Η μυστηριώδης κηδεία του Πριγκόζιν

Η μυστηριώδης κηδεία του Πριγκόζιν

Το Κρεμλίνο διέρρευσε ασαφείς πληροφορίες για την τελετή, με στόχο την αποφυγή συγκέντρωσης πλήθους

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ακόμη και μετά θάνατον, ο επικεφαλής του μισθοφορικού στρατού Wagner και πρώην έμπιστος του Βλαντιμίρ Πούτιν, Γεβγκένι Πριγκόζιν, βρέθηκε ξανά στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και ταυτόχρονα να περιβάλλεται από ένα πέπλο ασάφειας και αντικρουόμενων πληροφοριών.

Η κηδεία του δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από αυτό το μοτίβο. Οι εικασίες σχετικά με το πού θα θαφτεί ο Πριγκόζιν κυκλοφόρησαν την Τρίτη σε αμέτρητα κανάλια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ακόμη και σε εκείνα που θεωρούνται συμπαθούντα την κυβέρνηση. Ορισμένες πληροφορίες ανέφεραν (αληθώς) πως θα υπάρχει αυξημένη παρουσία δυνάμεων ασφαλείας και ορισμένες άλλες ανέφεραν (ψευδώς) πως θα υπάρξει νεκροφόρα και ο εκλιπών πολέμαρχος θα κηδευτεί σύμφωνα με το ορθόδοξο τυπικό. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε απλώς ότι η κηδεία θα γίνει χωρίς την παρουσία του προέδρου Πούτιν.

Η ομίχλη γύρω από την τελετή ήταν τόσο πυκνή, που ορισμένοι αστειεύθηκαν αποκαλώντας την «ειδική κηδευτική επιχείρηση» (ειρωνευόμενοι τον όρο «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» που η ρωσική κυβέρνηση χρησιμοποιεί για να περιγράψει τον πόλεμο στην Ουκρανία).

Ξαφνικά, μία σύντομη ανακοίνωση στις 5 μ.μ. στα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης γνωστοποιούσε ότι είχε θαφτεί το μεσημέρι στο νεκροταφείο Ποροκόφσκογιε στα ανατολικά της Αγίας Πετρούπολης. Και τέλος. Ο Πριγκόζιν εθεωρείτο επίσημα θαμμένος. Ταιριαστό τέλος σε έναν άνθρωπο που έζησε περικυκλωμένος από μυστήριο. Λεπτομέρειες για την κηδεία δεν έγιναν γνωστές, καθώς την ώρα της τέλεσής της αστυνομικοί και στρατιώτες της εθνοφρουράς είχαν περικυκλώσει το κοιμητήριο, καθιστώντας το απρόσιτο. Οι ελάχιστοι άνθρωποι που βρέθηκαν εκεί έβγαλαν ορισμένες φωτογραφίες που απεικονίζουν έναν τάφο καλυμμένο από κλαδιά πεύκων και τριαντάφυλλα. Από επάνω, ένας μεγάλος ξύλινος σταυρός από τον οποίο κρέμονται μία σημαία της Ρωσίας και μία σημαία της Wagner. Ενας ρεπόρτερ των Times ανέφερε πως είδε αστυνομικούς με σκυλιά να ερευνούν τον γύρω χώρο για τυχόν εκρηκτικά.

«Φαίνεται πως οι Αρχές, όπως ήταν άλλωστε αναμενόμενο, θέλησαν να αποφύγουν κάποια αυθόρμητη πορεία ή διαδήλωση στη μνήμη του κορυφαίου ηγέτη της Wagner και γι’ αυτό τον λόγο βύθισαν στην ομίχλη τις λεπτομέρειες της κηδείας του», έγραψε στο Telegram η ανεξάρτητη δημοσιογράφος Φαρίντα Ρουστάμοβα. «Η κηδεία του Πριγκόζιν τελέστηκε με ιδιωτικό τρόπο», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του. «Οσοι επιθυμούν να τον αποχαιρετίσουν μπορούν να επισκεφθούν το κοιμητήριο Ποροκόφσκογιε στην Αγία Πετρούπολη».

Για χρόνια ο Πριγκόζιν αρνούνταν την ανάμειξή του στην ομάδα Wagner ή σε διαδικτυακές καμπάνιες με σκοπό να επηρεάσει τις αμερικανικές εκλογές προς όφελος του τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Αργότερα, βρέθηκε να κομπάζει και για τα δύο. Συχνά έδινε ψευδείς πληροφορίες για το πού βρίσκεται και για τις κινήσεις του στο πεδίο, χρησιμοποιούσε διαφορετικά αεροσκάφη, ενώ λέγεται ακόμη πως για λόγους ασφαλείας είχε χρησιμοποιήσει δημόσια έναν σωσία του.

Πολλοί από τους θαυμαστές τους αρνούνται ότι είναι νεκρός. «Απλώς δεν το πιστεύω», είπε ένας άντρας που άφηνε λουλούδια έξω από τα μοντέρνα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στην Αγία Πετρούπολη. Ο άντρας δήλωσε πως είχε πολεμήσει πριν από τρεις εβδομάδες και πως ο Πριγκόζιν ήταν ο άμεσος προϊστάμενός του.

«Οι θεωρίες για τον θάνατο του Πριγκόζιν ίσως να στοιχειώσουν τη ρωσική ιστορία για δεκαετίες», σχολίασε ο τέως διευθυντής της εφημερίδας «Ηχώ της Μόσχας», την οποία το Κρεμλίνο έκλεισε πριν από ένα χρόνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή