Καύσωνας στην Κατανία: Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και νερό

Καύσωνας στην Κατανία: Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό και νερό

Το θερμόμετρο έδειχνε 47,6 βαθμούς Κελσίου σήμερα

1' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι έχουν μείνει χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα και νερό στην Κατάνια της Σικελίας, μια πόλη που έχει «γονατίσει» λόγω του καύσωνα, όπως δήλωσε ο δήμαρχός της, μετά τη συνεδρίαση του οργάνου διαχείρισης κρίσεων νωρίτερα σήμερα.

Το θερμόμετρο έδειχνε 47,6 βαθμούς Κελσίου σήμερα, σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής προστασίας της Κατάνιας.

Από την Πέμπτη, επιβάλλονται περιοδικές διακοπές στην ηλεκτροδότηση που επηρεάζουν περίπου 500.000 ανθρώπους, είπε ένας εκπρόσωπος του δήμου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πληρώνουμε από τη μία το τίμημα της κλιματικής αλλαγής, στην οποία θα έπρεπε να έχουμε δώσει περισσότερη προσοχή εδώ και πολλά χρόνια και, από την άλλη, το γεγονός ότι οι υποδομές μας δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις νέες συνθήκες» είπε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Νέλο Μουσουμέτσι.

Η E-distribuzione, θυγατρική του ενεργειακού κολοσσού Enel που διαχειρίζεται το δίκτυο της Κατάνιας, εξήγησε ότι «η θερμοκρασία της ασφάλτου είναι καυτή και πλησιάζει, εδώ και εβδομάδες, τους 50°C. Αυτό, σε συνδυασμό με την έντονη υγρασία, δεν επιτρέπει τη σωστή διάχυση της ζέστης και προκαλούνται ζημιές στα υπόγεια καλώδια».

Ο δήμαρχος Ενρίκο Τραντίνο είπε ότι ζήτησε από την E-distribuzione να επιταχύνει στο μέγιστο δυνατό τις παρεμβάσεις της για να αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση, επειδή η πόλη «γονάτισε». Η εταιρεία διαβεβαίωσε ότι έχει κινητοποιήσει εκατοντάδες τεχνικούς για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα.

Λόγω της διακοπής του ρεύματος, έμειναν επίσης χωρίς νερό περίπου 200-300.000 άνθρωποι, ανακοίνωσε η εταιρεία Sidra που διαχειρίζεται το δίκτυο υδροδότησης. Το πρόβλημα, πρόσθεσε, επιλύθηκε το πρωί της Δευτέρας.

Οι τοπικές αρχές έχουν θέσει κλιματιζόμενες αίθουσες στη διάθεση ηλικιωμένων και άλλων ευάλωτων ανθρώπων, όπως είναι οι άστεγοι. Ζητούν επίσης από τους κατοίκους να μετριάσουν τη χρήση των κλιματιστικών για να μην ενταθούν τα προβλήματα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT