχει τη μορφή περαιτέρω βοήθειας από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προς το Κίεβο ώστε να ανταποκριθεί στις προδιαγραφές του μπλοκ.

«Θέλουμε να επενδύσουμε και να βοηθήσουμε και θέλουμε να είμαστε όσο πιο θετικοί γίνεται, αλλά δεν μπορούμε να χαμηλώσουμε τον πήχυ», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Με πληροφορίες από Reuters, Financial Times

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT