ΗΠΑ: Η άνοδος και η πτώση του Ρούντι Τζουλιάνι

ΗΠΑ: Η άνοδος και η πτώση του Ρούντι Τζουλιάνι

Τη Δευτέρα, ο άλλοτε δημοφιλής πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης βρέθηκε να κατηγορείται από το δικαστήριο της Τζόρτζια ως «κύριος συνωμότης» και συμμέτοχος στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πώς ο άνθρωπος, που κάποτε θεωρούνταν ο “κορυφαίος δήμαρχος της Αμερικής” και που ψηφιζόταν ως “πρόσωπο της χρονιάς” από το περιοδικό Time, βρίσκεται σήμερα στην πιο δεινή θέση της καριέρας του, ενώπιον της δικαιοσύνης;». Αυτό είναι το ερώτημα που αποπειράται να απαντήσει δημοσίευμα του Associated Press, το οποίο μελετά την άνοδο και την πτώση του Ρούντι Τζουλιάνι

Τη Δευτέρα, ο άλλοτε δημοφιλής πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης βρέθηκε να κατηγορείται από το δικαστήριο της Τζόρτζια ως «κύριος συνωμότης» και συμμέτοχος στην προσπάθεια του Ντόναλντ Τραμπ να ανατρέψει την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν στις προεδρικές εκλογές του 2020.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Τζουλιάνι βασίστηκε σε έναν νόμο, που στην Αμερική είναι γνωστός με την ονομασία RICO. Είναι ο ίδιος νόμος που κάποτε ο ίδιος ο Τζουλιάνι επικαλούνταν στη «μάχη» που έδινε κατά των μαφιόζων και των «αρπακτικών» της Wall Street, όταν βρισκόταν στη θέση του ανώτατου ομοσπονδιακού εισαγγελέα του Μανχάταν τη δεκαετία του 1980. Σήμερα, καθώς ο Τζουλιάνι πλησιάζει τα 80 του χρόνια, καλείται να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που θεμελιώνονται σε αυτόν τον νόμο για να μην βρεθεί στη φυλακή

Ο ίδιος, πάντως, έσπευσε να χαρακτηρίσει το κατηγορητήριο «προσβολή στην αμερικανική δημοκρατία» τονίζοντας ότι «θα προκαλέσει μόνιμη και αμετάκλητη βλάβη στο δικαστικό σύστημα της χώρας». 

Το σημείο-καμπής

Πώς, όμως, ο Τζουλιάνι βρέθηκε σε αυτό το σημείο; Ανθρωποι που έχουν μελετήσει την άνοδο και την πτώση του θεωρούν ότι η αποτυχημένη προεδρική του εκστρατεία το 2008 αποτέλεσε σημείο καμπής.

Ο Τζουλιάνι είχε τότε ξεκινήσει την εκστρατεία του ως ο πρώτος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, αξιοποιώντας τη δημοτικότητά που είχε κερδίσει μετά την 11η Σεπτεμβρίου. Παρόλα αυτά, δηλώσεις που είχε πραγματοποιήσει στο παρελθόν υπέρ του δικαιώματος στην άμβλωση, υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων, καθώς και ορισμένες επιχειρηματικές του δραστηριότητες, αλλά και πτυχές της προσωπικής του ζωής, «ενόχλησαν» τους Ρεπουμπλικανούς. 

Για χρόνια μετά από εκείνη τη «σκληρή» για τον ίδιο καμπάνια, η πολιτική καριέρα του Τζουλιάνι έμοιαζε να είχε τελειώσει. Ο Τζουλιάνι, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το AP, είχε πέσει σε «βαριά κατάθλιψη». Σε εκείνη τη δύσκολη περίοδο της ζωής του, ο πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης βρήκε στήριγμα σε έναν άνθρωπο που έμελλε μερικά χρόνια μετά να αλλάξει δραματικά τη ζωή του: τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Η σχέση με τον Τραμπ

«Ο Τραμπ πήρε τον Τζουλιάνι υπό την προστασία του σε μια πολύ ευάλωτη στιγμή», αναφέρει ο βιογράφος Αντριου Κίρτζμαν. «Το 2016, όταν ο Τραμπ αποφάσισε να θέσει υποψηφιότητα για πρόεδρος χρειαζόταν τον Τζουλιάνι και ο Τζουλιάνι τον Τραμπ», σημειώνει χαρακτηριστικά για την κοινή πορεία των δύο ανδρών. 

Ο Τραμπ στηρίχθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην πολιτική οξυδέρκεια του Τζουλιάνι ο οποίος τότε ηγούνταν των επιθέσεων σε βάρος της Χίλαρι Κλίντον, την οποία ο Τζουλιάνι είχε αντιμετωπίσει στο παρελθόν σε μια κούρσα για τη Γερουσία το 2000.

Η εκστρατεία του 2016 μπορεί να επανέφερε τον Τζουλιάνι στην επικαιρότητα, όμως το σκληρό ύφος και το περιεχόμενο των επιθέσεων του πρώην δημάρχου σε βάρος της Κλίντον εξέπληξε πολλούς. Αναλυτές θεωρούσαν ότι ο Τζουλιάνι «σπαταλούσε» το πολιτικό του κεφάλαιο για χάρη ενός προσώπου που τότε είχε ελάχιστες πιθανότητες να εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ

Μετά την εκλογή του Τραμπ, ο Τζουλιάνι επεδίωξε μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο, χωρίς επιτυχία. Παρόλα αυτά συνέχισε να επιτελεί τον ρόλο του στο πλάι του νεοεκλεγέντα, τότε, προέδρου.

«Ο ήρωας της 11ης Σεπτεμβρίου δεν έχει καμία σχέση με τον Τζουλιάνι του σήμερα»

Ορισμένοι άνθρωποι που κάποτε βρίσκονταν κοντά του υποστηρίζουν ότι ο Τζουλιάνι του σήμερα έχει λίγα κοινά με τον άνθρωπο που γνώριζαν.

«Ο άνθρωπος που ήξερα πριν από 20 χρόνια, ο ήρωας της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θυμίζει σε τίποτα αυτόν τον άνθρωπο», είπε η Τζούντιθ Τζουλιάνι, η οποία βρισκόταν στο πλευρό του μετά την 11η Σεπτεμβρίου και την ήττα του στις εκλογές του 2008. «Πραγματικά τον λυπάμαι. Είναι λυπηρό. Δεν είναι ο άνθρωπος που ήταν».

Όταν ο Τραμπ έχασε τις εκλογές του 2020, ο Τζουλιάνι έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην απόπειρα ανατροπής των αποτελεσμάτων. Ταυτόχρονα, μια σειρά από αμφιλεγόμενες δημόσιες εμφανίσεις του τον έβαλαν στο στόχαστρο σατιρικών εκπομπών και τον κατέστησαν πρωταγωνιστή διαδικτυακών memes. 

Αποκορύφωμα υπήρξαν σκηνές από το σίκουελ της ταινίας «Borat» που έδειχναν τον Τζουλιάνι να φλερτάρει μια νεαρή ηθοποιό που υποδυόταν την τηλεοπτική δημοσιογράφο και μετά να ξαπλώνει σε ένα κρεβάτι, με το χέρι κάτω από το παντελόνι. Ο Τζουλιάνι υποστήριξε ότι είχε πάει στο ξενοδοχείο νομίζοντας ότι επρόκειτο να παραχωρήσει συνέντευξη και στη συγκεκριμένη σκηνή απλώς έβαζε το πουκάμισό του. 

Οι πολέμιοι του Τζουλιάνι υποστηρίζουν ότι πάντα ήταν μια «συγκρουσιακή» προσωπικότητα με εμμονές κατά των αντιπάλων του. Μάλιστα, όπως αναφέρουν μαρτυρίες στο AP, το γεγονός ότι κέρδισε τη συμπάθεια και την εκτίμηση λόγω της τρομοκρατικής επίθεσης στους Δίδυμους Πύργους, δεν σημαίνει ότι απέβαλε ποτέ τα χαρακτηριστικά του «συγκεντρωτικού» πολιτικού. 

Οικονομικό τέλμα και νομικές περιπέτειες

Σήμερα, ο Ρούντι Τζουλιάνι παραμένει δημοφιλής σε ένα συντηρητικό ακροατήριο. Παρουσιάζει μια καθημερινή ραδιοφωνική εκπομπή στην Νέα Υόρκη και μια streaming εκπομπή την οποία αποκαλεί «America’s Mayor Live». Ταυτόχρονα, τα τελευταία χρόνια φέρεται πως βρίσκεται σε οικονομικό τέλμα, τόσο εξαιτίας των νομικών «περιπετειών» που αντιμετωπίζει, όσο και λόγω άλλων προσωπικών υποθέσεων, όπως το τρίτο του διαζύγιο. 

Πέρυσι, ένας δικαστής απείλησε τον Τζουλιάνι με φυλάκιση εξαιτίας μιας οικονομικής διαμάχης με την τρίτη σύζυγό του. Τον Μάιο, μια γυναίκα που φέρεται ότι εργαζόταν για εκείνον τον μήνυσε, ισχυριζόμενη ότι της χρωστούσε σχεδόν 2 εκατομμύρια δολάρια σε απλήρωτους μισθούς και ότι την είχε εξαναγκάσει να συνευρεθεί ερωτικά μαζί του. Ο Τζουλιάνι αρνήθηκε τις κατηγορίες.

«Η “κληρονομιά” του Τζουλιάνι έχει καταρρεύσει», εκτιμά ο Κίρτζμαν. «Έχει χάσει όλα τα λεφτά του, αντιμετωπίζει φυλακή και δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει να πιστεύει ότι είχε δίκιο σε όλα και ότι όλοι οι άλλοι είχαν άδικο», λέει χαρακτηριστικά. 

Πηγή: Associated Press

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή