Γερμανία: Στόχος η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, σύμφωνα με τη νέα εθνική στρατηγική

Γερμανία: Στόχος η μείωση της εξάρτησης από την Κίνα, σύμφωνα με τη νέα εθνική στρατηγική

«Δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα αλλά να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους. Το ζήτημα είναι να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού καθώς αυτό ενισχύει τις αντοχές της Γερμανίας», δήλωσε η Γερμανίδα ΥΠΕΞ.

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση της εξάρτησης και περιορισμό των σχετικών κινδύνων προβλέπει η εθνική στρατηγική έναντι της Κίνας στην οποία κατέληξε η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο της Γερμανίας συμφώνησε στο κείμενο το οποίο στο εξής θα αποτελεί την κατευθυντήρια γραμμή για την άσκηση κάθε μορφής κυβερνητικής αλλά και εμπορικής πολιτικής σε σχέση με την Κίνα.

«Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με την Κίνα, για παράδειγμα σε θέματα οικονομίας και προστασίας του κλίματος», έγραψε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς στο Twitter, διευκρινίζοντας ωστόσο ταυτόχρονα ότι εξετάζονται κρίσιμα ζητήματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, το κράτος δικαίου και ο υγιής ανταγωνισμός.

«Οι σχέσεις με την Κίνα πρέπει να αποκτήσουν πυξίδα», έγραψε στο Twitter, από την πλευρά της, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ.

Η λεπτή ισορροπία στις σχέσεις της Γερμανίας με την Κίνα απασχολούσε εδώ και μήνες το Βερολίνο, εξαιτίας των συνθηκών όπως διαμορφώθηκαν μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και της διαφορετικής θεώρησης μεταξύ καγκελαρίας και υπουργείου Εξωτερικών.

Η Αναλένα Μπέρμποκ αναδεικνύει θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ ο Όλαφ Σολτς προώθησε την είσοδο της κινεζικής Cosco στον τερματικό σταθμό των εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι του Αμβούργου και ήταν ο πρώτος επικεφαλής δυτικής κυβέρνησης που επισκέφθηκε το Πεκίνο μετά την επανεκλογή του προέδρου Σι Τζινπίνγκ.

Η Μπέρμποκ δήλωσε σήμερα ότι «δεν θέλουμε να αποσυνδεθούμε από την Κίνα, αλλά να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους», επισημαίνοντας ότι «το ζήτημα είναι να υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές στο εμπόριο και στις αλυσίδες εφοδιασμού, καθώς αυτό ενισχύει τις αντοχές της Γερμανίας».

Η πανδημία του κορονοϊού αποκάλυψε εξαρτήσεις, π.χ. στην ιατρική τεχνολογία και στα φαρμακευτικά προϊόντα, αλλά η Γερμανία εξαρτάται από την Κίνα και σε άλλους σημαντικούς τομείς, όπως οι σπάνιες γαίες και πολλά από τα προϊόντα που απαιτούνται για την ενεργειακή μετάβαση. «Η συγκέντρωση σε λίγες μόνο χώρες ή ακόμη και σε μόνο μία χώρα προέλευσης πρωτογενών, ενδιάμεσων και τελικών προϊόντων μπορεί να οδηγήσει σε εξαρτήσεις και μάλιστα σε πολύ κρίσιμους τομείς, όπως έδειξε και το παράδειγμα της Ρωσίας», επισημαίνουν οι συντάκτες του κυβερνητικού κειμένου, στο οποίο περιλαμβάνεται και ενότητα ειδικά για την Ταϊβάν: «Διπλωματικές σχέσεις υπάρχουν μόνο με τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας», διευκρινίζεται, αλλά σημειώνεται ακόμη ότι η Γερμανία διατηρεί στενές και καλές σχέσεις με την Ταϊβάν σε πολλούς τομείς τους οποίους επιθυμεί να επεκτείνει. «Μια αλλαγή στο καθεστώς στα στενά της Ταϊβάν μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο ειρηνικά και με αμοιβαία συναίνεση. Μια στρατιωτική κλιμάκωση θα επηρεάσει επίσης τα γερμανικά και ευρωπαϊκά συμφέροντα», αναφέρεται στο κείμενο στρατηγικής. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της και το Βερολίνο έχει εκφράσει ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει στρατιωτικά μέσα προκειμένου να αποκτήσει τον έλεγχο του νησιού.

Το Πεκίνο είχε αντιδράσει στο προσχέδιο της γερμανικής στρατηγικής που είχε δημοσιοποιηθεί τον περασμένο Νοέμβριο, κατηγορώντας το Βερολίνο ότι κατατάσσει την Κίνα ως «ανταγωνιστή» και «συστημικό αντίπαλο» διαιωνίζοντας «τον τρόπο σκέψης του Ψυχρού Πολέμου». «Απορρίπτουμε την υποβάθμιση της Κίνας από τη γερμανική κυβέρνηση με τα λεγόμενα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και με ψέματα και φήμες», είχε τονίσει τότε η κινεζική κυβέρνηση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT