Αφγανιστάν: Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες γυναικών στα δύο χρόνια εξουσίας των Ταλιμπάν

Αφγανιστάν: Αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες γυναικών στα δύο χρόνια εξουσίας των Ταλιμπάν

«Το Αφγανιστάν βρίσκεται εν τω μέσω μιας κρίσης ψυχικής υγείας που εντάθηκε από την κρίση δικαιωμάτων των γυναικών. Είμαστε μάρτυρες μιας συγκυρίας όπου ολοένα και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια προτιμούν τον θάνατο από μια ζωή κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αφότου ο αποκλεισμός των κοριτσιών από την ανώτερη εκπαίδευση διέλυσε το όνειρό της να γίνει γιατρός, οι γονείς της αποφάσισαν να την παντρέψουν με έναν ξάδερφό της και μάλιστα τοξικομανή. 

«Είχα δύο επιλογές: Να παντρευτώ έναν τοξικομανή και να ζήσω μια δυστυχισμένη ζωή ή να αφαιρέσω τη ζωή μου. Επέλεξα το δεύτερο» παραδέχεται η Λατίφα.

Η 18χρονη, της οποίας για λόγους ασφαλείας δεν αποκαλύπτεται το αληθινό όνομα, δεν είναι η μόνη που κατέφυγε στη «λύση» της αυτοχειρίας στο Αφγανιστάν. 

Από το καλοκαίρι του 2021, οπότε οι Ταλιμπάν επανακατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν, καταγράφεται μια ανησυχητική αύξηση των γυναικών που αυτοκτονούν ή αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν. 

Η αύξηση αυτή των αυτοχειριών προκύπτει από στοιχεία δημόσιων νοσοκομείων και κλινικών ψυχικής υγείας στο ένα τρίτο των επαρχιών της χώρας, καθώς οι Ταλιμπάν αρνούνται να δημοσιοποιήσουν επίσημα στοιχεία, απαγορεύοντας στους υγειονομικούς φορείς τη γνωστοποίηση αντίστοιχων στατιστικών και δεδομένων.

Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν πως το Αφγανιστάν αποτελεί πλέον ένα από τα ελάχιστα κράτη παγκοσμίως όπου οι αυτοκτονίες μεταξύ των γυναικών ξεπερνούν εκείνες των ανδρών. 

Τα στοιχεία παρότι ελλιπή είναι ενδεικτικά της κατάστασης δημογραφικά και γεωγραφικά, καθώς καλύπτουν επαρχίες όπου ζουν όλες τις μεγάλες εθνοτικές ομάδες, από την αφγανική επαρχία έως τις μεγαλουπόλεις, από τα πεδινά έως τα ορεινά της χώρας. 

Αξιωματούχοι των Ηνωμένων Εθνών και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αισθητή άνοδο των αυτοκτονιών και τον αποπειρών, συνδέοντάς τις με τους ασφυκτικούς περιορισμούς που έχουν επιβάλλει οι Ταλιμπάν σε κάθε πτυχή της ζωής των γυναικών – από τον αποκλεισμό τους από την εκπαίδευση άνω της βασικής έως την απαγόρευση της εργασίας σε πλείστους τομείς και της πρόσβασης σε πάρκα, λουτρά και άλλους δημόσιους χώρους. 

«Το Αφγανιστάν βρίσκεται εν τω μέσω μιας κρίσης ψυχικής υγείας που εντάθηκε από την κρίση δικαιωμάτων των γυναικών. Είμαστε μάρτυρες μιας συγκυρίας όπου ολοένα και περισσότερες γυναίκες και κορίτσια προτιμούν τον θάνατο από μια ζωή κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες» σημειώνει ο Άλισον Ντεϊβίντιαν, εκπρόσωπος της χώρας στο αρμόδιο για τα δικαιώματα των γυναικών σώμα των Ηνωμένων Εθνών. 

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή