Θανατική καταδίκη για τον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ

Θανατική καταδίκη για τον δράστη της επίθεσης σε συναγωγή του Πίτσμπουργκ

Πρόκειται για την πρώτη θανατική ποινή που επιβάλλεται επί κυβέρνησης Μπάιντεν

53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ο ένοπλος που σκότωσε 11 πιστούς και τραυμάτισε άλλους έξι στη συναγωγή του Πίτσμπουργκ το 2018, καταδικάστηκε ομόφωνα σε θάνατο από τους ενόρκους ομοσπονδιακού δικαστηρίου την Τετάρτη.

Πρόκειται για την πρώτη θανατική ποινή που επιβάλλεται επί κυβέρνησης Μπάιντεν.

Η απόφαση για την καταδίκη του ενόπλου σε θάνατο έπρεπε να είναι ομόφωνη. Διαφορετικά, θα είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη χωρίς αναστολή.

Οι συνήγοροι του Μπάουερς υποστηρίζουν ότι η επιβολή της θανατικής ποινής στον πελάτη τους θα ήταν αντισυνταγματική, επειδή αντιμετωπίζει σοβαρά ψυχιατρικά προβλήματα, όπως σχιζοφρένεια.

Στην προδικαστική φάση, οι δικηγόροι του Μπάουερς ζητούσαν να επιτραπεί στον πελάτη τους να δηλώσει ένοχος, ώστε να αποφύγει τη θανατική ποινή. Το υπουργείο Δικαιοσύνης όμως αρνήθηκε αυτήν τη συμφωνία.

Στις 27 Οκτωβρίου 2018 ο Μπάουερς εισέβαλε στη συναγωγή, σε μια εβραϊκή συνοικία του Πίτσμπουργκ, οπλισμένος με τρία πιστόλια και ένα ημιαυτόματο τουφέκι. Φωνάζοντας «όλοι οι Εβραίοι πρέπει να πεθάνουν», άνοιξε πυρ και σκότωσε 11 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και μια 97χρονη.

Νωρίτερα, είχε αναρτήσει ρατσιστικά, αντισημιτικά και ξενοφοβικά μηνύματα σε έναν ακροδεξιό ιστότοπο.

Με πληροφορίες από CNN

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή