Mπέρμποκ: Η Γερμανία αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τη Ρωσία

Mπέρμποκ: Η Γερμανία αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τη Ρωσία

«Γνωρίζουμε ότι, για το ορατό μέλλον, η Ρωσία του Πούτιν θα παραμείνει απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε άρθρο της στον Guardian.

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο η Γερμανία βλέπει το ζήτημα της ασφάλειας και ανάγκασε το Βερολίνο να συνειδητοποιήσει ότι δεν έλαβε σοβαρά τις απειλές από τη Μόσχα, γράφει σε άρθρο της στον Guardian η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Αναλένα Μπέρμποκ.

Σε μια ειλικρινή παραδοχή σχετικά με τις αδυναμίες της μεταπολεμικής γερμανικής εξωτερικής πολιτικής, η Μπέρμποκ αναφέρει: «Για πάρα πολύ καιρό η Γερμανία είχε καταφύγει στη διπλωματία του βιβλιαρίου επιταγών, στην πεποίθηση, δηλαδή, ότι η πολιτική και οικονομική αλληλεπίδραση θα οδηγούσαν τη Ρωσία σε μια δημοκρατική πορεία». 

«Γνωρίζουμε ότι, για το ορατό μέλλον, η Ρωσία του Πούτιν θα παραμείνει απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην ήπειρό μας», σημειώνει, μεταξύ άλλων. 

Γράφοντας πριν από τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και λίγο μετά τη δημοσίευση της νέας γερμανικής στρατηγικής εθνικής ασφάλειας, η Μπέρμποκ αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Εμείς οι Γερμανοί δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι οφείλουμε την ελευθερία μας στους συμμάχους μας και στους ανατολικούς μας γείτονες. Οπως στάθηκαν εκείνοι σε εμάς, έτσι θα σταθούμε σε αυτούς, διότι η ασφάλεια της ανατολικής Ευρώπης είναι η ασφάλεια της Γερμανίας».

«Μόλις πριν από δύο χρόνια, η ιδέα ότι η Γερμανία θα παρέδιδε άρματα μάχης, συστήματα αεράμυνας και οβιδοβόλα σε μια εμπόλεμη ζώνη θα φαινόταν τουλάχιστον τραβηγμένη. Σήμερα, η Γερμανία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές όπλων της Ουκρανίας», προσθέτει η Μπέρμποκ. 

Στο άρθρο της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών επισήμανε επίσης την ταχύτητα με την οποία η Γερμανία έχει λύσει τους οικονομικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, σημειώνοντας ότι η συμβολή των ρωσικών ορυκτών καυσίμων στο σημερινό ενεργειακό μείγμα της χώρας της είναι «μηδενική».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT