«Δίκαιος και προσγειωμένος» – Ποιος είναι 34χρονος δικαστής που θα χειριστεί τη νέα υπόθεση Τραμπ

«Δίκαιος και προσγειωμένος» – Ποιος είναι 34χρονος δικαστής που θα χειριστεί τη νέα υπόθεση Τραμπ

Γέννημα-θρέμμα της Τζόρτζια, ο Σκοτ ΜακΑφι, που ανήλθε με τους κόπους του την κλίμακα του δικαστικού Σώματος, θα κληθεί να καθίσει στην έδρα απέναντι στον Αμερικανό τέως πρόεδρο και τους άλλους 18 κατηγορουμένους. Τι λένε γι’ αυτόν όσοι τον έχουν συναναστραφεί επαγγελματικά

7' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι 34 ετών και ορίστηκε δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο – ο νεότερος στο δικαστικό αυτό Σώμα. Εξι μήνες μετά, πέφτει στα χέρια του μία υπόθεση που και μόνον ο ένας από τους κατηγορουμένους αρκεί για να γίνει η υπόθεση του 21ου αιώνα για τις ΗΠΑ – πόσο μάλλον για την πολιτεία της Τζόρτζια.

Ο δικαστής Σκοτ ΜακΑφι είναι εκείνος που θα έχει την τιμή να δικάσει την υπόθεση εναντίον του Αμερικανού τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και άλλων 18 ατόμων, μεταξύ αυτών ο πρώην προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Μαρκ Μίντοους, οι δικηγόροι του τέως προέδρου Ρούντι Τζουλιάνι και Τζον Ιστμαν, η σύμβουλός του Σίντνεϊ Πάουελ και ο πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών στην Τζόρτζια, Ντέιβιντ Σάφερ. Ολοι τους θα δικαστούν για 13 κατηγορίες για προσπάθεια ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος στην πολιτεία ύστερα από την προεδρική αναμέτρηση του 2020.

«Είναι ένας ευσυνείδητος, σχολαστικός και δίκαιος εισαγγελέας», λέει στους New York Times ο Τσάρλι Μπέιλι, δικηγόρος και πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών για αντικυβερνήτης της Τζόρτζια, ο οποίος έχει εργαστεί με τον Σκοτ ΜακΑφι υπό την εποπτεία της Φάνι Γουίλις, γενικής εισαγγελέως της κομητείας Φούλτον, που χειρίζεται την υπόθεση Τραμπ και προΐσταται της έρευνας επί δυόμισι χρόνια. «Μοιάζει πολύ με τη Φάνι, ειλικρινά, όσον αφορά αυτά τα χαρακτηριστικά. Είμαι σίγουρος ότι θα κάνει καλή δουλειά», συμπλήρωσε ο Τσάρλι Μπέιλι.

Γέννημα-θρέμμα της Τζόρτζια και των… δικαστηρίων της

Ο νεαρός δικαστής είναι γέννημα-θρέμμα της πολιτείας της Τζόρτζια, την οποία δεν εγκατέλειψε ποτέ. Γεννήθηκε το 1989 στο Κένεσο της πολιτείας και σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Μουσική στο Πανεπιστήμιο Εμορι στην Ατλάντα, όπου είχε λάβει υποτροφία για τις δεξιότητές του στο τσέλο, ενώ έχει λάβει το διδακτορικό του δίπλωμα στη Νομική από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια.

Εχει κάνει πρακτική άσκηση στο Ανώτατο Δικαστήριο της πολιτείας του· έχει χρηματίσει βοηθός εισαγγελέα· πέρασε για λίγο από την ελεύθερη αγορά ως δικηγόρος σε νομική εταιρεία· αργότερα επέστρεψε στα πολιτειακά δικαστήρια ως ανώτερος βοηθός γενικός εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον· ως βοηθός ομοσπονδιακός εισαγγελέας στη Βόρεια Περιφέρεια της Τζόρτζια υπό τον Μπάιουνγκ Πακ, τον οποίο ο Τραμπ ανάγκασε να παραιτηθεί επειδή δεν συμμετείχε στην προσπάθειά του για ανατροπή του εκλογικού αποτελέσματος· ως γενικός επιθεωρητής στην Ατλάντα και, εντέλει, από τον περασμένο Φεβρουάριο, δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον.

Ενας Ρεπουμπλικανός απέναντι στον Τραμπ

«Δίκαιος και προσγειωμένος» – Ποιος είναι 34χρονος δικαστής που θα χειριστεί τη νέα υπόθεση Τραμπ-1
©Shutterstock

Το επιχείρημα που προβάλλει ο Ντόναλντ Τραμπ ότι πρόκειται περί στημένης δίκης, καθότι η Φάνι Γουίλις, η γενική εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, είναι δημοκρατική, ίσως φθίνει με την περίπτωση του Σκοτ ΜακΑφι. «Μια αριστερή εισαγγελέας, με τόσο έντονα αντι-Τραμπ τοποθέτηση που ακόμα και το CNN αμφισβητεί τη νομιμότητά της, με καταδιώκει ενώ δεν διέπραξα κανένα έγκλημα. Στη θέση της ελεύθερης δημοκρατίας μας βρίσκεται μια μαρξιστική, τριτοκοσμική δικτατορία, με επικεφαλής έναν τύραννο, ανίκανο και ανέντιμο», έχει σπεύσει να δηλώσει ο τέως πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο 34χρονος, κατά τη φοίτησή του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, απ’ όπου αποφοίτησε το 2013, ήταν αντιπρόεδρος της Federalist Society, μιας συντηρητικής νομικής ομάδας, και ήταν ο ταμίας των Νομικών Ρεπουμπλικανών, οι οποίοι, όπως γράφουν οι ΝΥΤ, εξυπηρετούσαν «συντηρητικούς, μετριοπαθείς και νεο-φιλελεύθερους» φοιτητές Νομικής, σύμφωνα με τα μητρώα των επικεφαλής των φοιτητικών ομάδων.

Η εμπειρία του ως άτεγκτου εισαγγελέα τον εξοπλίζει για να αναζητήσει και να εντοπίσει την απάτη, τη σπατάλη, την κατάχρηση και τη διαφθορά και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους παραβαίνουν τον νόμο.

Μάλιστα, για τη θέση αυτή προτάθηκε από τον Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη της πολιτείας, Μπράιν Κεμπ, στον οποίο ο Τραμπ επιτέθηκε επανειλημμένα επειδή δεν συμμετείχε στην προσπάθειά του να ανατρέψει την εκλογική ήττα του τέως προέδρου. Ο κυβερνήτης της Τζόρτζια, μάλιστα, σύμφωνα με το CNN, έχει πει ότι «η εμπειρία του ως άτεγκτου εισαγγελέα τον εξοπλίζει για να αναζητήσει και να εντοπίσει την απάτη, τη σπατάλη, την κατάχρηση και τη διαφθορά και να φέρει ενώπιον της Δικαιοσύνης όσους παραβαίνουν τον νόμο».

Με τη σύζυγό του, Ντανιέλ, γνωρίστηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και έχουν αποκτήσει δύο κόρες, τεσσάρων και δύο ετών. Θα είναι εκ νέου υποψήφιος για δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον και γι’ αυτή την καμπάνια έχει δημιουργήσει ιστοσελίδα, όπου ξεδιπλώνει το όραμά του και αναζητεί χορηγούς και εθελοντές για την προεκλογική του εκστρατεία, καθώς τον περασμένο Φεβρουάριο διορίστηκε και δεν εξελέγη, καθώς κλήθηκε να αντικαταστήσει τον δικαστή Κρίστοφερ Μπράσερ.

Οι τρεις πυλώνες του Σκοτ ΜακΑφι

Οι τρεις πυλώνες της δικαστικής κοσμοθεωρίας του Σκοτ ΜακΑφι συνοψίζονται στα εξής: Εκκαθάριση των εκκρεμών υποθέσεων της εποχής της COVID-19 – «καθυστέρηση στη δικαιοσύνη είναι άρνηση δικαιοσύνης. Η πανδημία άφησε το Ανώτατο Δικαστήριο του Φούλτον με ένα τεράστιο πλήθος υποθέσεων για τις οποίες εργάζομαι σκληρά καθημερινά ώστε να τις ξεκαθαρίσω, ώστε ο καθένας να έχει τη δικαιοσύνη που του αξίζει», λέει ο ίδιος.

Δεύτερον, η παροχή μονοπατιού προς τα εμπρός για τους μη βίαιους παραβάτες – «η αληθινή δικαιοσύνη δεν είναι να κλειδώνεις ανθρώπους και να πετάς το κλειδί. Θα εργαστώ για να δώσω μια αισιόδοξη πορεία σε όσους έχουν κάνει λάθη και έχουν την επιθυμία να γίνουν παραγωγικά μέλη της κοινότητάς μας», σημειώνει στην ιστοσελίδα του.

Η αληθινή δικαιοσύνη δεν είναι να κλειδώνεις ανθρώπους και να πετάς το κλειδί.

Τρίτον, η λογοδοσία των βίαιων παραβατών – «όσοι κρίνονται ένοχοι για βίαια αδικήματα θα λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους, ώστε η κοινότητά μας να διατηρηθεί ασφαλής από τα βίαια εγκλήματα», συμπληρώνει.

Εκτός δικαστηρίων, ο δικαστής προσφέρει τις υπηρεσίες του ως εθελοντής εκπαιδευτής κατάδυσης και αρχηγός της ομάδας του τένις στην κομητεία του.

Μια τεράστια υπόθεση στα χέρια του νεαρού δικαστή

«Δίκαιος και προσγειωμένος» – Ποιος είναι 34χρονος δικαστής που θα χειριστεί τη νέα υπόθεση Τραμπ-2
Απόσπασμα από το κατηγορητήριο του δικαστηρίου της κομητείας Φούλτον κατά των 19 ατόμων που κατηγορούνται για απόπειρα ανατροπής τού εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ εκλογικού αποτελέσματος του 2020. (©AP Photo/Jon Elswick)

Και τώρα ήρθε η ώρα να χειριστεί μία τεράστια υπόθεση με δικογραφία 98 σελίδων, παρά το γεγονός ότι –κατά τα νομικά ειωθότα– μπορεί να αντικατασταθεί. Οπως γράφει η Wall Street Journal, θα έρθει αντιμέτωπος με την ώς τώρα γνώριμη θρασεία συμπεριφορά του Ντόναλντ Τραμπ· εξάλλου, σύμφωνα με το Forbes, o Τραμπ, για να αναφέρουμε ένα ενδεικτικό παράδειγμα, χαρακτήρισε την ομοσπονδιακή δικαστή Τάνια Τσάτκαν, η οποία χειρίζεται την υπόθεσή του στην Ουάσιγκτον, «ιδιαίτερα κομματικοποιημένη» και «πολύ προκατειλημμένη και άδικη».

Πλην αυτού, που είναι ήδη… πολύ, απέναντί του θα έχει τον πρώην νομικό σύμβουλο του Τραμπ και πρώην δήμαρχο της Νέας Υόρκης, Ρούντι Τζουλιάνι, μια «ταξιαρχία» δικηγόρων, πολύπλοκη επιλογή ενόρκων, χείμαρρο εκατέρωθεν νομικών προτάσεων, ενόρκους που θα πρέπει να υπηρετήσουν τουλάχιστον για μήνες, μια ορδή δημοσιογράφων, αλλά και έντονα ζητήματα ασφαλείας και δημόσιας τάξης, κατά τη Wall Street Journal.

«Δίκαιος, ευγενής και προσγειωμένος»

Η Εστερ Πάτιτς, δικηγόρος και εκπρόσωπος των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Τζόρτζια, δήλωσε στους ΝΥΤ ότι είχε βρεθεί στην απέναντι πλευρά του δικαστή Σκοτ ΜακΑφι δύο φορές, όταν ήταν ομοσπονδιακός εισαγγελέας, και ότι τον κρίνει ως δίκαιο και ευγενή.

Ο Λόρενς Ζίμερμαν, δικηγόρος επίσης, ο οποίος ήταν στο δικαστήριο με τον ΜακΑφι επίσης όταν ήταν εισαγγελέας, ανέφερε στη Wall Street Journal ότι ο Σκοτ ΜακΑφι είναι «ένα αρκετά πεπειραμένο, ευγενικό άτομο». Ωστόσο, ο Ζίμερμαν συμπλήρωσε ότι ανησυχεί για το τεράστιο μέγεθος της υπόθεσης που έχει ο ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, όπως λέει, 34χρονος δικαστής, δηλώνοντας ευτυχής που δεν είναι στη θέση του.

Δεν είναι κυνικός. Συνολικά, η φήμη του είναι ότι είναι επιμελής. Επειδή είναι σχετικά νέος, θα είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένος στο να κάνει σωστά και συνειδητά τη δουλειά του.

Παρόμοια χαρακτηριστικά για τον δικαστή αναφέρουν και όσοι μίλησαν στην Washington Post, όπως ο Κιθ Μπλάκγουελ, συνταξιούχος δικαστής του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Τζόρτζια για τον οποίο ο ΜακΑφι είχε εργαστεί ως ασκούμενος το 2012, ο οποίος έκανε λόγο για έναν άνθρωπο με «προσγειωμένο» ταμπεραμέντο. «Το έργο του ΜακΑφι καθοδηγείτο από την τήρηση του νόμου, όσο καλύτερα μπορεί, όπου κι αν οδηγεί».

Την ίδια στιγμή, ο επίσης δικηγόρος στην Ατλάντα Τομ Τσερτς, ο οποίος, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, έχει εκπροσωπήσει πελάτες στους οποίους ο ΜακΑφι έχει ασκήσει δίωξη για ομοσπονδιακές κατηγορίες περί ναρκωτικών, τον αποκάλεσε χαλαρό, συμπληρώνοντας ότι φέρνει μια νέα προοπτική για την έδρα. «Δεν είναι κυνικός. Συνολικά, η φήμη του είναι ότι είναι επιμελής. Επειδή είναι σχετικά νέος, θα είναι ιδιαίτερα επικεντρωμένος στο να κάνει σωστά και συνειδητά τη δουλειά του».

Μάλιστα, υπάρχει στο YouTube κανάλι που φέρει το όνομα και την ιδιότητα του Σκοτ ΜακΑφι, όπου στριμάρει διαδικτυακά ακροάσεις όπου προεδρεύει, όπως, ενδεικτικά, το παρακάτω.

Το χρονοδιάγραμμα της δίκης

«Δίκαιος και προσγειωμένος» – Ποιος είναι 34χρονος δικαστής που θα χειριστεί τη νέα υπόθεση Τραμπ-3
Το δικαστικό μέγαρο της κομητείας Φούλτον. (©AP Photo/Alex Slitz)

Οπως και να ’χει, ο Σκοτ ΜακΑφι έχει μπροστά του έξι ολόκληρους μήνες για να προετοιμαστεί, καθώς πρόθεση της γενικής εισαγγελέως Φάνι Γουίλις είναι να ζητήσει να προγραμματιστεί η δίκη εντός των επόμενων έξι μηνών. Παρά ταύτα, το χρονοδιάγραμμα θα εξαρτηθεί τελικά από τον ίδιο τον ΜακΑφι, που έχει αναλάβει να χειριστεί την υπόθεση επί του πρακτέου, εντός της αιθούσης.

Τέλος, η Φάνι Γουίλις, όπως λέγεται, έχει ζητήσει να δικαστούν και οι 19 κατηγορούμενοι ταυτόχρονα, κάτι που όσοι γνωρίζουν περισσότερα θεωρούν ότι αυτό είναι αδύνατον και, τελικά, ο Σκοτ ΜακΑφι θα αναγκαστεί να χωρίσει τους εναγομένους σε μικρότερες ομάδες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή