Αμερικανικές συστάσεις προς τους Ουκρανούς

Αμερικανικές συστάσεις προς τους Ουκρανούς

Η Ουάσιγκτον προτείνει να συγκεντρωθούν τα στρατεύματα στο νότιο μέτωπο προς τη Μελιτόπολη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ουκρανική αντεπίθεση, που συνοδεύεται από μεγάλες απώλειες, δυσκολεύεται να διασπάσει τις οχυρωμένες αμυντικές γραμμές των Ρώσων σε μεγάλο βαθμό γιατί μεγάλο μέρος των στρατευμάτων, συμπεριλαμβανομένων επίλεκτων μονάδων, βρίσκονται σε λάθος σημεία, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Αμερικανών και άλλων Δυτικών αξιωματούχων.

Ο κύριος στόχος της αντεπίθεσης είναι να κοπούν οι γραμμές ανεφοδιασμού των Ρώσων στον ουκρανικό Νότο με τη διάρρηξη της λεγόμενης χερσαίας γέφυρας ανάμεσα στη Ρωσία και την κατεχόμενη χερσόνησο της Κριμαίας. Αντί όμως να επικεντρωθούν σε αυτόν τον στόχο, οι Ουκρανοί διοικητές μοίρασαν στρατιώτες και οπλικά συστήματα σε περίπου δύο ίσα μέρη, στο νότιο και το ανατολικό μέτωπο, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι στην Ουάσιγκτον. Eτσι, περισσότεροι Ουκρανοί στρατιώτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή κοντά στο Μπαχμούτ και σε άλλες πόλεις των ανατολικών περιφερειών, παρά στα σημαντικότερα, από στρατηγικής άποψης, μέτωπα νότιων πόλεων όπως η Μελιτόπολη και το Μπερντιάνσκ.

Υπό αυτό το πρίσμα, Αμερικανοί σύμβουλοι στρατιωτικού σχεδιασμού συνιστούν στους Ουκρανούς διοικητές να συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους στο μέτωπο που οδηγεί προς τη Μελιτόπολη και να επιμείνουν στην προσπάθεια προσπέλασης των ρωσικών ναρκοπεδίων, έστω κι αν αυτό θα σημάνει μεγαλύτερες απώλειες. Μόνο με αλλαγή της στρατιωτικής τακτικής και με μια θεαματική ανατροπή στο πεδίο της μάχης μπορεί να επιταχυνθεί ο ρυθμός της ουκρανικής αντεπίθεσης, εκτιμά Αμερικανός αξιωματούχος, όπως και οι άλλοι έξι Δυτικοί αξιωματούχοι.

Σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη της αντεπίθεσης, οι Ουκρανοί έχουν καλούς λόγους να πάρουν αυτές τις συμβουλές στα σοβαρά, καθώς οι απώλειές τους αυξάνονται, ενώ οι Ρώσοι διατηρούν το πλεονέκτημα.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, στις 10 Αυγούστου, ο αρχηγός του αμερικανικού γενικού επιτελείου, στρατηγός Μαρκ Μίλεϊ, ο Βρετανός ομόλογός του ναύαρχος Τόνι Ράντακιν και ο αρχηγός των αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη, στρατηγός Κρίστοφερ Καβόλι, κάλεσαν τον επικεφαλής του ουκρανικού στρατού, στρατηγό Βαλέρι Ζαλούζνι, να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του σε ένα μέτωπο. Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους, ο Ζαλούζνι συμφώνησε.

Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι υπάρχουν ενδείξεις πως οι Ουκρανοί έχουν αρχίσει να στέλνουν αξιόμαχες δυνάμεις από το ανατολικό μέτωπο στο νότιο. Τις τελευταίες ημέρες, ουκρανικά στρατεύματα κατάφεραν να διαπεράσουν την πρώτη ζώνη άμυνας του εχθρού στον Νότο. Βρίσκονται κοντά στο να καταλάβουν το χωριό Ρομπότινε, κάτι που θα τους φέρει πλησιέστερα στη δεύτερη αμυντική γραμμή των Ρώσων. Ακόμη και αν η αντεπίθεσή τους δεν καταφέρει να τους φέρει μέχρι την Αζοφική Θάλασσα, Δυτικοί αξιωματούχοι εκτιμούν ότι είναι πιθανό να φέρει το ουκρανικό πυροβολικό σε θέσεις από όπου θα μπορεί να πλήττει την παράκτια οδική αρτηρία, προκαλώντας μεγάλα προβλήματα στον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT