«Προσκύνημα» στον τάφο του Πριγκόζιν από τους οπαδούς του

«Προσκύνημα» στον τάφο του Πριγκόζιν από τους οπαδούς του

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος - ένα βήμα στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε αντιταχθεί.

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι οπαδοί του επικεφαλής της ρωσικής ομάδας μισθοφόρων Wagner, Γεβγκένι Πριγκόζιν κατέθεσαν λουλούδια και άφησαν χειρόγραφα σημειώματα με μηνύματα και ποιήματα στον τάφο του την Τετάρτη, χαιρετίζοντάς τον ως «ατρόμητο πολεμιστή».

Ο Πριγκόζιν μαζί με τον στενότερο συνεργάτη του, έχασαν τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα, τα ακριβή αίτια του οποίου παραμένουν άγνωστα.

Κηδεία σε στενό κύκλο

Ο Πριγκόζιν κηδεύτηκε σε στενό κύκλο στην πατρίδα του, την Αγία Πετρούπολη, χθες Τρίτη, μακριά από τη λάμψη των μέσων ενημέρωσης, τα οποία φλέρταρε ένθερμα, ιδιαίτερα όταν οδηγούσε τους μαχητές του προς τη Μόσχα, απειλώντας να την καταλάβει.

Τελικά, αναγκάστηκε να οπισθοχωρήσει, οδηγώντας τους μισθοφόρους του πίσω.

Άνδρας που φορούσε πουκάμισο των μισθοφόρων της Wagner και καπέλο με τη ρωσική σημαία ήταν μεταξύ των «πιστών» του που βρέθηκαν στον τάφο του.

Κόκκινα τριαντάφυλλα και γαρίφαλα κοσμούσαν τον ξύλινο ορθόδοξο σταυρό, ενώ αφιέρωμα δίπλα στα λουλούδια έγραφε: «Το να είσαι πολεμιστής σημαίνει να ζεις για πάντα».

Αγνωστα τα αίτια της συντριβής

Το ιδιωτικό τζετ με το οποίο ταξίδευε ο Πριγκόζιν από τη Μόσχα στην Αγία Πετρούπολη συνετρίβη βόρεια της Μόσχας προκαλώντας τον θάνατο και των δέκα επιβαινόντων στις 23 Αυγούστου.

Εκτός του Πριγκόζιν, κατά τη συντριβή έχασαν τη ζωή τους οι κορυφαίοι διοικητές της Wagner, οι σωματοφύλακές του και τα τρία μέλη του πληρώματος.

Δεν είναι ακόμη σαφές τι προκάλεσε τη συντριβή του αεροσκάφους, ωστόσο, χωρικοί που βρίσκονταν κοντά στο σημείο, τους οποίους επικαλείται το Reuters, ανέφεραν ότι άκουσαν κρότο και στη συνέχεια είδαν το αεροσκάφος να πέφτει στο έδαφος.

Ο Πριγκόζιν συνήθιζε να λέει ότι ήταν ο πιο φοβισμένος μισθοφόρος στον κόσμο με την καλύτερη μαχητική δύναμη της αγοράς.

Αμφισβήτησε το κράτος

Αφότου πολέμησε για τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουκρανία, αμφισβήτησε ανοιχτά το ρωσικό κράτος.

Επειτα από μήνες προσβολών σε βάρος του Πούτιν με πλήθος χοντροκομμένα σχόλια και αργκό φυλακών σχετικά με την αποτυχία στον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Πριγκόζιν πήρε τον έλεγχο της νότιας πόλης Ροστόφ στα τέλη Ιουνίου.

Στη συνέχεια, μαζί με τις δυνάμεις του, απείλησε να καταλάβει τη Μόσχα, ωστόσο γύρισε πίσω πριν φτάσει στη ρωσική πρωτεύουσα.

«Εκανε σοβαρά λάθη»

Ο Πούτιν αρχικά χαρακτήρισε τον Πριγκόζιν ως προδότη του οποίου η ανταρσία θα μπορούσε να οδηγήσει τη Ρωσία σε εμφύλιο πόλεμο, αν και αργότερα έκανε συμφωνία μαζί του για να εκτονώσει την κρίση.

Την επομένη της συντριβής, ο Πούτιν έστειλε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των νεκρών και είπε ότι γνώριζε τον Πριγκόζιν πολύ καιρό, από τα χαοτικά χρόνια των αρχών της δεκαετίας του 1990.

«Ήταν ένας άνθρωπος με δύσκολη μοίρα και έκανε σοβαρά λάθη στη ζωή», τόνισε ο Πούτιν, ενώ τον περιέγραψε ως ταλαντούχο επιχειρηματία.

«Ο χασάππης του Πούτιν»

Πριν από την ανταρσία, ο Πριγκόζιν είχε δηλώσει ότι θα έπρεπε να τον αποκαλούν «χασάπη του Πούτιν» και όχι «σεφ του Πούτιν», παρατσούκλι που απέκτησε αφότου η εταιρεία τροφοδοσίας του εξασφάλισε συμβόλαια στο Κρεμλίνο.

Ο Πριγκόζιν πάντα δήλωνε πίστη στον Πούτιν, ενώ χαρακτήριζε τον υπουργό Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού ως τόσο ανίκανο που θα έπρεπε να τον εκτελέσει για προδοσία.

Το Κρεμλίνο απέρριψε ως «απόλυτο ψέμα» ισχυρισμούς δυτικών πολιτικών και σχολιαστών -για τους οποίους δεν προσκόμισαν στοιχεία- ότι ο Πούτιν διέταξε να σκοτωθεί ο Πριγκόζιν για εκδίκηση.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι δεν εξεπλάγη από τον θάνατο, καθώς και ότι δεν συμβαίνουν πολλά στη Ρωσία χωρίς τον Πούτιν.

Όρκος πίστης στο ρωσικό κράτος

Μετά τον θάνατο του Πριγκόζιν, ο Ρώσος πρόεδρος διέταξε τους μαχητές της Wagner να υπογράψουν όρκο πίστης στο ρωσικό κράτος – ένα βήμα στο οποίο ο Πριγκόζιν είχε αντιταχθεί λόγω της οργής του για το υπουργείο Άμυνας.

Ισχυριζόταν ότι η ηγεσία του υπουργείου θα οδηγούσε τη Ρωσία στο να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Την Κυριακή, οι αρμόδιες ρωσικές Αρχές ανακοίνωσαν ότι οι γενετικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν την ταυτότητα και των δέκα ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο δυστύχημα, μεταξύ των οποίων δύο πιλότοι και μία αεροσυνοδός.

Με πληροφορίες από το Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή