Η Ιταλία δεν θα ξεχάσει ποτέ το φετινό «καλοκαίρι των άκρων»

Η Ιταλία δεν θα ξεχάσει ποτέ το φετινό «καλοκαίρι των άκρων»

Η χώρα θρηνεί επτά νεκρούς από πυρκαγιές και καταιγίδες που έπληξαν τη χώρα τα προηγούμενα 24ωρα, ενώ περιοχές στον Νότο εξακολουθούν να καίγονται.

3' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον Βορρά η καταιγίδα πέρασε, ωστόσο, τα σημάδια της παραμένουν παντού ορατά. Από το Μιλάνο μέχρι το Ούντινε και από τη Βερόνα μέχρι το Τρεβίζο.

Την ίδια ώρα, ο Νότος φλέγεται με τη Σικελία να μοιάζει με κουτί αναμμένων σπίρτων. Το ίδιο και οι περιοχές της Κάτω Ιταλίας, Απουλία και Καλαβρία, όπου οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες.

Είναι το καλοκαίρι των άκρων. Αφόρητη ζέστη και μετά καταιγίδες, χαλαζοπτώσεις με τεράστιες μπάλες πάγου, ανεμοστρόβιλοι και άνεμοι άνω των 100 χλμ. την ώρα. Και την ίδια ώρα φωτιές σε πλαγιές, σπίτια, δάση, καλλιεργημένα χωράφια. Μάχη κατά μήκος δρόμων και αυτοκινητοδρόμων με τις φλόγες να κινούνται απειλητικά κυκλώνοντας γειτονιές, κτήρια, τουριστικά θέρετρα, νοσοκομεία, ολόκληρη την πόλη του Παλέρμο…

Η Ιταλία θα το θυμάται το καλοκαίρι του 2023. Από τη Λομβαρδία στην Εμίλια-Ρομάνια και από το Βένετο στο Τρεντίνο. Θα θυμάται το χαλάζι, τους δρόμους που έγιναν ποτάμια, τα δέντρα που γκρεμίστηκαν από ριπές ανέμου, τους μικρούς κυκλώνες που οι μετεωρολόγοι αποκαλούν «υπερκύτταρα».

Και θα θυμάται το Παλέρμο περικυκλωμένο από φλόγες, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, την Κατάνια, για 90 ώρες χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχές της Κάτω Ιταλίας. 

Νεκροί και τραυματίες

Η Ιταλία δεν θα ξεχάσει ποτέ το φετινό «καλοκαίρι των άκρων»-1

Το καλοκαίρι των άκρων στην Ιταλία έχει βαρύ ανθρώπινο κόστος. Συνολικά επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και αρκετοί ακόμα έχουν υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

Το νεότερο από τα θύματα, η 16χρονη Κιάρα από το Κόμο, έχασε τη ζωή της σε στρατόπεδο προσκόπων. Καταπλακώθηκε από δέντρο που έπεσε λόγω της καταιγίδας.

Την ίδια ώρα, ένας άνδρας και μία γυναίκα εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι από τους πυροσβέστες σε υπόστεγο κοντά στο αεροδρόμιο του Παλέρμο.

Στους φλεγόμενους λόφους της περιοχής Καρντέτο της Καλαβρίας έκλεισαν για πάντα τα μάτια ενός 98χρονου άνδρα που, ανάπηρος, δεν είχε τρόπο διαφυγής όταν έφτασε η φωτιά στο σπίτι του. Στην περιοχή του Παλέρμο, 88χρονη πέθανε όχι από τη φωτιά, αλλά επειδή δεν έφτασε ποτέ η βοήθεια που θα την έσωζε. Οι πυροσβέστες και το ασθενοφόρο, αποκλεισμένα από φλόγες, δεν κατάφεραν να την προσεγγίσουν έγκαιρα. Και 55χρονος εργάτης στη Σαρδηνία, έμμεσο θύμα της πυρκαγιάς, αρρώστησε ξαφνικά, αφού είχε δώσει πολύωρη μάχη με τις φλόγες με το βυτιοφόρο του.

Δύο δασολόγοι νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση στο τμήμα μεγάλων εγκαυμάτων στο νοσοκομείο του Παλέρμο. Στην περιοχή της Βερόνα, ο ασθενής σε πιο σοβαρή κατάσταση είναι 16χρονο αγόρι που χτυπήθηκε στο κεφάλι από κλαδί. Και δύο πυροσβέστες που εργάζονταν στα δύο διαφορετικά μέτωπα των πυρκαγιών του Παλέρμο κατέληξαν επίσης στο νοσοκομείο – λόγω του σοβαρού θερμικού στρες που υπέστησαν. Αδύνατον να καταμετρηθούν όλοι οι τραυματισμοί (όχι σοβαροί) από χαλάζι ή πεσμένα κλαδιά σε περιοχές που επλήγησαν από την καταιγίδα. Μόνο στο Βένετο, είναι πάνω από 50.

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Η Ιταλία δεν θα ξεχάσει ποτέ το φετινό «καλοκαίρι των άκρων»-2

Στις περιοχές που κατακλύζονται από την καταιγίδα ή έχουν πληγεί από πυρκαγιές (Λομβαρδία, Σικελία, Βένετο, Εμίλια-Ρομάνια και Φριούλι-Βενέτσια Τζούλια) έχει κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Σε αυτές προστέθηκε η Απουλία που από χθες το απόγευμα δίνει μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιών σε περιοχές της επαρχίας Λέτσε και Φότζια, όπου κάηκαν σπίτια και αυτοκίνητα και εκκενώθηκαν δύο χιλιάδες τουρίστες. Ενώ και στην Καλαβρία, χθες Τρίτη σημειώθηκαν 80 ενεργές εστίες φωτιάς.

Η χθεσινή οδηγία των δημοτικών Αρχών στο Παλέρμο προς του πολίτες ήταν ξεκάθαρη: «Αποφύγετε τη μακροχρόνια έκθεση σε εξωτερικούς χώρους» γιατί «οι υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με τον καπνό» θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε «έναρξη καρδιαγγειακού και αναπνευστικού προβλήματος».

Στην Ιταλία όλοι εύχονται τις επόμενες ώρες, ο καπνός που κόβει την ορατότητα και την ανάσα θα δώσει επιτέλους τη θέση του στον γαλάζιο ουρανό.

Με πληροφορίες από Corriere della Sera, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή