Η «παρακολούθηση» ως ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης

Η «παρακολούθηση» ως ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης

Η εφαρμογή Find My Friends που λειτουργεί στα iPhone και επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται ζωντανά την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται έχει φανατικούς οπαδούς

2' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Λίγες δεκαετίες πριν, η ιδέα του να γνωρίζουμε ανά πάσα στιγμή της ημέρας πού ακριβώς βρίσκονται οι φίλοι μας θα ακουγόταν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας (αν όχι σαν θρίλερ). Πλέον, όλο και περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την εφαρμογή Find My Friends που λειτουργεί στα iPhone και επιτρέπει στους χρήστες να μοιράζονται ζωντανά την τοποθεσία στην οποία βρίσκονται.

Η λειτουργία είναι απλή. Κάθε φορά που ανοίγεις την εφαρμογή μπορείς να δεις σε φυσικό χρόνο με στίγμα πάνω στον χάρτη πού ακριβώς βρίσκονται οι φίλοι σου (οι σύντροφοί σου, τα παιδιά σου) μέσω ενός συστήματος GPS που λειτουργεί όσο είναι ανοιχτό το τηλέφωνο. Εκ πρώτης όψεως η ιδέα μπορεί να φαίνεται σαν παραβίαση της ιδιωτικότητας, όμως πολλοί είναι εκείνοι που τη θεωρούν σαν μια ένδειξη αγάπης και εγγύτητας. «Μου αρέσει να μιλάω πολλές φορές την ημέρα με την αδελφή μου στο τηλέφωνο. Με καλεί εκείνη και την καλώ κι εγώ, και έτσι είναι πολύ πρακτικό να μοιραζόμαστε τις τοποθεσίες μας. Ετσι γνωρίζουμε πότε δεν είναι καλή στιγμή για να καλέσουμε η μία την άλλη», λέει η Κα ΜακΚίνεϊ, 31 ετών, δημοσιογράφος.

Τα περισσότερα «έξυπνα κινητά» έχουν λειτουργίες μοιράσματος τοποθεσίας. Με το σχεδόν 50% των Αμερικανών να χρησιμοποιεί το iPhone, το Find my Friends έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλές. Πολλοί αναφέρουν πως χρησιμοποίησαν την εφαρμογή για να δουν εάν οι φίλοι τους είναι καλά έπειτα από ένα ραντεβού ή από μια νύχτα διασκέδασης. Και είναι γεγονός πως υπάρχει κάτι πολύ ζεστό με το να μοιράζεσαι οικειοθελώς την τοποθεσία σου με τους αγαπημένους σου ανθρώπους. Δείχνει ότι υπάρχει μια μεγάλη εμπιστοσύνη.

Η κυρία ΜακΚίνεϊ παραδέχεται ότι ένα μέρος της γοητείας που της ασκεί η εφαρμογή οφείλεται στο ότι «είναι άνθρωπος που θέλει να μαθαίνει τα πάντα». Ωστόσο δηλώνει ότι της παρέχει και ένα αίσθημα ασφάλειας να γνωρίζει ότι οι φίλοι της είναι καλά. Για τον Ματ Μπράουν, 31 ετών, επενδυτικό σύμβουλο στη Νέα Υόρκη, η εφαρμογή αυτή έχει γίνει τρόπος ζωής. Ακολουθεί σε αυτήν 47 φίλους του σε ολόκληρο τον κόσμο. «Ως άνθρωπος που ζει στη Νέα Υόρκη, το να συναντήσω κάποιον τυχαία έξω είναι πολύ δύσκολο», λέει. «Εδώ δεν είναι απλή υπόθεση να τηλεφωνήσεις σε κάποιον και να του πεις: Είσαι έξω; Πάμε να φάμε βραδινό;». Γι’ αυτόν τον λόγο λέει πως αγάπησε το Find my Friends. Διότι όπου κι αν βρίσκεται στην πόλη, κάποιος γνωστός του θα είναι κοντά.

Φυσικά, το Find My Friends είναι τόσο ακριβές όσο τα δεδομένα GPS στα οποία έχει πρόσβαση – σχεδόν όλοι όσοι το χρησιμοποιούν τακτικά έχουν να διηγηθούν και μια ιστορία για τον πανικό που τους προκλήθηκε όταν η κουκκίδα κάποιου εμφανίστηκε σε ένα μέρος που δεν έπρεπε. Η Μάριελ Τάιλερ, φωτογράφος στη Νέα Υόρκη, είπε ότι κάποτε, όταν πήγε να ελέγξει τη θέση της αδελφής της κατά τη διάρκεια ενός ραντεβού στο Tinder, η εφαρμογή είπε ότι βρισκόταν στον «ποταμό Χάντσον». Η κυρία ΜακΚίνεϊ έμεινε πρόσφατα σε ένα ξενοδοχείο που βρισκόταν δίπλα σε ένα νοσοκομείο. Αυτό προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση σε μια καλή της φίλη, η οποία μπήκε στην εφαρμογή για να ελέγξει πού βρίσκονται οι φίλοι της και είδε την κυρία ΜακΚίνεϊ «στο νοσοκομείο».

Αν και για πολλούς δυσνόητο, ακόμα και τρομακτικό, για μια γενιά που μεγάλωσε παράλληλα με το Διαδίκτυο, η δημόσια παρουσίαση της τοποθεσίας μπορεί να μοιάζει λιγότερο με απειλή για την ιδιωτική ζωή και περισσότερο με έκφραση αγάπης και εμπιστοσύνης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή