Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στηv πώληση των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στηv πώληση των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο

Η μεταφορά των μαχητικών αεροσκαφών θα γίνει σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, τόνισε ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία με απόφαση του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν σε συνεννόηση με το Κογκρέσο, ανακοίνωσε την Τρίτη ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

Ο ίδιος υπογράμμισε πάντως, πως η υποψηφιότητα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση με κανέναν τρόπο δεν συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, δίνοντας απάντηση στα νέα αιτήματα που έβαλε η Άγκυρα στο τραπέζι, στο παρά πέντε της συνόδου κορυφής της Συμμαχίας στο Βίλνιους. 

Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πορεία της Ουκρανίας προς το ΝΑΤΟ, ο Σάλιβαν τόνισε πως η Συμμαχία θα στείλει «θετικό σημάδι».

Στρατιωτικός «εκσυγχρονισμός»

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στηv πώληση των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο-1

Ο Αμερικανός υπουργός Εθνικής Άμυνας Λόιντ Όστιν μίλησε τηλεφωνικά, το βράδυ της Δευτέρας, με τον Τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ για «κοινούς διμερείς και πολυμερείς αμυντικούς στόχους», σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ.

«Ο υπουργός Όστιν και ο υπουργός Γκιουλέρ εξήραν τη μακρά ιστορία στρατιωτικής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Τουρκίας και επικρότησαν τη συνεχιζόμενη στενή μας συνεργασία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Συζήτησαν επίσης τις θετικές συνομιλίες μεταξύ της Τουρκίας, της Σουηδίας και του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ (Γενς) Στόλτενμπεργκ, καθώς και την υποστήριξη του Υπουργείου Άμυνας στον στρατιωτικό εκσυγχρονισμό της Τουρκίας», προστίθεται.

«Κάμψη» της τουρκικής επιθετικότητας

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στηv πώληση των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο-2

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, ο Δημοκρατικός πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, δήλωσε πως καταγράφεται προσωρινή «κάμψη» της «επιθετικότητας» της Τουρκίας «έναντι των γειτόνων της», προσθέτοντας ότι διεξάγει συνομιλίες με την κυβέρνηση του προέδρου Μπάιντεν όσον αφορά τη στάση του ως προς τη δυνητική πώληση των F-16 στην Άγκυρα.

Ο Μενέντεζ τόνισε σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters πως συνεχίζει να διατηρεί τις ανησυχίες του για την Τουρκία και θα αποφασίσει την επόμενη εβδομάδα αν θα άρει τις επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά την πώληση.

Το «ναι» της Άγκυρας στην ένταξη της Σουηδίας

Λευκός Οίκος: Οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν στηv πώληση των F-16 στην Τουρκία σε συνεννόηση με το Κογκρέσο-3

H δήλωση του Μενέντεζ έγινε στον απόηχο της υποχώρησης του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος συμφώνησε να προωθήσει στο τουρκικό κοινοβούλιο την επικύρωση του πρωτοκόλλου για την ένταξη της Σουηδίας στο NATO.

Ερωτηθείς αν η συγκεκριμένη εξέλιξη, που η Ουάσιγκτον θεωρεί μείζονα πρόοδο, θα τον ωθήσει να άρει τις επιφυλάξεις του για την πώληση των μαχητικών, ο κ. Μενέντεζ απάντησε: «Διεξάγουμε συνομιλίες με την κυβέρνηση».

Πρόσθεσε ότι «αν (η κυβέρνηση Μπάιντεν) μπορέσει να βρει τρόπο με τον οποίο θα εξασφαλιστεί ότι η επιθετικότητα της Τουρκίας έναντι των γειτόνων της θα τερματιστεί, και καταγράφεται κάμψη της τους τελευταίους μήνες, θα είναι σπουδαίο, όμως αυτό θα πρέπει να γίνει μόνιμη πραγματικότητα».

Ενίσχυση της ασφάλειας της Ελλάδας

Ακόμη, ο γερουσιαστής Μενέντεζ είπε πως θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να «ενισχυθεί η ασφάλεια της Ελλάδας»και να εξασφαλιστούν «διαβεβαιώσεις όσον αφορά μελλοντικές ενέργειες».

Ερωτηθείς πότε θα αποφασίσει ποια στάση θα τηρήσει ως προς την πώληση των F-16 στην Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε ότι «πιθανόν» θα το κάνει, αν αυτό είναι «εφικτό», μέσα «στην επόμενη εβδομάδα».

Με πληροφορίες από Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή