Λουκασένκο: «Πολύ σκληρός» ο θάνατος του Πριγκόζιν για να είναι εντολή του Πούτιν

Λουκασένκο: «Πολύ σκληρός» ο θάνατος του Πριγκόζιν για να είναι εντολή του Πούτιν

«Γνωρίζω τον Πούτιν. Είναι ένας συνετός, πολύ ήρεμος άνθρωπος», δήλωσε ο Λευκορώσος πρόεδρος

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δεν συμμερίζεται την εκτίμηση όσων πιστεούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για τον θάνατο του Γεβγκένι Πριγκόζιν. 

Ο Λουκασένκο, ο οποίος διαμεσολάβησε στη συμφωνία του Κρεμλίνου με τον Πριγκόζιν, είχε υποστηρίξει ότι έπεισε τον Πούτιν να μην δολοφονήσει τον άλλοτε επικεφαλής της Wagner, ο οποίος ήταν καταχωρημένος ως επιβάτης σε ιδιωτικό αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη βόρεια της Μόσχας.

«Δεν μπορώ να πω ποιος το έκανε… Αλλά γνωρίζω τον Πούτιν. Είναι ένας συνετός, πολύ ήρεμος άνθρωπος», δήλωσε ο Λουκασένκο την Παρασκευή. Η εικαζόμενη δολοφονία ήταν «πολύ σκληρή, αντιεπαγγελματική δουλειά για να είναι δική του εντολή».

Ο Λουκασένκο υποστήριξε ότι είχε προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν και το δεξί του χέρι Ντμίτρι Ούτκιν να προσέχουν για την ζωή τους και επέμεινε ότι οι μαχητές της Wagner θα παραμείνουν στη Λευκορωσία.

Ο Λευκορώσος πρόεδρος δήλωσε ότι κατά τη διάρκεια της ανταρσίας είχε επίσης προειδοποιήσει τον Πριγκόζιν ότι θα «πέθαινε» αν συνέχιζε προς τη Μόσχα, κάτι στο οποίο, όπως είπε, ο Πριγκόζιν είχε απαντήσει: «Στο διάολο, ας πεθάνω».

Νωρίτερα σήμερα, στον ίδιο τόνο, το Κρεμλίνο διέψευσε πώς έδωσε εντολή να σκοτωθεί ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ενώ αρνήθηκε να επιβεβαιώσει οριστικά τον θάνατό του, επικαλούμενο την ανάγκη αναμονής των αποτελεσμάτων εξετάσεων και της έρευνας.

Ο Πεσκόφ σημείωσε εξάλλου ότι είναι αδύνατο να πει αν ο Πούτιν θα παραστεί στην κηδεία του Πριγκόζιν, προσθέτοντας ότι ο Ρώσος πρόεδρος έχει «πολύ γεμάτο πρόγραμμα».

Mε πληροφορίες από Reuters, FT

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή