New York Times: Ακρόπολη για «πρωινούς τύπους» λόγω καύσωνα και απεργιών

New York Times: Ακρόπολη για «πρωινούς τύπους» λόγω καύσωνα και απεργιών

Οι New York Times αναφέρονται στις συνθήκες ακραίας ζέστης που οδηγούν στο κλείσιμο της Ακρόπολης μετά τις 12 το μεσημέρι για την ασφάλεια των τουριστών και των εργαζομένων.

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκτενές ρεπορτάζ από την Αθήνα φιλοξενούν οι New York Times, όπου περιγράφουν τις δύσκολες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, στην καρδιά ενός καυτού καλοκαιριού, στο μνημείο της Ακρόπολης, την οποία περιγράφουν ως προορισμό, πλέον, μόνο για «πρωινούς τύπους».  

Οπως αναφέρει η αμερικανική εφημερίδα, η αποπνικτική ζέστη στην Αθήνα οδήγησε τη δημοφιλέστερη ατραξιόν της να κλείσει τα απογεύματα, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, με την προοπτική να παραμένει ανοιχτή τις πιο δροσερές ώρες

Παράλληλα, θέτει στο κάδρο και την απεργία των εργαζομένων στο μνημείο με αφορμή τις επικίνδυνες εργασιακές συνθήκες, εξέλιξη που, όπως αναφέρει, είναι πιθανό να κρατήσει κλειστή την Ακρόπολη τα απογεύματα για όσο διαρκούν οι ακραία υψηλές θερμοκρασίες.

Η Ελλάδα βιώνει το δεύτερο κύμα καύσωνα σε διάστημα λίγων εβδομάδων, με θερμοκρασίες που αναμένεται να φτάσουν την Κυριακή στην Αθήνα τους 44 βαθμούς Κελσίου. Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν πως η ζέστη συνιστά πιθανό κίνδυνο για τους ίδιους και για τους επισκέπτες, οπότε σταμάτησαν να δουλεύουν τα απογεύματα της Πέμπτης και της Παρασκευής, σχεδιάζοντας να κάνουν το ίδιο έως τουλάχιστον την Κυριακή. Το σωματείο τους δηλώνει πως η κατάσταση θα επαναξιολογηθεί τη Δευτέρα, όπως τονίζεται στο δημοσίευμα.

New York Times: Ακρόπολη για «πρωινούς τύπους» λόγω καύσωνα και απεργιών-1
Φωτ.: ΑΡ

Οι Νew York Times αναδεικνύουν στο δημοσίευμα τα όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων, Γιάννης Μαυρικόπουλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό. Οπως είπε, η θερμοκρασία στο σημείο της Ακρόπολης, η οποία φιλοξενεί τον Παρθενώνα με το λαμπερό λευκό μάρμαρό του και μόλις μερικά δέντρα για σκιά, έφτασε στους 48 βαθμούς Κελσίου

Ο κ. Μαυρικόπουλος υποστήριξε ότι καθημερινά στο μνημείο λιποθυμούν 20-25 τουρίστες, προσθέτοντας ότι ανάλογα προβλήματα αναφέρονται και σε ακόμη δύο δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους: στο αρχαίο παλάτι της Κνωσσού στο Ηράκλειο της Κρήτης και στην Αρχαία Ολυμπία. 

Η απεργία, συνεχίζει το ρεπορτάζ, σημαίνει πως η Ακρόπολη θα είναι προσβάσιμη στους τουρίστες για μόλις τέσσερις ώρες ημερησίως, από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι. Το μνημείο επισκέπτονται καθημερινά αυτό το καλοκαίρι περί τους 21.000 ανθρώπους – κίνηση αυξημένη κατά τουλάχιστον 30% από πέρυσι. 

Οι New York Times μεταφέρουν την εικόνα που επικρατεί στο μνημείο. Οπως αναφέρουν, παρά την αποπνικτική ζέστη, οι τουρίστες εξακολουθούν να προσπαθούν να επισκεφτούν την Ακρόπολη, το μεγαλοπρεπές μνημείο που προσελκύει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο. Αυτό το καλοκαίρι, όμως, περιμένουν κάτω από στέγαστρα που έχουν στηθεί στα μονοπάτια, καθώς οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού μοιράζουν μπουκάλια με νερό ώστε να τους κρατήσουν ενυδατωμένους.

New York Times: Ακρόπολη για «πρωινούς τύπους» λόγω καύσωνα και απεργιών-2
Φωτ.: ΑΡ

Η προσέλευση φαίνεται ελαφρώς μειωμένη σε σχέση με τις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν οι τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν τεράστια πλήθη να συρρέουν στον χώρο.

Οι επισκέπτες που έχουν αγοράσει ηλεκτρονικά εισιτήρια, αλλά αδυνατούν λόγω των συνθηκών να επισκεφτούν την Ακρόπολη, μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα εισιτήριά τους οποιαδήποτε στιγμή τον επόμενο χρόνο, ανακοίνωσε αξιωματούχος του υπουργείου Πολιτισμού. 

Οι μετεωρολογικές προγνώσεις προβλέπουν πως στη χώρα θα σημειωθεί μια μικρή πτώση θερμοκρασίας τη Δευτέρα, την οποία ωστόσο αναμένεται να διαδεχθεί ένα τρίτο κύμα καύσωνα δύο ημέρες μετά. Με τις ακραίες θερμοκρασίες να διατηρούνται μέχρι και μετά τη δύση του ήλιου, εκτιμάται πως οι αρχαιολογικοί χώροι θα συνεχίσουν να μένουν κλειστοί τα απογεύματα, αναφέρεται στο δημοσίευμα. 

Πηγή: New York Times 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT