Τεχνητή νοημοσύνη κατά του καρκίνου του μαστού

Τεχνητή νοημοσύνη κατά του καρκίνου του μαστού

Η μαστογραφία που ελέγχεται από την ΑΙ είναι εξίσου αποτελεσματική με δύο ακτινολόγους που εργάζονται ταυτόχρονα στην ίδια εικόνα

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του μαστού είναι ασφαλής και μπορεί να ελαττώσει έως και στο μισό τη δουλειά των ακτινολόγων, σύμφωνα με την πιο πλήρη έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής στο ζήτημα και την οποία δημοσίευσε χθες ο βρετανικός Guardian.

Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, καθώς διαγιγνώσκεται σε περισσότερες από 2,3 εκατ. γυναίκες παγκοσμίως κάθε χρόνο. Η προληπτική μαστογραφία μπορεί να βελτιώσει την πρόγνωση και να μειώσει τη θνησιμότητα εντοπίζοντας καρκινικά κύτταρα σε ένα αρχικό, πιο εύκολα ιάσιμο στάδιο. Τα αρχικά αποτελέσματα της έρευνας υποδεικνύουν πως η μαστογραφία που ελέγχεται από την τεχνητή νοημοσύνη είναι εξίσου αποτελεσματική με δύο ακτινολόγους που εργάζονται ταυτόχρονα πάνω στην ίδια εικόνα.

Μελετώντας γυναίκες από τη Σουηδία με μέσο όρο ηλικίας τα 54 χρόνια, η έρευνα συνέκρινε τον υποστηριζόμενο από την τεχνητή νοημοσύνη υπέρηχο και τη βοήθεια που τους προσέφερε σε σύγκριση με την κοινή μέθοδο. Οι μισές από τις μαστογραφίες αξιολογήθηκαν από δύο ακτινολόγους, ενώ οι άλλες μισές αξιολογήθηκαν με έλεγχο που υποστηριζόταν από το σύστημα ΑΙ και ακολούθησε ανάλυσή τους από έναν ή δύο ακτινολόγους.

Συνολικά, 244 γυναίκες (28%) που εξετάστηκαν από τον υποστηριζόμενο από την τεχνητή νοημοσύνη έλεγχο βρέθηκαν να έχουν καρκίνο σε σύγκριση με 203 γυναίκες (25%) που εξετάστηκαν με τον «παραδοσιακό» τρόπο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εντοπιστούν 41 περισσότεροι καρκίνοι, εκ των οποίων 19 ήταν διηθητικοί και 22 ήταν «τοπικοί».

Η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης δεν έδωσε περισσότερα «ψευδώς θετικά» αποτελέσματα. Το ποσοστό ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων ήταν 1,5% και στις δύο ομάδες. Στην ομάδα που χρησιμοποιήθηκε η τεχνητή νοημοσύνη, χρειάστηκαν 36.886 λιγότερες «ερμηνείες» όσων έδειξαν οι μαστογραφίες από τους ακτινολόγους σε σύγκριση με την ομάδα που εξετάστηκε με την «παραδοσιακή» μέθοδο, με αποτέλεσμα να μειωθεί κατά 44% ο φόρτος εργασίας των ακτινολόγων.

Η δρ Κάθριν Χάλιντεϊ, πρόεδρος του Βασιλικού Κολεγίου Ακτινολόγων, επισήμανε πως «η τεχνητή νοημοσύνη υπόσχεται πολλά και θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρόνο στους γιατρούς μεγιστοποιώντας την αποτελεσματικότητά μας, υποστηρίζοντας τη λήψη αποφάσεων και βοηθώντας στον εντοπισμό και στην ιεράρχηση των πιο επειγουσών περιπτώσεων».

Η επικεφαλής της έρευνας Κριστίνα Λανγκ, από το Πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, δήλωσε: «Αυτά τα πολλά υποσχόμενα νέα ευρήματα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να κατευθύνουν τις νέες δοκιμές και τις νέες αξιολογήσεις θεραπευτικών προγραμμάτων προς τον στόχο να καλυφθούν οι μεγάλες ελλείψεις σε ακτινολόγους που αντιμετωπίζουν πολλές χώρες. Δεν είναι, ωστόσο, ικανά να επιβεβαιώσουν από μόνα τους ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της ψηφιακής μαστογραφίας. Πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τις συνέπειες που μπορεί αυτή να έχει στην εξέλιξη της πάθησης στις ασθενείς.

Επιπλέον, οφείλουμε να επικεντρώσουμε την έρευνά μας στο κατά πόσον ένας συνδυασμός εξειδικευμένων ακτινολόγων και τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μας βοηθήσει να εντοπίσουμε καρκίνους που βρίσκονται σε “μέσο διάστημα” και δεν μπορούν να εντοπιστούν εύκολα από τον υπέρηχο. Η τεράστια δυνατότητα που μας ανοίγεται με την ΑΙ είναι ότι μπορεί να ελαφρύνει τους ακτινολόγους μας από το τεράστιο βάρος της ατελείωτης μελέτης μαστογραφιών και υπερήχων».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή