Εκλογές στην Ισπανία: Ανακούφιση αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κ

Εκλογές στην Ισπανία: Ανακούφιση αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κ

Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κ», ερμηνεύοντας το αποτέλεσμα των εκλογών για την Ισπανία και την Ευρώπη

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ: «Ανακούφιση» προκάλεσαν στις περισσότερες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής στην Ισπανία, καθώς υπήρχε ανησυχία για τις επιπτώσεις μιας νέας κυβέρνησης με ακροδεξιά επιρροή στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, εν μέσω μάλιστα της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Υπάρχουν όμως επιμέρους προβληματισμοί για το θέμα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, εάν ο Πέδρο Σάντσεθ σχηματίσει κυβέρνηση με τη στήριξη εθνικιστικών καταλανικών κομμάτων, αλλά και για την πορεία της προεδρίας, αν προκηρυχθούν νέες εκλογές. Η Ισπανία θα απασχολεί την Ευρώπη το τρέχον εξάμηνο, αλλά όχι για τους σωστούς λόγους, ανέφερε η Καμίνο Μορτέρα, επικεφαλής του Center for European Reform, σε εκδήλωση του European Policy Center χθες στις Βρυξέλλες. «Η Ισπανία θα έχει στραμμένη την προσοχή στο εσωτερικό της, χάνοντας την επιρροή της σε μια κρίσιμη στιγμή για την Ε.Ε., όταν θα πρέπει να αποφασίσει για περίπλοκα ζητήματα, όπως η Κίνα, η ενέργεια, η διεύρυνση, το μεταναστευτικό. Αυτό το μεγάλο στοίχημα έχασε τελικά ο Σάντσεθ», τόνισε η Μορτέρα. Την ίδια άποψη εξέφρασε στην εκδήλωση και ο Νάτσο Αλαρκόν, ανταποκριτής του El Confidencial στις Βρυξέλλες, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι οι βασικές προτεραιότητες της ισπανικής προεδρίας της Ε.Ε. δεν θα αλλάξουν. Κρίσιμοι πάντως φάκελοι για την Κομισιόν που ανέμενε να ολοκληρωθούν έως το τέλος του χρόνου, όπως το σύμφωνο για τη μετανάστευση, καθώς και οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες, δύσκολα θα ολοκληρωθούν με μια «αδύναμη» προεδρία της Ε.Ε.

Τρεις αναλυτές αναλύουν στην «Κ» το μήνυμα των εκλογών για την Ισπανία και την Ευρώπη.

Εκλογές στην Ισπανία: Ανακούφιση αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κ-1ΙΛΚΕ ΤΟΪΓΚΙΟΥΡ
Καθηγήτρια, Πανεπιστήμιο Carlos III της Μαδρίτης
«Δεν εγκρίνουν συμμαχία με την Ακροδεξιά»

«Το πιο σημαντικό μήνυμα των εκλογών της Κυριακής ήταν ότι οι Ισπανοί δεν ενέκριναν έναν κυβερνητικό συνασπισμό της Κεντροδεξιάς με το Vox σε εθνικό επίπεδο, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τις επικείμενες ευρωπαϊκές εκλογές και τους συνασπισμούς κομμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα συνεχίσει ως υπηρεσιακή. Οι διαπραγματεύσεις θα πάρουν σίγουρα χρόνο και η χώρα ενδεχομένως να καταλήξει πάλι σε εκλογές τον χειμώνα. Επομένως, η “πολιτική ενέργεια” θα αναλωθεί στην εσωτερική κατάσταση, αλλά ήδη γνωρίζαμε ότι η Ισπανία θα πήγαινε φέτος σε εκλογές. Επομένως, οι προετοιμασίες είχαν γίνει με βάση αυτό το σενάριο. Ακόμη κι αν δεν είναι το ιδανικό, η Ισπανία θα κρατήσει σε σταθερή, πάντως, τροχιά την προεδρία της Ε.Ε. Υπάρχουν τόσα σημαντικά χαρτοφυλάκια που πρέπει να ολοκληρωθούν φέτος, αλλά είμαι βέβαιη ότι η ισπανική κυβέρνηση θα συνεργαστεί αρμονικά με το Συμβούλιο».

Εκλογές στην Ισπανία: Ανακούφιση αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κ-2ΣΤΙΒΕΝ ΦΟΡΤΙ
Λέκτορας, Αυτόνομο Πανεπιστήμιο της Βαρκελώνης
«Πλήγμα για υπερσυντηρητικά κόμματα»

«Οι ισπανικές εκλογές αποτελούν ξεκάθαρο πλήγμα για τα υπερσυντηρητικά κόμματα στην Ευρώπη. Το γεγονός ότι στη Μαδρίτη δεν θα υπάρξει κυβέρνηση συνασπισμού του Λαϊκού Κόμματος και του Vox περιπλέκει τα σχέδια της Τζόρτζια Μελόνι και του Μάνφρεντ Βέμπερ για πιθανή «συμμαχία» του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) και των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR) ενόψει των ευρωπαϊκών εκλογών. Προφανώς πολλά θα εξαρτηθούν από τις εκλογές σε Πολωνία και Ολλανδία και τον άγνωστο παράγοντα κυβερνησιμότητας της Ισπανίας. Η Κεντροδεξιά κέρδισε, αλλά για την Αριστερά δεν θα είναι εύκολο να επιλύσει τον γρίφο της κοινοβουλευτικής αριθμητικής. Εάν ο Σάντσεθ δεν σχηματίσει κυβέρνηση με την κοινοβουλευτική στήριξη διαφόρων εθνικιστικών σχηματισμών, περιλαμβανομένων των καταλανικών κομμάτων, η χώρα θα έχει εκλογές σε έξι μήνες και “θα ξανανοίξει το παιχνίδι”. Σε ό,τι αφορά την ισπανική προεδρία της Ε.Ε., δεν βλέπω κάποια αλλαγή, καθώς οι εκλογές θα προκηρυχθούν το νωρίτερο στα τέλη του έτους, όταν θα έχει ολοκληρωθεί. Το “πολιτικό βάρος” μιας υπηρεσιακής κυβέρνησης δεν θα είναι το ίδιο, οι βασικές όμως “γραμμές” θα παραμείνουν ως έχουν».

Εκλογές στην Ισπανία: Ανακούφιση αλλά και ανησυχία στην Ευρώπη – Τρεις αναλυτές μιλούν στην «Κ-3ΧΑΒΙΕ ΚΑΡΜΠΟΝΕΛ ΚΑΣΤΑΝΙΕΡ
Διδάσκων στη σχολή Πολιτικών Επιστημών Sciences Po στο Παρίσι
«Αφανισμός των κεντρώων κομμάτων»

«Το σημαντικό μήνυμα των εκλογών ήταν ότι η ισχυρή κινητοποίηση της Αριστεράς εμπόδισε τον σχηματισμό Κεντροδεξιάς κυβέρνησης με ακροδεξιά επιρροή. Οι εκλογές “επισκιάστηκαν” από έντονη πόλωση, που οδήγησε σε αφανισμό τα κεντρώα κόμματα. Το μέλλον ενός αριστερού κυβερνητικού συνασπισμού βασίζεται στην εξασφάλιση στήριξης από κόμματα υπέρ της ανεξαρτησίας, που ενδεχομένως να οδηγήσει σε νέες εκλογές, όπως το 2019. Ενώ οι επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές εκλογές παραμένουν περιορισμένες, τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών σηματοδοτούν την ύπαρξη ενός αξιοσημείωτου προοδευτικού μπλοκ σε Πορτογαλία, Ισπανία και Γερμανία, που αντιστέκεται έναντι δεξιών δυνάμεων και προωθεί ενεργά την “πράσινη” και κοινωνική ατζέντα μέσω κυβερνήσεων συνασπισμού. Αυτές οι εξελίξεις σηματοδοτούν ένα ευρύτερο κίνημα που επιδιώκει να προωθήσει προοδευτικές ιδέες πέραν των εθνικών συνόρων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT