Βρετανικό Μουσείο: Εχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα

Βρετανικό Μουσείο: Εχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα

«Δεν έχουν καταγραφεί σωστά όλες οι συλλογές του Βρετανικού Μουσείου». Τι δήλωσε σήμερα για το μεγάλο σκάνδαλο κλοπής θησαυρών από το περίφημο μουσείο του Λονδίνου ο πρόεδρος του Δ.Σ., Τζορτζ Οσμπορν

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περίπου 2.000 αντικείμενα, ανάμεσά τους χρυσά κοσμήματα και πολύτιμοι λίθοι, εκλάπησαν από το Βρετανικό Μουσείο στη διάρκεια ετών, όμως οι έρευνες για τον εντοπισμό τους έχουν ήδη ξεκινήσει, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν.

Το Βρετανικό Μουσείο ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ότι μέλος του προσωπικού απολύθηκε, αφού έγινε γνωστό ότι αντικείμενα τα οποία χρονολογούνται από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα εκλάπησαν από χώρο αποθήκευσης.

Ο διευθυντής του μουσείου, ο 60χρονος Χάρτγουιγκ Φίσερ, που ανέλαβε τη θέση το 2016, υπέβαλε χθες, Παρασκευή, την παραίτησή του αφού παραδέχθηκε ότι υπήρξε αμέλεια σε ό,τι αφορά την έρευνα για την κλοπή των αντικειμένων αυτών. Ταυτόχρονα, αποχωρεί «μέχρι νεωτέρας» και ο υποδιευθυντής του ιδρύματος, Τζόναθαν Ουίλιαμς.

Ο Οσμπορν, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, δήλωσε σήμερα στο ραδιόφωνο του BBC ότι δεν έχουν καταγραφεί σωστά όλες οι συλλογές του Βρετανικού Μουσείου, κάτι που, όπως εξήγησε, συμβαίνει σε μεγάλα μουσεία που έχουν συγκεντρώσει τις συλλογές τους σε διάστημα εκατοντάδων ετών.

«Προκαταρκτικός αριθμός τα 2.000 κλεμμένα αντικείμενα»

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι διεξάγεται έρευνα προκειμένου να ταυτοποιηθούν τα αντικείμενα που έχουν κλαπεί. «Πιστεύουμε ότι πρόκειται για περίπου 2.000 αντικείμενα», σημείωσε ο Οσμπορν, «αλλά πρέπει να πω πως αυτός είναι ένας προκαταρκτικός αριθμός και συνεχίζουμε την έρευνα».

«Ηδη έχουμε ανακτήσει κάποια από τα κλεμμένα αντικείμενα», υπογράμμισε, χωρίς να εξηγήσει ποια είναι αυτά ή πώς ανακτήθηκαν.

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, εξάλλου, τόνισε ότι δεν πιστεύει πως το Βρετανικό Μουσείο συγκάλυψε σκοπίμως τις κλοπές, αφού οι αρμόδιοι απέρριψαν το 2021 προειδοποίηση ότι γίνονταν κλοπές.

«Πιστεύουμε ότι ήμασταν θύματα κλοπών για μεγάλο χρονικό διάστημα και ειλικρινά θα έπρεπε να έχουμε κάνει περισσότερα για να τις αποτρέψουμε», παραδέχθηκε.

«Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του μουσείου»

«Υπήρχε την εποχή εκείνη μια πεποίθηση μεταξύ των στελεχών του μουσείου, στο υψηλότερο επίπεδο, που αρνούνταν να πιστέψουν ότι κάποιος από μέσα έκλεβε αντικείμενα, να πιστέψουν ότι ένα από τα μέλη του προσωπικού το έκανε αυτό; Ναι, είναι πολύ πιθανό», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Εκτίμησε επίσης ότι οι κλοπές αυτές «σίγουρα έβλαψαν» τη φήμη του μουσείου. «Για τον λόγο αυτόν ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του μουσείου», πρόσθεσε.

Η βρετανική αστυνομία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι ανέκρινε, αλλά δεν συνέλαβε, άνδρα, η ταυτότητα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, σχετικά με τις κλοπές αυτές.

Πηγή: Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT