Φουκουσίμα: Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία για λόγους ασφαλείας

Φουκουσίμα: Η Κίνα απαγορεύει τις εισαγωγές τροφίμων από την Ιαπωνία για λόγους ασφαλείας

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής των θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως.

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι αρχές της Κίνας πρόκειται να απαγορεύσουν τις εισαγωγές τροφίμων από συνολικά το ένα πέμπτο των νομών της Ιαπωνίας για λόγους ασφαλείας, ανακοίνωσαν σήμερα τα κινεζικά τελωνεία, ύστερα από την απόφαση που πήρε το Τόκιο να αποβάλει στον ωκεανό το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό από το κατεστραμμένο πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Η Κίνα –ο μεγαλύτερος αγοραστής των θαλασσινών που εξάγονται από την Ιαπωνία παγκοσμίως- εφεξής θα ελέγχει εξονυχιστικά τα έγγραφα που συνοδεύουν τα εξαγόμενα τρόφιμα από το αρχιπέλαγος, κυρίως των αλιευμάτων, όπως προστίθεται στην ανακοίνωση Τύπου των τελωνείων.

Επίσης τονίζεται ότι θα ενισχυθούν τα μέτρα επιτήρησης και εντοπισμού ραδιενεργών ουσιών προκειμένου να είναι εγγυημένη η ασφάλεια των εισαγόμενων τροφίμων από την Ιαπωνία.

Σκοπός είναι να αποτραπεί οποιαδήποτε εισαγωγή τροφίμων μολυσμένων με ραδιενέργεια, εξήγησε η ίδια πηγή.

Για εβδομάδες το Πεκίνο εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην απόφαση που πήρε το Τόκιο να ρίξει στη θάλασσα το μολυσμένο με ραδιενέργεια νερό από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (ΔΟΑΕ) έδωσε πάντως αυτή την εβδομάδα το «πράσινο φως» για τη απόρριψη στη θάλασσα, ύστερα από επεξεργασία του, ενός εκατομμυρίου τόνων νερού το οποίο χρησιμοποιήθηκε ώστε να ψυχθούν οι αντιδραστήρες του εργοστασίου που υπέστησαν τήξη πυρήνων το 2011, όταν έγινε η τριπλή καταστροφή στη Φουκουσίμα – ο σεισμός, το τσουνάμι και το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην Ιστορία έπειτα από αυτό του Τσερνόμπιλ.

Τα κινεζικά τελωνεία επισήμαναν πως έκθεση του ΔΟΑΕ, με την οποία εγκρίθηκε η κίνηση, δεν αντανακλά τις απόψεις όλων των ειδικών που συμμετείχαν στη διαδικασία αποτίμησης, ενώ τα συμπεράσματά της δεν υιοθετήθηκαν ομοφώνως.

Πηγή: ΑΠΕ-Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή