Κινεζικά ΜΜΕ ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα κλεμμένα

Κινεζικά ΜΜΕ ζητούν από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει τα κλεμμένα

«Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει χωρίς ανταλλάγματα όλα τα πολιτιστικά κειμήλια που αποσπάσθηκαν με ακατάλληλους τρόπους από την Κίνα» αναφέρουν οι Global Times

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στον απόηχο της εν εξελίξει υπόθεσης με τους θησαυρούς που κλάπηκαν από το Βρετανικό Μουσείο, κινεζικά μέσα ενημέρωσης υπό κρατικό έλεγχο ζητούν την επιστροφή κειμηλίων που αποκτήθηκαν κατά τους προηγούμενους αιώνες. 

«Ζητάμε επίσημα από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει χωρίς ανταλλάγματα όλα τα πολιτιστικά κειμήλια που αποσπάσθηκαν με ακατάλληλους τρόπους από την Κίνα και να απέχει από την υιοθέτηση μιας επιπόλαιης στάσης», ανέφεραν οι Global Times σε άρθρο τους τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κινεζική εφημερίδα ανέφερε ότι το Βρετανικό Μουσείο έχει στην κατοχή του 23.000 αντικείμενα, φέρνοντας ως παραδείγματα έναν πίνακα από τη δυναστεία των Τανγκ και χάλκινα αγγεία που χρονολογούνται από τις απαρχές του κινεζικού πολιτισμού.

«Οι περισσότερες συλλογές κλάπηκαν από τη Βρετανία όταν προκάλεσε και αργότερα εκμεταλλεύτηκε την κρίση της Κίνας», σημειώνει η εφημερίδα, αναφερόμενη στην αναταραχή του 19ου αιώνα στην ασιατική χώρα.

Το άρθρο έρχεται λίγο πριν από την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Τζέιμς Κλέβερλι, στο Πεκίνο, σε μια προσπάθεια να βελτιώσει τις σχέσεις που δοκιμάζονται, λόγω της καταστολής της φιλοδημοκρατικής αντιπολίτευσης του Χονγκ Κονγκ από το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Σημειώνεται πως η κλοπή των αντικειμένων από το Βρετανικό Μουσείο έχει προκαλέσει την αντίδραση και της Νιγηρίας, καθώς περισσότερα από 900 χάλκινα αντικείμενα από το Μπενίν αποτελούν τμήμα της συλλογής του.

«Είναι σοκαριστικό να ακούμε ότι οι χώρες και τα μουσεία που μας έλεγαν ότι οι θησαυροί του Μπενίν δεν θα ήταν ασφαλείς στη Νιγηρία, βρίσκονται αντιμέτωπα με κλοπές», δήλωσε ο Abba Isa Tijani, διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Μουσείων και Μνημείων της Νιγηρίας.

Με πληροφορίες από Bloomberg

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT