Τέλος τα κομμωτήρια στο Αφγανιστάν

Τέλος τα κομμωτήρια στο Αφγανιστάν

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν θα κλείσει και τα ινστιτούτα αισθητικής

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΜΠΟΥΛ. Τη διακοπή λειτουργίας των κομμωτηρίων στο Αφγανιστάν ανακοίνωσε το καθεστώς των Ταλιμπάν, οδηγώντας στην απώλεια 60.000 θέσεων εργασίας μεταξύ των γυναικών. Η θεοκρατική κυβέρνηση ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα το τέλος της ανοχής της απέναντι στην «ανήθικη» πρακτική των κομμωτηρίων. Η απόφαση οδηγεί σε περαιτέρω κοινωνικό αποκλεισμό των γυναικών του Αφγανιστάν, μετά την απαγόρευση της εκπαίδευσης και της παρουσίας τους σε γυμναστήρια και δημόσια πάρκα.

Η 23χρονη Ζαρμίνα βρισκόταν σε κομμωτήριο της αφγανικής πόλης Κανταχάρ την περασμένη εβδομάδα όταν πληροφορήθηκε για το επικείμενο κλείσιμο κομμωτηρίων και ινστιτούτων αισθητικής. «Η ιδιοκτήτρια έπαθε σοκ και άρχισε να κλαίει. Η οικογένειά της εξαρτάται από αυτό το εισόδημα. Ολες είχαμε δακρύσει», είπε η Ζαρμίνα στο BBC. Η συντηρητική Κανταχάρ είναι το λίκνο των Ταλιμπάν και κατοικία του ύπατου θρησκευτικού ηγέτη.

Η Ζαρμίνα εξηγεί ότι πολλοί άνδρες απαγορεύουν στις κόρες τους να βάφονται ή να επισκέπτονται ινστιτούτα αισθητικής. «Οι περισσότερες γυναίκες φορούν μπούργκα ή χιτζάμπ εδώ. Το έχουμε αποδεχθεί ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς», λέει η Ζαρμίνα που παντρεύτηκε στα 16 της. Σήμερα λέει ότι η επίσκεψή της στο κομμωτήριο της προσφέρει σπάνια ευκαιρία κοινωνικοποίησης. «Κατάφερα να πείσω τον σύζυγό μου να με αφήνει να επισκέπτομαι το κομμωτήριο δύο με τρεις φορές τον χρόνο. Εκεί πολλές από εμάς μπορούσαμε να μιλήσουμε ανοιχτά για τις ανασφάλειές μας», σημειώνει η 23χρονη Αφγανή. Η οικονομική κρίση, όμως, επηρέασε την καθημερινότητα των γυναικών στην Κανταχάρ μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021.

Η 22χρονη Μαντίνα καλύπτει το κεφάλι της με μαντίλι όταν βγαίνει από το σπίτι της στην Καμπούλ. Μόνον ο σύζυγος και οι γυναίκες της οικογένειάς της έχουν δει τα βαμμένα μαλλιά της. «Ολες οι γυναίκες που γνωρίζω επιδιώκουν να βελτιώσουν την εικόνα τους. Λατρεύω τη μόδα και το μέικ απ», τονίζει η Μαντίνα. Οι επισκέψεις της στο κομμωτήριο έχουν βοηθήσει τον γάμο της, με τον σύζυγό της να περιμένει υπομονετικά έξω από το κατάστημα. Οι υπάλληλοι του κομμωτηρίου, όμως, έπαψαν να φορούν τζιν και φούστες, υιοθετώντας υποχρεωτικά το ισλαμικό χιτζάμπ, ενώ η προοπτική διακοπής λειτουργίας της επιχείρησης κάνει τη Μαντίνα και τις άλλες πελάτισσες να δυσανασχετούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή