ΗΠΑ: Οι διώξεις Τραμπ γεννούν βία

ΗΠΑ: Οι διώξεις Τραμπ γεννούν βία

Γυναίκα απείλησε να σκοτώσει τη δικαστή που θα προεδρεύσει στη δίκη για αλλοίωση εκλογικού αποτελέσματος

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι φόβοι πως οι δικαστικές μάχες που έχει να δώσει ο Ντόναλντ Τραμπ τους επόμενους μήνες είναι πιθανό να οδηγήσουν σε έκρηξη βίας διαρκώς μεγαλώνουν. Χθες, μια γυναίκα στο Τέξας αντιμετώπισε κατηγορίες για απειλή εις βάρος δικαστικού οργάνου. Συγκεκριμένα, η Αμπιγκέιλ Σρι, 43 ετών, φαίνεται πως άφησε ηχητικό μήνυμα στο γραφείο της δικαστού Τάνια Τσάτκαν, στο οποίο απειλούσε πως θα τη δολοφονήσει εάν ο Τραμπ δεν κερδίσει τις επόμενες εκλογές. «Εάν ο Τραμπ δεν κερδίσει το 2024, ερχόμαστε να σε σκοτώσουμε, γι’ αυτό πρόσεξε καλά, σκύλα», ήταν τα λόγια της σύμφωνα με το επίσημο κατηγορητήριο, ενώ επιπλέον απείλησε να σκοτώσει «όλους τους Δημοκρατικούς στην Ουάσιγκτον και όλα τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας».

Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Στις 3 Αυγούστου η Τσάτκαν ορίστηκε ως η δικαστής που θα προεδρεύσει στην επερχόμενη δίκη του Τραμπ για προσπάθεια χειραγώγησης των εκλογών του 2020. Επιπλέον, η Τσάτκαν καταδίκασε σε αυστηρές ποινές οπαδούς του τέως προέδρου που είχαν συμμετάσχει στην επίθεση στο Καπιτώλιο.

Παράλληλα, οπαδοί του Τραμπ φέρεται να δημοσίευσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικά στοιχεία και φωτογραφίες όσων ενόρκων ψήφισαν στο δικαστήριο της Τζόρτζια υπέρ της παραπομπής του τέως προέδρου σε δίκη για απόπειρα παρέμβασης σε εκλογική διαδικασία. Ωστόσο, δεν έχει εξακριβωθεί εάν πρόκειται για τους ενόρκους ή για συνωνυμίες, ενώ και οι διευθύνσεις δεν ταιριάζουν.

Νόμος για τη μαφία

Από το βράδυ της Δευτέρας, ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ γνωρίζει ότι πρόκειται να βρεθεί σε δικαστική αίθουσα για τέταρτη φορά (η τρίτη εκκρεμεί). Σώμα ενόρκων στην κομητεία Φούλτον της Τζόρτζια τού απήγγειλε 13 κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία ύστερα από την προεδρική αναμέτρηση του 2020. Η νέα δίωξη, την οποία δημοσιοποίησε η εισαγγελέας της κομητείας Φάνι Γουίλις, είναι συμπληρωματική εκείνης που του άσκησε την 1η Αυγούστου ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας Τζακ Σμιθ για συνωμοσία με στόχο την πραξικοπηματική ακύρωση της εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν σε πανεθνική κλίμακα. Εκείνο που δίνει ξεχωριστό χαρακτήρα στη νέα δίωξη είναι ότι βασίζεται σε νομοθεσία η οποία σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για τη δίωξη της μαφίας.

Πρόκειται για τον ομοσπονδιακό νόμο RICO (Νόμος για τον Εκβιασμό και τις Διεφθαρμένες Οργανώσεις), ο οποίος θεσπίστηκε το 1970 για την πάταξη του οργανωμένου εγκλήματος. Το γεγονός ότι ένας πρόεδρος των ΗΠΑ θα διωχθεί με νόμο που χρησιμοποιήθηκε για τη φυλάκιση αρχηγών της μαφίας φορτίζει την ήδη τεταμένη πολιτική ατμόσφαιρα. Τα πλέον προβεβλημένα στελέχη των Ρεπουμπλικανών, ακόμη και ανθυποψήφιοί του στη μάχη για το προεδρικό χρίσμα του κόμματος, έκαναν λόγο για πολιτική δίωξη, επισημαίνοντας ότι η Φάνι Γουίλις είναι εγγεγραμμένη στους Δημοκρατικούς και εξελέγη στο αξίωμά της με την υποστήριξή τους. Ο Τραμπ επανήλθε στην πάγια θέση του για «κυνήγι μαγισσών» από τους αντιπάλους στην προσπάθειά τους να αποτρέψουν τη νίκη του το 2024.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή