Ρωσία: Ταυτοποιήθηκε η σορός του Πριγκόζιν

Ρωσία: Ταυτοποιήθηκε η σορός του Πριγκόζιν

Οι ρωσικές ανακριτικές αρχές είχαν ανακοινώσει προ δύο ημερών ότι ανέσυραν τις σορούς των 10 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον επικεφαλής της Wagner

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η επιτροπή που είχε συσταθεί για τη διαλεύκανση της υπόθεσης με την πτώση ή κατάρριψη του ιδιωτικού αεροσκάφους του Γιεβγκένι Πριγκόζιν, μεταξύ Μόσχας και Αγίας Πετρούπολης, επιβεβαιώνει, όπως ανακοινώθηκε, ότι τα πρόσωπα που αναγράφονταν στη λίστα επιβατών ταυτοποιούνται με τους 10 νεκρούς επιβαίνοντες του αεροσκάφους – μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Wagner.

Η εκπρόσωπος της επιτροπής, Σβετλάνα Πετρένκο, δήλωσε ότι οι ιατροδικαστικές εξετάσεις ταυτοποίησαν και τις 10 σορούς που ανασύρθηκαν στον τόπο της συντριβής της Τετάρτης και τα ευρήματα «συμφωνούν με τη λίστα» του αεροπλάνου. Η δήλωση δεν έδωσε λεπτομέρειες σχετικά με το τι μπορεί να προκάλεσε τη συντριβή.

Σημειώνεται ότι οι ρωσικές ανακριτικές αρχές είχαν ανακοινώσει προ δύο ημερών ότι ανέσυραν τις σορούς των 10 ατόμων που έχασαν τη ζωή τους στη συντριβή του αεροσκάφους που μετέφερε τον Γιεβγκένι Πριγκόζιν.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν ανασυρθεί επίσης και οι καταγραφείς πτήσης του αεροσκάφους που συνετρίβη στη Ρωσία την περασμένη Τετάρτη.

Τα ερωτήματα για τη μοίρα του Πριγκόζιν

Οι τελευταίες εβδομάδες της ζωής του Πριγκόζιν, πάντως, επισκιάστηκαν από ερωτήματα σχετικά με το τι του επιφύλασσε το Κρεμλίνο.

«Τι θα γίνει μετά; Λοιπόν, όλα μπορούν να συμβούν σε μια ζωή. Αλλά αν νομίζετε ότι ο Πούτιν είναι τόσο κακόβουλος και εκδικητικός… Οχι, αυτό δεν θα συμβεί», είχε διαβεβαιώσει, μάλιστα, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντρ Λουκασένκο, ο οποίος είχε προσφέρει «άσυλο» στον επικεφαλής της Wagner.

Αν και το Κρεμλίνο απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι κρύβεται πίσω από τη συντριβή, η πραγματικότητα αυτών των δύο μηνών, από την ανταρσία Πριγκόζιν κι εντεύθεν, πιθανότατα δεν ήταν ό,τι καλύτερο για τον Πούτιν, δήλωσε ο πολιτικός αναλυτής Αμπάς Γκαλιάμοφ. Η ανταρσία «αποκάλυψε σε όλους την αδυναμία του Πούτιν», είπε ο ίδιος αναλυτής στο Associated Press, ο οποίος κάποτε εργαζόταν ως λογογράφος στο Κρεμλίνο.

Μετά από αυτό, ο Πριγκόζιν «αισθανόταν φυσιολογικά». Εργαζόταν σε… πρότζεκτ στη Λευκορωσία και την Αφρική και η υπόθεση εναντίον του είχε, υποτίθεται, κλείσει. Αυτή η πραγματικότητα «δεν ικανοποίησε πλήρως τον Πούτιν επειδή ήταν σαν να άνοιγε την πόρτα σε πιθανούς στασιαστές», είπε ο Αμπάς Γκαλιάμοφ.

«Ελπίζουμε στην εκδίκηση»

Μετά τη συντριβή του αεροσκάφους, κάτοικοι από διάφορες ρωσικές πόλεις όπου η Wagner είχε κέντρα στρατολόγησης –από το Νοβοσιμπίρσκ έως την Αγία Πετρούπολη– καταθέτουν λουλούδια σε αυτοσχέδια μνημεία προς τιμήν του Πριγκόζιν.

Θα μείνουν στην ιστορία μας σαν πραγματικοί ήρωες, σαν ένα παράδειγμα του είδους των ανθρώπων που πρέπει να είμαστε.

Το ίδιο συμβαίνει, σήμερα, Κυριακή, και στη Μόσχα, σε ένα αυτοσχέδιο ιερό στολισμένο με ρωσικές σημαίες και φωτογραφίες που είχε στηθεί σε μικρή απόσταση από το Κρεμλίνο μέχρι το αυτοσχέδιο μνημείο του Πριγκόζιν και του Ούτκιν.

«Εχω συνηθίσει να πεθαίνουν σύντροφοι εν όπλοις», είπε στο Reuters ο Ντμίτρι Κάρποφ, ο οποίος φορούσε στρατιωτικά ρούχα, προσθέτοντας ότι ο Πριγκόζιν είχε δείξει με τις πράξεις του πώς πρέπει να γίνονται τα πράγματα σε καιρό πολέμου. «Τέτοιοι άνθρωποι παραμένουν στην Ιστορία ως παράδειγμα».

Ενας άλλος άνδρας που ήρθε να αποτίσει φόρο τιμής, ο Αλεξάντερ Ντίκοφ, αναφέρθηκε στην κριτική του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν για τα λάθη του παρελθόντος του Πριγκόζιν. «Η συζήτηση για κάποια λάθη, για διαφορετικές απόψεις, νομίζω θα ξεχαστεί. Και στη μνήμη των ανθρώπων θα υπάρχει η εικόνα ενός ήρωα. Ο Πριγκόζιν και ο Ούτκιν (σ.σ.: ιδρυτής της Wagner και αργότερα νο. 2 της οργάνωσης) θα μείνουν στην ιστορία μας σαν πραγματικοί ήρωες, σαν ένα παράδειγμα του είδους των ανθρώπων που πρέπει να είμαστε».

Με πληροφορίες από Reuters, Associated Press, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT