Παραλίες Βαρκελώνης: Τα μαγιό διώχνουν τους γυμνιστές

Παραλίες Βαρκελώνης: Τα μαγιό διώχνουν τους γυμνιστές

Στις παραλίες της Βαρκελώνης, συχνά γίνονται αντικείμενο ειρωνειών ή ακόμη και επιθετικών σχολίων από ενδεδυμένους λουομένους

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. Αβολα άρχισε ξαφνικά να αισθάνεται ένα πρωί ο Σιγκιμόν Ροβίρα, καθώς στεκόταν σε παραλία της Καταλωνίας. Για όσο θυμόταν ο 56χρονος λάτρης της θάλασσας, τα τιρκουάζ νερά της παραλίας Μουσέρα υποδέχονταν κυρίως γυμνιστές. Τώρα, ο Ροβίρα διαπίστωσε με θλίψη ότι πολλοί κολυμβητές φορούσαν μαγιό.

«Παλιά, όταν κάποιος έφτανε σε παραλία γυμνιστών όφειλε να βγάλει το μαγιό του ή να φύγει. Σήμερα, δεν φεύγουν και παραμένουν με τα μαγιό τους. Αυτό που δεν συνειδητοποιούν είναι ότι όταν μαζευτούν πολλοί από αυτούς, μας κάνουν να νιώθουμε άβολα. Πρόκειται για έλλειψη σεβασμού», λέει ο Ροβίρα. Οι γυμνιστές της Καταλωνίας αποφάσισαν να αντιδράσουν, σύμφωνα με την εφημερίδα The Guardian, διοργανώνοντας εκστρατεία με στόχο την προστασία του γυμνισμού.

«Ο γυμνισμός δεν είναι παράνομος στην Ισπανία. Εχετε δικαίωμα να κολυμπήσετε γυμνοί σε όλες τις παραλίες. Προκειμένου, όμως, να μην ενοχλούμε επιλέγουμε παραλίες που φιλοξενούν παραδοσιακά παραλίες όπου όλοι είναι γυμνοί. Θα θέλαμε οι πολίτες να το σεβαστούν», σημειώνει ο Ροβίρα, που είναι διευθυντής του συλλόγου φυσιολατρών γυμνιστών της Καταλωνίας.

Ο σύλλογος επικοινώνησε πρόσφατα με την τοπική κυβέρνηση, ζητώντας συνάντηση με στόχο την αντιμετώπιση «των διακρίσεων τις οποίες υφίστανται οι γυμνιστές στις παραλίες της Καταλωνίας». Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται το φαινόμενο που ο τοπικός Τύπος αποκαλεί «εισβολή στην απομόνωση», όπου ταξιδιωτικά μπλογκ αποκαλύπτουν «κρυφά» σημεία στους αναγνώστες τους. Πολλά από τα κρυφά σημεία αυτά είναι παραλίες γυμνιστών. Κάποιοι γυμνιστές αποφεύγουν πια να αφαιρούν τα μαγιό τους, καθώς τα πλήθη νέων –ενδεδυμένων– κολυμβητών φέρουν μαζί τους κινητά τηλέφωνα με κάμερες και οι γυμνιστές δεν επιθυμούν να απαθανατιστούν με αδαμιαία περιβολή.

«Οι άνθρωποι που είναι γυμνοί δεν θέλουν να βρεθούν στις φωτογραφίες ή στα social media. Δυστυχώς, οι γυναίκες είναι αυτές που πέφτουν συνήθως θύματα αδιάκριτων συμπεριφορών. Υφίστανται διπλή διάκριση: επειδή είναι γυναίκες και γιατί είναι γυμνίστριες», υπογραμμίζει ο Ροβίρα.

Κάποιοι γυμνιστές επιμένουν να ασκούν την ανώδυνη συνήθειά τους, για να γίνουν αντικείμενο ειρωνειών και κάποιες φορές ακόμη και επιθετικών σχολίων από άλλους –ενδεδυμένους– λουομένους. Η οργάνωση του Ροβίρα φιλοδοξεί να διασφαλίσει πως ορισμένες παραλίες της Καταλωνίας θα παραμείνουν μόνο για γυμνιστές. «Είναι πολύ δύσκολο να κάνει γυμνισμό όταν βρίσκεται περικυκλωμένος από ανθρώπους με μαγιό. Γι’ αυτό πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό να διατηρηθούν οι παραλίες γυμνιστών και το πνεύμα ελευθερίας που αυτές αντιπροσωπεύουν», τονίζει ο Ροβίρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή